Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:30, 22. 6. 2020.

| Politika

Naprednjaci u Toplici mogu sami da formiraju vlast

Autor:Lj. M. Izvor:Južne vesti
izbori
Naprednjaci u svim opštinama u Toplici imaju ubedljivu većinu; Foto: Lj. M.

U Prokuplju i opštinama Topličkog okruga od ukupno upisanih 72.809 birača, pravo glasa na jučerašnjim izborima iskoristilo je između 55 i 78% upisanih birača. U Prokuplju, Blacu, Kuršumliji i Žitorađi, Srpska napredna stranka je osvojila apsolutnu većinu, pa može sama da formira gradsku i lokalnu vlast.

Zanimljivost ovih izbora u Toplici je da su u Prokuplju sve liste prešle cenzus i imaće svoje predstavnike u gradskom parlamentu, dok su u Žitorađi od 10 prijavljenih listi, samo dve prešle cenzus, a ubedljivo je pobedio SNS.

Iako nema zvaničnih podataka iz Gradske izborne komisije, prokupački naprednjaci su već prebrojali pristigle glasove, pa je prema njihovim podacima od ukupnog broja izašlih birača, za SNS glasalo oko 69%, SPS je osvojio 10, 5%, POKS 7,6 %, Zavetnici 6,6 % i Ujedinjena demokratska Srbija je sa 3,07 % uspela da pređe cenzus.

Za većinu u gradskom parlamentu je potrebno 28 odbornika, pa naprednjaci mogu sami da formiraju vlast. Inače do ovih izbora bili su deo vladajuće koalicije sa socijalistima.

Tako će u Skupštini Prokuplja, prema ovim podacima, od 55 odbornika naprednjacima pripasti 41 mesto, socijaliste će predstavljati 6 odbornika, Pokret obnove kraljevine Srbije 4, Zavetnici će imati 3 predastavnika i jednog odbornika će imati Grupa građana "Pristojno Prokuplje", Ujedinjena opozicija Srbije.

U opštini Žitorađa, lokalnu vlast će činiti samo dve stranke, od kojih će apsolutnu većinu imati SNS koji je osvojio preko 82% glasova, a u odborničkim klupama društvo će im praviti i odbornici SPS sa nešto preko 8% dobijenih glasova. Prema podacima iz Opštinske izborne komisije, od 23 odbornička mesta koliko ima Skupština Opštine Žitorađa, 21 odbornika će imati naprednjaci i 2 predstavnika socijalisti.

Za sigurnu i stabilnu većinu neće brinuti ni blački naprednjaci, jer sa 76% glasova izašlih birača, oni će imati 19 od ukupno 25 odbornika. Prema podacima OIK Blace, u ovoj opštini je bilo 4 prijavljene liste, a cenzus nisu prešli samo radikali. Posle naprednjaka, SPS je osvojio 20% glasova i imaće 5 odbornika i Demokratska stranka Srbije će sa 4% glasova imati jednog odbornika.

Bolje rezultate za 20% u odnosu na prethodne izbore, ostvarili su naprednjaci i u Kuršumliji gde su osvojili 59,72% glasova izašlih birača, ili 17 odbornika od ukupno 25 u lokalnom parlamentu. U ovoj opštini, prema podacima Opštinskog štaba SNS, cenzus su prešli i socijalisti sa 16,74% glasova, odnosno sa 4 osvojena mandata, "Metla" sa 8,3 % i sa 2 odbornička mesta, a Grupa građana "Spasimo Kuršumliju" 5,9 % i SRS sa 5,7 % imaće po jednog odbornika.

Radikali su jedino prošli cenzus u Kuršumliji iako su svoje liste imali i u Blacu i Žitorađi, dok u Prokuplju nisu uspeli da sakupe dovoljan broj potpisa da bi predali kandidaturu za izbore na lokalu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan

    16:15 // 22. 6. 2020.

    Pa kad se muva,onda se i smuva!
    Išlo se do te mere da su lica koja su "pomagala" starim licima da odu na izborno mesto umesto njih zaokruživali broj na listiću!
    Iako su deke i bake tražile druge brojeve,vredna omladina je zaokruživala broj jedan!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: