Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:15, 12. 2. 2024.

| Politika

Narodni pokret Srbije: Panteleju potreban dom zdravlja, zašto sve "gurati" u centar Niša

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Narodni pokret Srbije
Predlažu da se za svaku veliku odluku u gradu konsultuju sami građani; foto: Narodni pokret Srbije

Panteleju je potreban dom zdravlja, dok je najavljeni park od 3 hektara suviše mali za taj deo grada, a najava otvaranja nove prodavnice velikog trgovinskog lanca još jedno je poniženje za osiromašene građane, smatraju iz Narodnog pokreta Srbije u Nišu. Predlažu da se za svaku veliku odluku u gradu konsultuju sami građani kroz javnu raspravu ili lokalni referendum.

Potpredsednik Gradskog odbora NPS Ljuba Kostić kaže da su planovi koje niška vlast najavljuje za Pantelej neracionalni i da potezu sa desne strane Nišave nedostaje, pre svega, jedan dom zdravlja i da bi trebalo izgraditi to umesto kliničko-bolničkog centra na parkingu postojećeg Doma zdravlja.

Ovaj veliki prostor između autoputa i Bulevara sv. Pantelejmona treba iskoristiti na jedan urbanistički pozitivan način, sa svim potrebnim infrastrukturnim zahvatima, a ne uporno sve gurati u širi centar grada koji već ima problema i sa parking prostorima i sa zelenim površinama i preopterećenom komunalnom infrastrukturom - navodi Kostić.

vrtić pantelej Probijen rok za izgradnju vrtića; foto: Narodni pokret SrbijeNajavljeni park od 3 hektara biće nedovoljno veliki za taj deo grada, naročito ako u njemu bude smešten verski objekat, dodaje on i ističe da bi umesto toga trebalo izgraditi vizitorski centar pored crkve Svetog Pantelejmona, na mestu gde su se susreli veliki župan Stefan Nemanja i čuveni nemački car Fridrih Barbarosa.

I predsednik Opštinskog odbora Narodnog pokreta Srbije u Panteleju Nikola Ilić smatra da bi park morao da bude najmanje tri puta veći i da bude pandan Čairu, a ne “još jedno prenatrpano i skučeno mesto sa vašarskim ambijentom”.

Jasno nam je da je potrebno zemljište koje je u privatnom vlasništvu otkupiti po tržišnim cenama, ali to ne može biti opravdanje vlastima za stvaranje ovako loših životnih uslova građanima koji uredno plaćaju sve potrebne komunalne takse gradu i za njih sa pravom očekuju prostor i sadržaje za pristojan život - kaže Ilić.

Pre nekoliko dana iz Grada Niša najavili su i otvaranje novog Lidla u Panteleju, a Radomir Zdravković iz NPS-a smatra da bi još jedna velika prodavnica poznatog trgovinskog lanca predstavlja još jedno poniženje osiromašenim građanima.

Svaka društveno odgovorna kompanija je dobrodošla na našoj opštini i ona treba da svojim pristupom doprinese kvalitetu životnog prostora i standarda građana, ali to ne sme da znači da time bilo koga treba stavljati u privilegovan položaj, jer mi moramo voditi računa i o sitnim i srednjim trgovinama koje se ovde već nalaze i koje su jako značajne za taj pomenuti kvalitet ponude kod naših sugrađana - navodi Zdravković.

Napominje i da stanovnici Panteleja više od decenije čekaju asfaltiranje pojedinih blatnjavih ulica, ali i kanalizaciju, kao i završetak vrtića, čiji je rok za završetak već probijen za više od mesec dana.

Očekuju građani prostor i sadržaj za najmlađe, a ne ova sramno mala i već devastirana igrališta između prenatrpanih zgrada koje niču bez ikakvog reda i poštovanja urbanističkih propisa - ističe Zdravković.

Iz NPS-a dodaju da će se zalagati za to da se za svaku veću, stratešku odluku ili plan konsultuju sami građani, kroz javne rasprave i lokalne referendume.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tanja

    22:14 // 13. 2. 2024.

    Pantelej je naselje koje se svakim danom sve više širi ,nove zgrade,novi žitelji Panteleja ....novi Dom zdravlja neophodan.

  • Mara

    20:02 // 13. 2. 2024.

    Velika podrška za NPS. Posebno za Radomira. Komsija koji uvek bespogovorno izlazi svima u susret već godinama. Poznajem čoveka vise od 10 godina.

  • Стари радикал

    15:30 // 13. 2. 2024.

    Најбоље да се граде само цркве . Свуда . Да се помолимо пре него што уђемо у продавницу , пре одласка код лекара ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: