Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:13, 27. 6. 2020.

| Politika

Narodna stranka traži otvaranje mađarskog konzulata u Vranju

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Donji Neradovac
Traže kancelariju u selu Donji Neradovac; foto: Milica Dejanović

Nakon što je je u javnosti Vranje proglašeno za grad Mađara zbog nezvaničnih rezultata izbora po kojima je Savez vojvođanskih Mađara u ovom gradu treći sa osvojenih preko 1.200 glasova, Gradski odbor Narodne stranke Vranje uputio je Vladi Srbije inicijativu za otvaranje mađarskog konzulata u Vranju.

Zvaničnih rezultata parlamentarnih izbora u Vranju još nema, ali na društvenim mrežama je vest o velikom broju glasova za SVM odjeknula, pa su uveliko i krenule šale.

U šali ili ne, tek Gradski odbor Narodne stranke Vranje je Vladi Srbije uputio inicijativu za otvaranje konzulata Mađarske u Vranju, s tim da, kako saopštavaju, konzulat ima ispostavu u selu Neradovac, kao najvećem uporištu Mađara u Vranju.

Kako je na minulim izborima Savez vojvođanskih Mađara, na teritoriji grada Vranja ostvario fantastičan rezultat od 1.265 glasa ili nešto više od 3% i time zauzeo ubedljivo treće mesto, odmah iza SNS i SPS, svi mi Vranjanci smo došli do saznja da na teritoriji grada Vranja živi značajan broj pripadnika mađarske nacionalnosti - saopštavaju iz Narodne stranke.

Iako sami meštani sela Donji Neradovac kažu da su većinski glasali za Srpsku naprednu stranku, dok ne bude zvaničnih rezultata, oni su već okarekterisani u javnosti kao mađarsko selo, iako su od mađarske granice udaljeni preko 540 kilometara.

S obzirom da Narodna stranka vodi podjednaku brigu za sve građane Srbije, bez obzira koje nacionalne ili verske pripadnosti oni bili smatramo da bi otvaranje konzulata Republike Mađarske u Vranju umnogome olakšao život našim sugrađanima mađarske nacionalnosti, s obzirom da ne bi morali da prelaze 360 km u jednom pravcu do ambasade u Beogradu radi obavljanja svih administrativnih i drugih poslova, kao i ostvarivanje lakše i brže komunikacije sa maticom - kažu u Narodnoj stranci.

Od Vlade Srbije traže da ovu inicijativi uzme u obzir i omogući, kako kažu, sugrađanima mađarske nacionalnosti sva prava koja kao pripadnici manjinske zajednice u Srbiji uživaju.

Podsetimo, iako se prema poslednjem popisu iz 2011. godine u ovom gradu 6 građana izjasnilo da je mađarske nacionalnosti, Vranje je u javnosti već označen kao grad Mađara jer je, prema nezvaničnim rezultatima, lista Saveza vojvođanskih Mađara osvojila 3. mesto po broju glasova za narodne poslanike u ovom gradu i nalazi se iza SNS-a i SPS-a.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Genijalno!

    07:50 // 28. 6. 2020.

    Trebalo bi u znak zahvalnosti da podele neki pasos...

  • Pera

    22:44 // 27. 6. 2020.

    Ovo je slika i prilika pismenosti i ispranog mozga građana Srbije. Ovakvih pismenih ljudi čine 95% u Srbiji.

  • Sablja 2

    19:24 // 27. 6. 2020.

    Podrzavam , da dodju Orban i Vucic da otvore uz veselje !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: