Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:11, 25. 3. 2023.

| Politika

Narodna stranka veruje da će promene krenuti iz Niša, kažu da će 2024. godina biti presudna za vlast

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
tribina, narodna stranka
Lokalni izbori u Nišu biće presudni za promenu čitave vlasti u Srbiji; foto: S. V.

Lokalni izbori u Nišu 2024. godine biće presudni za promenu čitave vlasti u Srbiji smatraju iz Narodne stranke. Da bi oni bili uspešni, potrebno je napraviti povoljne uslove za slobodne izbore, a to znači da treba sprečiti Vučića da ima podršku Zapada, poručili su članovi Narodne stranke na tribini koju su održali u Nišu.

tribina, narodna stranka Uskoro će ponuditi Nišijama program za lokalne izbore; foto: S. V. Narodna stranka uskoro će ponuditi Nišijama program za lokalne izbore koji će se u Nišu održati naredne godine, a kako predsednik Gradskog odbora u Nišu Đorđe Stanković najavljuje, on će sadržati tri bitne stavke - decentralizaciju, industrijsku revoluciju i jačanje turističkog potencijala Niša.

Za jug Srbije je važna decentralizacija, odnosno neki model regionalizacije naše zemlje kakav imaju najjače zemlje Evrope. Još jedna ideja, koju smo mi nazvali četvrta industrijska revolucija sve vreme je oko nas, ali je Niš ne koristi dovoljno. Treba da razvijamo IT industriju, da povežemo administraciju koja je najlošija u celoj zemlji i da pomognemo Univerzitetu da daje najbolje kadrove. Treća važna stvar je turistički potencijal koji Niš ima, a koji se ne koristi dovoljno. Medijana je napokon otvorena, ali ne vidim eksploataciju tog mesta, ove godine je 300 godina postojanja Tvrđave, a Grad to nije podigao na viši nivo, sajamski i medicinski turizam nije dovoljno iskorišćen - kaže Stanković.

tribina, narodna stranka "To je nešto što onemogućava Nišlije da izraze svoj stav o lokalnoj vlasti"; foto: S. V. On napominje da problem mogu da budu i parlamentarni izbori koji će se održati u isto vreme kad i lokalni.

To je nešto što onemogućava Nišlije da izraze svoj stav o lokalnoj vlasti jer se na taj način preslikava izborna volja sa nacionalnog na lokalni nivo. To podrazumeva i njihovo bezimeno kandidovanje gradonačelnika jer na listi piše samo Aleksandar Vučić - ističe Stanković.

Đorđe Stanković očekuje da sinergijom opozicije može da padne Srpska napredna stranka u Nišu, a njegove partijske kolege kažu da je to u Nišu moguće jer opozicija, za razliku od nacionalne, složna.

Kada bi došao na vlast, Stanković kaže da bi prvo promenio koncept rada javnih preduzeća, a onda vratio niške resurse, poput Aerodroma, u vlasništvo Grada.


Za promene moraju da se stvore povoljni uslovi

Da promena vlasti može da krene iz Niša, smatra i predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, međutim on ističe da moraju da se najpre stvore uslovi za slobodne izbore. Jeremić kaže da će prvi korak ka tome biti referendum o Kosovu i Metohiji, za koji će uskoro krenuti da sakupljaju potpise.

tribina, narodna stranka Prvi korak referendum o Kosovu i Metohiji; foto: S. V. Bitno je da plan i program koji smo pripremili bude predstavljen Nišlijama i da oni na osnovu toga odluče kako će da žive. Da bismo došli u situaciju da slobodno biramo, moramo u narednih par meseci da sprečimo Vučića da dobije odrešene ruke od Zapada, da može da radi šta hoće - navodi Jeremić.

Šef poslaničke grupe Narodne stranke u Skupštini Srbije Miroslav Aleksić da je u Srbiji zreo ambijent za promene što, kako kaže, vidi i Vučić pa zato stvara novi Pokret.

Oni sada pokušavaju da naprave novi pokret, da ugase SNS, da naprave priču da je to bila loša priča i da su neki loši ljudi radili sve ovo poslednjih 10 godina. Car hoće da obuče novo odelo jer misli da će da u njemu da izgleda lepše, pametnije i sposobnije. Ipak, verujem da će građani Srbiji njega poslati u istoriju, kao i mnoge pre njega - kaže Aleksić.

Svi su saglasni da je 2024. godina biti presudna za trenutnu vlast, zato će kažu insistirati na referendumu o Kosovu i Metohiji koji će pokrenuti promene.

Nišlije je na tribni interesovalo šta će Narodna stranka uraditi ako dođe na vlast, kako povratiti vladavinu prava, ko su pouzdani politički partneri Narodnoj stranci, ali su predstavnici stranke odgovorili da najpre treba skloniti ovu vlast, a onda sistemski rešavati probleme.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Čair

    21:51 // 27. 3. 2023.

    Đorđu ništa ne verujem.

  • iija

    21:45 // 27. 3. 2023.

    ne gubite razum.taj i kod vas je

  • iija

    21:22 // 27. 3. 2023.

    oni vas prate po putevima kad stignete kuci kad ste na posao jel kupuju vase gazde pa i vas itd

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: