Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:42, 6. 4. 2022.

| Politika

Naprednjaci nazaduju u Nišu - rezultati opali u odnosu na izbore ranijih godina

Autor:T. Tasić, T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
sns
Naprednjaci nazaduju u Nišu; foto: T. T.

Ni najveći bilbord, svakodnevna kampanja i aktivisti u plavim prslucima širom grada nisu bili dovoljni da naprednjaci u Nišu na ovogodišnjim dostignu rezultate koje su postizali na parlamentarnim izborima ranijih godina. SNS-u je ove godine poverenje ukazalo za oko 10% manje Nišlija nego 2016, kada su osvojili oko 46% glasova.

Pre dve godine parlamentarne izbore u Srbiji obeležio je bojkot dela opozicije, pa je pobeda Srpske napredne stranke, kao i na republičkom nivou, i u Nišu bila ubedljiva - oko 62%.

Tako je rezultat koji je ta stranka ostvarila ove godine najlošiji u tom gradu u poslednjih 6 godina, za vreme kojih je ostala i bez poverenika u Nišu. sns Ove godine bez šampanjca; foto: JV

Tokom izborne večeri u gradskom štabu naprednjaka nije bilo tradicionalnog otvaranja šampanjca i trubača, nije bilo ni lokalnih funkcionera, ali - ni mogućnosti da novinari odatle izveštavaju.

Kao glavni razlog pada rejtinga Srpske napredne stranke u najvećem gradu na jugu Srbije profesor Filozofskog fakulteta Dušan Aleksić navodi već duže nezadovoljstvo građana, njihov životni standard, infrastrukturne probleme, kao i vodosnabdevanje koje oni povezuju sa lokalnim funkcionerima i njihovom odgovornošću.

Na loš rezultat SNS-a, odnosno manji od očekivanog, utiče i to što postoji nnogo frakcija unutar samom gradskom odbora, nisu jedinstveni i to se odražava na kvalitet kampanje i način funkcionisanja. Čini mi se da je Niš uvek bio opoziciono nastrojen i da su istorisjki svi ti protesti i promene kretali iz Niša, pa mislim da i to ima uticaja - kaže Aleksić.

Kampanja je uključivala i dolazak po dva ministra dnevno pred izbore, koji su obilazili objekte, institucije i domaćinstva, ali i upoznavali građane sa aktivnostima Srpske napredne stranke.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je te aktivnosti objavljivala na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici, gde se i pohvalila Vučićevim rezultatima na izborima za predsednika, ali ne i rezultatima koje je SNS ostvario na izborima za narodne poslanike.

Iako je lider SNS-a Aleksandar Vučić sada ostvario za oko 2% bolji rezultat u Nišu na predsedničkim izborima u odnosu na 2017. godinu, drugoplasirani kandidat Zdravko Ponoš imao je veći procenat glasova nego tada Saša Janković.

Na osnovu obrađenih 99,03% biračkih mesta, najviše glasova na parlamentarnim izborima u Srbiji osvojio je SNS sa 42,91%, odnosno 120 mesta u Narodnoj skupštini, objavljeno je na sajtu Republičke izborne komisije.

Podsetimo, na osnovu oko 98% obrađenih podataka, u Nišu je na predsedničkim izborima Vučić pobedio sa 52,93% glasova, a odmah iza njega je Zdravko Ponoš sa 21,33%. Procenat glasova koji je na parlamentarnim izborima u Nišu osvojila Srpska napredna stranka manji je od republičkog i iznosi 37,08%, dok je 15,47% osvojila lista Ujedinjeni za pobedu Srbije.

Podaci o rezultatima izbora 2016, 2017. i 2020. godine preuzeti su sa zvaničnog sajta RIK-a, a objavljeni u publikacijama Republičkog zavoda za statistiku.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Ivanović

    02:28 // 8. 4. 2022.

    Da je ostao Zvezdan, ne bi bilo ovakvog rasipanja glasova. Video čovek s kim ima posla na lokalu, pa se sklonio, da ne bude posle on kriv. U Nišu nikada gore.

  • Sreta Šteta

    18:26 // 7. 4. 2022.

    Kakve oblovine među tim stranackim funkcionerima ima,gradonacelnica je suvo zlato. Sad ce možda morati da zaposle i nekog iz suprotnih tabora,da nije stranacki.Da se zaduže kad tresnu o zemlju i da ima ko da im ukaze pomoc i seti ih se. Mada,ova opozicija je sve,samo to nije. Isto ono samo drugo pakovanje. Ispeglace to preCednik,na ime i obraz...

  • Peca

    14:14 // 7. 4. 2022.

    Pa bolje da ostane Sotirovska jos dve god da prsnu skroz nego da dodje Zvezdan.Nasa sreca je Davidovicka preletacica i Sotirovska.U zlu ima i dobrog

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: