Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:25, 22. 6. 2020.

| Politika

Naprednjaci na izborima pobedili u svim opštinama Jablaničkog okruga

Autor:Bojana StamenkovićIzvor:Južne vesti
sns slavlje
Naprednjaci sinoć slavili, foto: Bojana Stamenković

Prema preliminarnim rezultatima Gradske izborne komisije, na lokalne izbore u Leskovcu izašlo je oko 58 % od ukupnog broja upisanih birača. Najviše glasova osvojila je Srpska napredna stranka - 35.651, a u lokalni parlament ući će i Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija, koalicija Bolja Srbija - Zdrava Srbija, Grupa građana "Za Leskovac zajedno" i Grupa građana "Gojko Veličković". I u ostalim opštinama Jablaničkog okruga naprednjaci su odneli ubedljivu pobedu.

Pravo glasa u Leskovcu imao je 117.661 građanin, a glasalo se na 195 biračkih mesta. Naprednjaci su osvojili najviše mandata za lokalni parlament - 45 od 75, odnosno 51,73 % od ukupnog broja glasova. Socijalistička partija Srbije u narednom sastavu imaće 11 predsatvnika (8.669 osvojenih glasova, Grupa građana "Za Leskovac zajedno" i Jedinstvena Srbija po 6, koalicija Bolja Srbija - Zdrava Srbija 4, a u parlament će i Grupa građana "Gojko Veličković" sa 3 osvojena mandata.

U odnosu na dosadašnji saziv, jedino je Srpska radikalna stranka ostala bez predstavnika jer na ovogodišnjim izborima nisu prešli cenzus.

Pored radikala, cenzus za ulazak u lokalni parlament nisu prešle ni Srpska stranka Zavetnici (1,44 %), Metla 2020 (1,3 %), Narodni blok (1,13 %) i Pokret slobodnih građana (1,38 %). Deo opozicije koji su imali predstavnike u lokalnom parlamentu, bojkotovao je izbore.

Sva biračka mesta sinoć su zatvorena na vreme, a osim problema u leskovačkom selu Turekovac, koji su otklonjeni u toku dana, drugih prijava problema nije bilo.

Podsetimo, naprednjaci su još sinoć, ispred njihovih prostorija, uz trubače i baklje, proslavili pobedu na lokalnim izborima.


U Vlasotincu naprednjacima više od 60 % glasova

Prema rezultatima sa 9 obrađenih od ukupno 58 biračkih mesta, kako kažu u Opštinskoj izbornoj komisiji, Srspka napredna stranka svojila je 60,26 % od ukupnog broja glasova.

Pravo glasa imala su 23.623 građana, a za sada nema podataka kolika je izlaznost bila u ovoj opštini Jablaničkog okruga. Nakon naprednjaka, najviše glasova osvojila je koalicija SPS-JS (16,58 %), a cenzus su prešle i Grupa građana "Dr Spasić" (6,58 %), Grupa građana "Pokret za Vlasotince - Samo hrabro - dr Slavoljub Mitov" (6,45 %) i "Bolja Srbija - Boško Stančić, Dragan Jovanović - Zdravo da pobedi" (4,61 %).

Cenzus u Vlasotincu jedino nisu prešli radikali koji su osvojili 1,18 %.


Izlaznost u Lebanu 65 %

Prema nezvaničnim informacijama, u Lebanu je na izbore izašlo 68 % od ukupnog broja upisanih birača. Najviše glasova osvojila je Srpska napredna stranka - 4.797 od 17.535.

U sledećem sazivu lokalnog parlamenta naprednjaci bi trebalo da imaju 13 odbornkia. Posle naprednjaka, najviše odborničkih mesta osvojila je Socijalistička partija Srbije - 9, za koju je glasalo 3.510 građana. Grupa građana "inicijativa za Lebane" dobila je 2.323 glasa i imaće 6 predstavnika u Supštini.

U lokalni parlament ući će i Grupa građana "Goran Janjić" koja je na lokalnim izborima dobila 788 glasova i na osnovu toga 2 predstavnika u Skupštini i Srpska radnikalna stranka za koju je na teritoroji Opštine Lebane glasalo 384 birača i imaće jednod odbornika.


Naprednjaci u Bojniku sami mogu da formiraju vlast

Sa osvojenih preko 66 % od ukupnog broja glasova, Srpska napredna stranka u Bojniku moći će sama da formira vlast. Zvaničnih podataka Opštinske izborne komisije još nema, ali prema nezvaničnim podacima, naprednjacima će se u parlamentu pridružiti još 3 stranke.

Pored Srpske napredne stranke, cenzus su prešle Socijalistička partija Srbije i dve grupe građana.


U Medveđi održani samo parlamentarni izbori

Vanredni lokalni izbori u Medveđi održani su septembra 2019. godine, a ove su se održavali samo parlamentarni. Najviše glasova, prema nezvaničnim podacima, osvojila je Srpska napredna stranka - 69,15 %.

Za naprednjake je u Medveđi glasalo 2.457 od 6.593 upisana birača, a nakon njih, najviše glasova osvojila je koalicija Socijalistička partija Srbije - Jedinstvena Srbije - 507, odnosno 14,27 %.

Radikali su u Medveđi osvojili 80 glasova, odnosno 2,25 %.


SNS i SPS u Skupštini Crne Trave

Od 1.922 birača, na lokalne izbore u Crnoj Travi glasala su 853, kaže predsednik Opštinske izborne komisije Aleksandar Nikolić. Ni na jednom biračkom mestu nisu prijavljene nepravilnosti.

Crnotravci su imali 2 opcije na lokalnim izborima - SNS i SPS, a pobedu su odneli naprednjaci sa osvojena 711 glasa, odnosno 83,5 %.

Socijalistička partija Srbije osvojila je 120 glasova na ovim izborima, odnosno 14,06 %.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nikola

    16:56 // 22. 6. 2020.

    Nisu naprednjaci toliko dobri koliko pokazuje ovaj procenat rezultata izbora već dokaz da nema boljih na trenutnoj političkoj sceni.

  • Petar SNS

    11:45 // 22. 6. 2020.

    Naravno! A šta sam ja dao kao prognozu? Završio sam sa komentarima dokaz da ste mala manjina ... Bravo... idemo BRŽE BOLJE JAČE

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: