Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:45, 5. 6. 2019.

| Politika

Narodna stranka smatra da će “Niš - pametni grad” biti korišćen za špijuniranje građana

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
grad niš
Traže i referendum; foto: J. A.

Pošto zasad nije obelodanjeno šta je niška vlast dogovorila sa predstavnicima kineske firme Huavej oko realizacije projekta “Niš - pametni grad”, Gradski odbor Narodne stranke smatra da će on biti zloupotrebljen za “zadiranje u privatnost građana”. Ova stranka traži lokalni referendum na kojem će se odlučiti koji sistemi “pametnog grada” će biti primenjeni u Nišu.

3 od 15 mogućih sistema, kako je najavila gradska vlast, trebalo bi da budu implementirani u Nišu, kako bi “opametili grad”. Zasad nije odlučeno koja su to 3 sistema, niti postoje detalji dogovora oko ovog projekta, pa u Narodnoj stranci smatraju da se radi o pripremi terena za potencijalni nadzor Nišlija.

S obzirom na to da se konkretni podaci drže u tajnosti, Narodna stranka strahuje da će od glamuroznog koncepta “pametnog grada” Nišlije dobiti jedino javno implementiranje naprednih nadzornih sistema. Inostrana korporacija će naravno dobiti mogućnost da bez ozbiljnih legalnih procedura ispituje i usavršava svoj proizvod, dok će režim dobiti priliku da dodatno zadire u privatnost građana Srbije - navode u Narodnoj stranci.

Ova partija zahteva i javnu raspravu o ovom projektu, ali i referendum.

Smatramo da bi posle održavanja javne rasprave po ovom pitanju trebalo održati lokalni referendum (što je inače integralna stavka lokalnog programa Narodne stranke), na kome bi građani mogli da se izjasne za koje su od 15 ponuđenih mogućnosti, i da li uopšte prihvataju ideju da Niš postane “pametan grad” po meri aktuelne vlasti - ističu u Narodnoj stranci.

Podsetimo, krajem aprila potpisan je memorandum o razumevanju između kineskih i srpskih predstavnika u kojem se navodi da Niš, Novi Sad i Beograd treba da postanu "pametni gradovi".

Dokumenti za preuzimanje

  1. Narodna stranka - saopštenje - 5. jun 2019. (preuzmi) - 293.57 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Hladni rat

    13:14 // 8. 6. 2019.

    Spijuniranje oko 150000 nislija nije nista ako projektom "Esalon" zvanicno nastalim 1971 moze da se snimi i obradi 5 milijardi razgovora.

  • Anonimus

    10:41 // 8. 6. 2019.

    Mnoge nislije nisu ni videle niti znaju sta stvarno znaci grad a treba da budu pametni.

  • Ocajna kontraobavestajna

    10:17 // 7. 6. 2019.

    Dobro kad nismo vec godinama nadzirani od Velikw Britanije i Amerike dve najvece nadzorne zemlje svojih gradjana na svetu. Sam bog nam posla kineze za spas.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: