Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:30, 18. 12. 2023.

| Politika

Naprednjaci osvojili većinu u Prokuplju i opštinama Topličkog okruga

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
izborno mesto b.p.
SNS ima većinu u svim opštinama Topličkog okruga; Foto: Lj. M.

Srpska napredna stranka je u Prokuplju i opštinama Topličkog okruga osvojila je apsolutnu većinu, pa može sama da formira gradsku i lokalnu vlast u Prokuplju, Kuršumliji, Blacu i Žitorađi. Iako još uvek nema zvaničnih rezultata Gradske i opštinskih izbornih komisija, izlaznost na ovim izborima u Toplici bila je preko 60%.

Prokupački naprednjaci su pre Gradske izborne komisije već prebrojali pristigle glasove, pa je prema njihovim podacima od ukupnog broja izašlih birača, za SNS glasalo oko 60%, Srbija protiv nasilja je osvojila 16,45 %, treća lista po broju osvojenih mandata je SPS sa 8,57%, a cenzus i odbornike u lokalnom parlamentu imaće i Zavetnici sa 5,43%, kao i Miloš Jovanović - Nada za Prokuplje sa 4,59% glasova.

Za većinu u gradskom parlamentu potrebno je 28 odbornika, pa naprednjaci komotno mogu sami da formiraju novu - staru vlast jer su i do sada imali većinu i vladali Prokupljem.

Po broju madata prema mezvaničnim podacima, u gradskoj skupštini Prokuplja, od ukupno 55 odbornika naprednajci imaju 36, Srbija protiv nasilja 9, socijaliste će predstavljati 5, Zavetnike 3 i koalicija Miloš Jovanović - Nada za Prokuplje imaće 2 mandata.

Od 7 izbornih lista, cenzus u Prokuplju nisu prešli radikali i Narodna stranka - Prokuplje u srcu.

U opštini Žitorađe, lokalni parlament će imati predstavnike sa 4 od 8 izbornih lista koje su izašle na izbore.

Apsolutnu većinu imaće SNS koji imaju 22 od 27 odbornika sa oko 73% glasova, po 2 odbornika imaće SPS i Žitorađe protiv nasilja i jednog Narodni pokret Srbije - Miroslav Aleksić.

U Žitorađi je u međuvremenu promenjen i statut opštine, pa je umesto 23 koliko je bilo do prošlih izbora, sada birano 27 odbornika lokalnog parlamenta.

U toj opštini je od upisanih 12.041 birača, pravo glasa iskoristilo 9.258 građana.

Za sigurnu i stabilnu većinu neće brinuti ni naprednjaci u Kuršumliji, koji su prema još uvek nezvaničnim rezultatima osvojili 16 mandata, po dva odbornika imaće SPS, Zavetnici, Kuršumlija protiv nasilja i Ujedinjena opozicija Kuršumlije, dok će jedan odbornik predstavljati GG Spasimo kuršumliju vreme je.

Skupština Kuršumlije broji 25 odbornika.

I blački naprednjaci imaju najveći broj mandata u lokalnom parlamentu, pa prema prvim rezultatima od mogućih 25 oni su osvojili 15 mandata. Drugi po broju osvojenih odbornika su socijalisti sa 4, a u lokalni parlament po 3 odbornika imaće i koalicija oko Miloša Jovanovića kao i Blace protiv nasilja.


I pored pobede, naprednjaci u Toplici imaju manji broj mandata od prošlih izbora

Iako imaju dovoljnu većinu da mogu sami da formiraju vlast, naprednjaci u Toplici ipak imaju nešto manji broj mandata u odnosu na prethodne lokalne izbore koji su se održali 2020. godine.

Tako su u Prokuplju sa 41 koliko su na prošlim, pali na 36 odbornika koliko su sada osvojili, u Žitorađi je broj odbornika pvećan sa 23 na 27, nakon prošlih izbora su mali 21, a sada 22 odbornika, u Kuršumliji su zadržali isti broj odborničkih mandata po 16 i na prošlim i na ovim izborima, dok su blački naprednjaci osvojili lošiji rezultat od prošlih izbora kada su imali 19, a sada 15 odbornika.

Od prošlih izbora u Topličkom okrugu ima i nešto manje upisanih birača, pa je tako na izbore 2020. pravo glasa imalo 72.809, dok je ove godine taj broj manji za 2.398 i iznosi 70.411 birača.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • pk

    20:40 // 18. 12. 2023.

    JAHAČI apokalipse i dalje jašu u prokuplju.napred...prokuplje kasaba iz 19-tog veka.

  • Ivan

    18:43 // 18. 12. 2023.

    Prokuplje zaslužuje da ga vodi majbolji prokupčanin!

  • Nosilac gliste

    18:41 // 18. 12. 2023.

    Pk pomalo mrda,grade se zgrade, nova pijaca, stop shop,lidl, skoro svi negde rade, mada centar prazni lokali, rupe po ulicama, za 4 godine sad se setise da asfaltiraju par ulica,ali Kursumlija gde je glavna atrakcija fontana , gde nema ni 8.000, anekad 15.000 ljudi, Bkace gde sljiva ispod cene gde bilo kog dana grad prazan ko iz zombi filmova, Zitoradja nikad veca kradja, bazen, stadion

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Na blokadi desetoro, na roštilju deset hiljada.

Bata Raka iz Niš čitalac

Tekst: Umesto uranka i roštilja, radnici u Kuršumliji pozivaju na blokadu puta

Pronađite nas na: