Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:12, 2. 4. 2024.

| Politika

Narodna stranka: Podržavamo potpisivanje predizbornih garancija, jer je to izvorno bila naša ideja

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Nebojša Bogdanović
Na izbore u Nišu izlazi i Narodna stranka; foto: Narodna stranka

Izlazak na lokalne izbore u Nišu, za koje se još uvek ne zna kada će biti raspisani, najavila je i Narodna stranka i kažu da su već preduzeli sve mere oko spiskova fiktivnih promena prebilišta ljudi. Takođe, podržavaju potpisivanja predizbornih garancija i tvrde da je to izvorno bila njihova ideja, koju su im kolege iz opozocije prisvojile.

Kao budući akteri izbora u Nišu iz Narodne stranke upozoravaju na trend migracije glasača iz drugih sredina i tvrde da taj proces mora biti kontrolisan i zaustavljen.

Potpredsednik stranke Nebojša Bogdanović ističe da je nedopustivo prekrajanje izbornih spiskova fiktivnim promenama prebivališta građana koji žive i rade u drugim sredinama, a sada su prijavljeni u Nišu.

Mi smo već preduzeli potrebne mere i naš pravni tim će nastaviti da aktivno učestvuje u podnošenju upozorenja i podnesaka prema nadležnim državnim organima, kako bi im stavili do znanja da smo detektovali njihove nečasne i protivzakonite radnje. U slučaju da se ogluše o apele da rade zakonito i transparentno, podnosićemo krivične prijave - navodi Bogdanović.

Takođe ističe da zdušno podržavaju ideju potpisivanja predizbornih garancija opozicionih stranaka da nakon izbora neće ući u koaliciju sa SNS-om i SPS-om i dodaje da je izvorno to bila njihova ideja, koju su predočili “onima koji su je kasnije plasirali kao svoju”.

Svejedno što to nije fer, mi smatramo da je nužno izjasniti se o tome pred biračima. Oni koji odbiju da potpišu jasno ukazuju na mogućnost prekrajanja izborne volje opozicionih glasača, a oni koji bi nakon izbora pogazili svoju reč garantovanu potpisom bi izgubili obraz i bili bi tretirani kao obeščašćeni ljudi. Naravno, takav dokument nema pravno obavezujući karakter i sankcionisanost u tom smislu, ali je svakako sa političkom i etičkom težinom - kaže Nebojša Bogdanović.

Potpisivanje tih garancija su potrebne, kako Bogdanović kaže, iz razloga što vlast u Nišu nema nadpolovičnu podršku birača, kao i zbog toga što postoje indicije da će biti formirane “lažne opozocione izborne liste”.

Podsetimo, Tamara Milenković Kerković je nedavno predložila da svi koji se predstavljaju kao opozicione grupacije pred lokalne izbore u Nišu potpišu protokol o nesaradnji sa SNS-om.

Dragan Milić je u emisiji Južnih vesti takođe govorio o potpisivanju garancija pre izbora i rekao da je inicijativa u redu i da je spreman da je potpiše, ali smatra da treba dodati još jednu tačku, koja se odnosi na departizaciju - da direktori javnih preduzeća ne budu ljudi iz stranaka, već stručnjaci.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tajanstveni Alan

    20:08 // 2. 4. 2024.

    Da, jeste Nebojsa promenio dres i napustio sps, pa presao kod Jeremica. Da, bio je i u Novoj demokratije. Pa, ipak, bio je uzdrzan i jedini iz vlasti, kad se aerodrom poklanjao Beogradu. Covek je pametan, bivsi inspektor policije i mislim da moze da utice na sprecavanje dovođenja glasaca iz drugih delova Srbije. Vreme ce pokazati kakve su mu namere, nadam se postene!

  • Naissus

    18:48 // 2. 4. 2024.

    Vaša ideja? Da, kako da ne.

    Kad je pre dve godine Srđan Nogo (ako ga se iko seća) govorio o čuvenoj "Izjavi", tj. potpisivanju predizbornih garancija, svi ste mu se smejali u lice i govorili da to nije načelno demokratski jer ste svi hteli da se ogrebete od SNS-a za nešto. A sada, kad ste videli koja je to ludnica, prisvajate tuđe ideje. I po čemu se vi onda razlikujete od SNS-a??

  • Rade

    16:03 // 2. 4. 2024.

    Trejdovaovala te NS iz SPS-a. Sad kao ti neces saradnju sa SPS. Sramotan lik.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: