Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:44, 30. 1. 2024.

| Politika

Naprednjaci sa Zavetnicima i SPS-om formirali vlast u Kuršumliji

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
skupština kuršumlije
Konstituisana sednica Skupštine opštine Kuršumlija; Foto: Lj. M.

Iako imaju neohodnu većinu da sami formiraju gradsku vlast, Srpska napredna stranka u Kuršumliji je napravila koaliciju sa Zavetnicima i Socijalističkom partijom Srbije. Sa po dva odbornika u lokalnom parlamentu Zavetnicima je pripalo mesto potpresednika Skupštine i jedan član Opštinskog veća, dok je SPS dobio jednog većnika. Predsednici Skupštine i Opštine Kuršumlija su iz redova naprednjaka.

Nakon Prokuplja, Žitorađe i Blaca, održana je i konstitutivna sednica Skupštine u Kuršumliji, na kojoj je posle verifikacije mandata odbornicima, izabran predsednik Skupštine iz SNS-a Slavimir Mihajlović, njegov zamenik je Zoran Stošić iz Zavetnika, kao i novo rukovodstvo Opštine koje će u drugom mandatu predvoditi Vojimir Čarapić, a koji je i do sada bio predsednik Opštine. Zamenik će mu biti stranački kolega Dejan Lović, ali će ih sada “kadrovski pojačati” Zavetnici i SPS sa po jednim opštinskim većnikom. zvezdan ristić Opozicija maksimalno koristi vreme za skupštinskom govornicom lokalnog parlamenta; Foto: Lj. M.

Nakon ove sednice pale su maske ko je opozicija u ovom gradu i ko je varao građane u predizbornoj kampanji glumeći opoziciju vladajućoj naprednoj stranci. Ujedinjena opozicija Kuršumlije ima dva odbornika i mi ćemo se svim zakonskim sredstvima u narednom periodu boriti da razotkrijemo sve laži i prevare vladajuće većine, sa nama neće biti kompromisa - najavio je Slavko Ilić, odbornik lokalnog parlamenta.

Osim dva odbornika Ujedinjene opozicije, u skupštinskim klupama će sedeti i dva odbornika Kuršumlije protiv nasilja, kao i jedan predstavnik Grupe građana “Spasimo Kuršumliju vreme je”, uz dva Zavetnika i socijalista, kao i 16 odbornika Srpske napredne stranke.

Lokalni parlament u Kuršumliji broji ukupno 25 odbornika i, sudeći po današnjoj konstitutivnoj i prvoj sednici u novom sazivu koja je trajala duže od 4 sata, iako u manjini, odbornici opozicije će se beskompromisno boriti za svoja prava i minute za skupštinskom govornicom.

Za predloge naprednjaka i nove funkcionere glasao je 21 odbornik, dok su protiv bili po dva odbornika Ujedinjene opozicije i Kuršumlije protiv nasilja.


Bivši direkror "Planinke" Radovan Raičević ponovo odbornik naprednjaka

Iako je u penziji, ugledni član Srpske napredne stranke u Kuršumliji Radovan Raičević, nekadašnji poslanik i direktor AD Planinke iz Kuršumlije u čijem sastavu su Prolom voda, Prolom, Kuršumlijska i Lukovska Banja, kao i Đavolja varoš, nakon kraće pauze ponovo je u skupštinskim klupama kao odbornik lokalnog parlamenta. raičević Raičević kao najstariji odbornik vodiop sednicu do izbora rukovodstva Skupštine; Foto: Lj. M.

Raičević je početkom prošle godine postao jedan od dobitnika Sretenjskog ordenja koje predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dodeljuje na Dan državnosti.

Do skora prvi čovek Planinke i predsednik Opštinskog odbora SNS u Kuršumliji, svojom bliskošću i povezanošću sa aktuelnom vlašću uspeo je u više navrata prethodnih godina da obezbedi bespovratnu pomoć države za firmu koju je vodio, a početkom 2021. godine Planinka je hotel u Kuršumlijskoj Banji platila manje od subvencija i realne cene, zbog čega je Savet za borbu protiv korupcije predlažio raskid ugovora.

Ukupna cena kompleksa Žubor plaćena je 1.415.836 evra, ocena Saveta da je to duplo manje od realne, tržišne cene, a zanimljivo je i da je Ugovor o kupovini Banje overen pet meseci nakon završenog postupka prodaje, nakon što je u međuvremenu Planinka dobila preko 1,6 miliona evra subvencije, državne pomoći za podsticaj i ulaganja. Vučić Vučić otvorio hotel u Kuršumlijskoj banji; Foto: Lj. M.

Preporuka Saveta nije sprovedena, ugovor je ostao na snazi, a pre tačno godinu dana renovirani hotel u Kuršumlijskoj Banji otvorio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ovo nisu jedine pogodnosti koje je Planinka dobijala od države, jer je krajem 2019. godine za izgradnju hotela "Bela Jela“ u Lukovskoj Banji, država tom Akcionarskom društvu odobrila bespovratnu pomoć u iznosu od 1,6 miliona evra.

Nekoliko meseci pre toga novog-starog odbornika Raičevića je u Kuršumliji napao i više puta nogom udario 42-godišnji S. V. koji je tom prilikom naneo lakše telesne povrede lideru naprednjaka, ali je odmah nakon toga uhapšen i procesuiran.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aleksandra

    09:39 // 31. 1. 2024.

    Opa, zavetnica Milica zaboravila na zavet... od šuški se više ne čuje zavet.

  • Dragan

    06:30 // 31. 1. 2024.

    Milica zavetnica ce pesmom"Vidovdan"da vas brani od Siptara koji seku sumu i ulaze duboko u teritoriju Srbistana...pa da,vec primenjuju"Open Balkan"...

  • miki

    23:42 // 30. 1. 2024.

    Pljačka ne sme da stane.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: