Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:20, 26. 1. 2018.

| Politika

Naprednjak Avramović bi da se “malo pritegnu” mediji, NUNS i UNS to osuđuju

Autor:Milan ZirojevićIzvor:Južne vesti
Bojan Avramović
Sećate li se devedesetih?; Foto: JV

Iako se i sam predsednik Srpske napredne stranke i Srbije Aleksandar Vučić odrekao “svog” Zakona o informisanju iz 1998, direktor Regionalne razvojne agencije “Jug” i funkcioner SNS Bojan Avramović rekao je, komentarišući taj zakon, da i “sad treba malo pritegnuti stvari”. Novinarska udruženja osuđuju ovakvu izjavu uz reči - “ne daj, Bože, ni Z od tog zakona”.

Uprkos tome što je po tom, prema ocenama javnosti, zloglasnom zakonu, mnogo novinara proganjano, poverenik Opštinskog odbora SNS Pantelej i “prvi čovek razvoja” juga Srbije Bojan Avramović nije “ima takta” prema sudbini novinara u toj nekada bolnoj i nesrećnoj epohi iz novije srpske medijsko-političke istorije. Naprotiv, bio je vrlo direktan.

Šta sa zakonom o informisanju? Pa ne možete da izađete na televiziju i da kažete da je neko ubica i da prođete bez toga. Trebalo bi neke stvari malo da se pritegnu i sada - rekao je Avramović.

Tog zloglasnog akta, koji nije progonio one koji su “izlazili na televiziju da kažu da je neko ubica”, već samo nerežimske medije zbog pisanja i izveštavanja koje nije bilo po volji vlasti, javno se odrekao čak i jedan od njegovih kreatora - bivši radikal, a sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić, govoreći u emisiji Global conversation panevropskog kanala Euronews, maja 2015.

Osećam se nelagodno zbog Zakona o informisanju koji sam tad predložio. “To je bio veoma glup zakon o informisanju i ja sam to priznao svom narodu - rekao je Vučić.

Inače, “čuveni” Zakon o javnom informisanju, takozvani “radikalski zakon” donela je 1998. Vlada Socijalističke partije Srbije i Srpske radikalne stranke, a kreiralo ga je Ministarstvo informisanja na čijem čelu je bio, tada, generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić. Predsednik tadašnje Vlade bio je Mirko Marjanović, a potpredsednici Vojislav Šešelj i Tomislav Nikolić.

Prema odredbama ovog Zakona drakonski su kažnjavani mnogi mediji, a najveća ikada izrečena kazna do danas, bila je ona magazinu Evropljanin Slavka Ćuruvije, koja je iznosila 2,4 miliona dinara, što je tada vredelo 260.000 dolara. Drugi medij Slavka Ćuruvije Dnevni telegraf zabranjen je 14. oktobra 1998. specijalnom odlukom tadašnje SPS-SRS-JUL Vlade. Slavko Ćuruvija ubijen je na Uskrs, 11. aprila 1999.

Podsetimo, naprednjak Bojan Avramović bio je član i Nove Srbije, a po sopstvenom priznanju u debati Južnih vesti, član i Srpske radikalne stranke. U istoj emisiji, “proslavio” se i izjavom “da su Nišlije šteta za državu”, zbog čega je Udruženi pokret slobodnih stanara zatražio njegovu smenu, a niška opozicija je takvu konstataciju ocenila “uvredom i pljuvanjem u lice svim Nišlijama” i uzvratila stavom da su, ustvari, “naprednjaci štetni po Niš”.


UNS: Niko ne može “da priteže” medije

Predsednik Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije Petar Jeremić nije imao razumevanja za izjavu Avramovića i uputio ga je na “evropsku adresu”.

Neka pogleda šta je poručila Evropska federacija novinara. Niko ne može da priteže novinare, da utiče na novinare i da se novinarima mora obezbediti sloboda rada. On dovodi svoj kredibilitet u pitanje ako na takav način priča o tom Zakonu o informisanju - kaže Jeremić.


NUNS: Ne daj, Bože, ni Z od tog zakona

Ovo je još jedan u nizu dokaza da, kako kaže predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Slaviša Lekić, kad “zagrebeš” naprednjaka, “iz njega iskoči” radikal. Lekić dodaje da oni (bivši radikali, sada naprednjaci) “teško pate” što nisu devedesete i “teško im pada”- što nisu ti zakoni, što nemaju svu vlast ovog sveta koju su imali tada i što sad koliko-toliko postoji ta Evropa, međunarodna zajednica i institucije, koje prate i nadgledaju šta se dešava u Srbiji. Inače bi, ocenjuje Lekić, ovde “nastala apokalipsa”.

Koliko se ja sećam taj Zakon o informisanju je iz raznih redakcija i džepovima raznih glavnih i odgovornih urednika i direktora medija odneo negde oko 2,5 miliona evra. To je kasnije vraćeno, ne znam da li sve, ali tortura kroz koju su prošli ti ljudi, mučenje, maltretiranje, strah da će ih uhapsiti, da će ih odvesti u neku nedođiju odakle se neće vratiti, to im niko ne može nadoknaditi. Ne daj, Bože, ni Z od tog zakona - kaže Lekić.


“A ne verujem ni da se Vučić promenio”

Komentarišući “veliki politički zaokret” jednog od “kreatora” tog zakona, Slaviša Lekić kaže da “Vučić ima običaj da laže sam sebe”.

Koliko god se on pretvarao da se promenio, mislim da do te suštinske promene nije došlo. Naravno da čovek sa 40 i kusur godina ne razmišlja isto kao dečko od 20 i neke, ali mislim da svi potezi koje vuče na unutrašnjem planu, sve govori da do suštinske promene kod njega nije došlo. Francuski kralj Anri VI prešao je u katolike da bi postao kralj uz opravdanje “šta je jedna misa za celu Francusku” - navodi Lekić.

Ipak, zaključuje Lekić, do te “mise” Vučić nije došao i “kod njega je još uvek sve na rečima”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ja

    18:08 // 26. 1. 2018.

    Sta ovaj prica. Pa sugradjani da ga nagradimo glasanjem sl put .... auuu

  • kimi

    16:59 // 26. 1. 2018.

    pa taj Avramovic je promenio nekoliko stranaka i uvek na vlasti, a to dovoljno govori o njemu i njegovim izjavama

    • NI STI NI SRAM

      20:02 // 26. 1. 2018.

      Ma on nezna da se stidi. Da zna nebi lupetao svasta. Koji je politicar zemljo Srbijo. Zgadiliste se narodu.

  • Misko

    14:15 // 26. 1. 2018.

    Ljudi moji ko je Bojan Avramovic da komentarise Zakon, pa on je polupismen, treba da se pokrije usima i da glodze tu platu koju prima a pritom neradi nista.

    • Zoki

      17:08 // 27. 1. 2018.

      Bravo Misko koliko ja znam Bojan Avramovic nije zavrsio nijedan fakultet, a celog zivota je direktor i tome slicno, stop polupismenim SNS-ovcima/

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: