Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:52, 3. 10. 2019.

| Politika

Nastavak merošinske sage: Privremene mere pred Ustavnim i Upravnim sudom

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
merosina
Merošina uvek zanimljiva; foto: Opština Merošina

Da prekomponova većina u Merošini nije odgovarala centrali Srpske napredne stranke, pa su zato uvedene privremene mere u ovoj opštini na jugu Srbije, navodi odbornica Demokratske stranke Sanja Miladinović. Slučajem Merošine baviće se i Ustavni sud, na čiju adresu je stigla žalba uz tvrdnje da Vlada nije poštovala Zakon.

Sednica merošinske skupštine 1. jula bila je politička prekretnica u ovoj Opštini. Tadašnja predsednica parlamenta Sanja Stajić, a sadašnja predsednica privremenog organa, prekinula je sednicu kada je većina izglasala dopunu dnevnog reda - zahtev za njenom smenom.

Međutim, 22 od 37 odbornika nastavilo je zasedanje, smenilo Stajićevu i izabralo Bojana Sibinovića. Za njenu smenu glasali su pojedini naprednjaci, socijalisti, radikali, demokrate, odbornik DSS i Seljačke stranke.

Ali, primopredaje nije bilo, a pravne službe nisu pečatirale smenu.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u dopisu od 23. jula, koji je potpisao ministar Branko Ružić, objasnilo je ko je u pravu između merošinske dve vatre. Objašnjavaju da Sanja Stajić nije mogla da odloži sednicu bez odobrenja većine (slike na vrhu teksta).

U nastavku sednice prisustvovao je potreban broj odbornika za rad i pravnovaljano odlučivanje i svi akti su doneti potrebnom većinom - odgovorili su iz Ministarstva na osnovu dokumentacije.

Odgovor je dostavljen na dopis nezadovoljnih odbornika, ali sadašnja predsednica Privremenog organa Stajić tvrdi da ministarstvo nije imalo sve informacije. Kaže da je naknadno obavestila ministra o situaciji u Merošini, pa je Vlada raspustila lokalni parlament.

Politički šarenolika većina imala je još jednu sednicu - 1. avgusta i opet je imala kvorum.

Ipak, do preokreta dolazi desetak dana kasnije. Vlada Srbije raspušta Skupštinu, uvodi privremene mere, a Sanja Stajić postaje šefica Privremenog organa.


Merošinska politička previranja pred Ustavnim sudom

Odbornica Demokratske stranke Sanja Miladinović bila je deo nove većine u Merošini. Ona kaže da su tu većinu činili Demokratska stranka, Socijalistička partija Srbije i dve grupe građana.

Miladinovićeva kaže da nije bilo razloga za privremene mere.

Čuli smo da je predsednik Saša Jovanović navodno podneo ostavku 2. jula. Kome je podneo ostavku? Valjda se odbornicima i Skupštini podnosi ostavka. Tvrdimo da je predsednik retroaktivno podneo ostavku - kaže Miladinovićeva.

Privremene mere uvode se kada Skupština mesec dana ne može da izabere novog predsednika Opštine. Međutim, Miladinovićeva kaže da u knjigama internih akata i delovodniku nije zavedena ostavka Jovanovića. Prilaže i zapisnike koji potvrđuju da Jovanović skupštini ostavku nije dao.

Saša Jovanović nije bio dostupan za komentar Južnim vestima i razjašnjenje da li je ili kada podneo ostavku.

Kojim su se razlozima rukovodili kada su proglasili vanrednu upravu u Merošini, pitanja su koja su upućena Vladi Srbije, ali još nema odgovora.

Smenjena većina u Merošini podnela je Ustavnom sudu inicijativu za ocenu zakonitosti rešenja Vlade o uvođenju privremenih mera. Ali, tu nisu stali, pa su protiv Vlade podneli i tužbu Upravnom sudu.

U međuvremenu, Privremeni organ Merošine na čelu sa Sanjom Stajić poništio je odluku skupštinske većine od 1. jula o smeni Sanje Stajić.

Sanja Miladinović kaže da je ovim priznata legitimnost te Skupštine, a poništena demokratija.

Očekujemo da sudovi rade po zakonu. Ovo je moja inspiracija za dalju borbu protiv ovakvog sistema u kojem izbori ne mogu biti ni slobodni, ni pošteni - navodi Miladinovićeva.

Međutim, Sanja Stajić odgovara da nikakvu legitimnost nisu priznali, već da su po proceduri, odnosno, po nalogu Upravne inspekcije, morali da ponište sve odluke. Dodaje i da ne zna za tužbe pred Upravnim i Ustavnim sudom i da je pitanje da li su one pravno valjane.

Inače, Demokratska stranka najavila je i da će slučaj Merošina izneti pred Savet Evrope i Delegaciju EU u Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Spiridon

    09:39 // 4. 10. 2019.

    "Očekujemo da sudovi rade po zakonu". Može se zaključiti, da sudovi, kako kažete, ne rade uvek po zakonu. I u pravu ste. Da su radili, do ove priče ne bi došlo. Materijalnih dokaza ima /prijave/, ali vas i sapatnike muči lični status, i to se može razumeti.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: