Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:20, 26. 12. 2018.

| Politika

Nastavlja se kriza u kuršumlijskoj Skupštini, od četvrtka protesti opozicije

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
sednica kursumlija foto privatna arhiva
Dok vlast premešta sednice po kancelarijama, opozicija najavljuje izlazak na ulice; arhivska fotografija

Opstrukcija u radu, isključenje odbornika, policija u civilu i još jedna sednica koja je završena u kancelariji predsednika Opštine, obeležili su najnovije zasedanje lokalnog parlamenta u Kuršumliji. Opozicioni odbornici ističu da se sednice namerno izmeštaju u kancelariju predsednika, kako bi se, kažu, u neuslovnom prostoru za njihovo održavanje na prečac usvojile sporne odluke koje lokalna većina predlaže.

Odbornik Srpske radikalne stranke Zvezdan Ristić tvrdi da je na poslednjoj sednici predsednik Skupštine Dejan Lović namerno i bez većeg povoda prekinuo rad u skupštinskoj sali i pozvao odbornike da nastave u kancelariji predsednika.

Jeste da je jedan odbornik opozicije ostao za govornicom i nakon što je isključen sa sednice, ali je to trajalo desetak minuta, posle toga je otišao. Lović je, ne čekajući da on napusti govornicu, odmah pozvao odbornike da nastave rad u kancelariji predsednika, gde su uslovi za rad neprihvatljivi – tvrdi Ristić.

Kaže i da je odmah obavestio predsednika da je skupštinska sala prazna i da rad nastave u prostoru gde je to predviđeno, ali je on odbio.

Ristić naglašava i da ga zabrinjava prisustvo inspektora policije u civilu koji su branili pojedinim građanima da prisustvuju sednici, iako su one otvorene za javnost.

Pitam se šta su radili inspektori koji se bave privrednim kriminalom u zgradi opštine i po čijem pozivu su oni došli. Tvrdim da građani niti su želeli, niti su pravili incidente, osim što su hteli da čuju na koji način se glasa i kako diskutuju i donose odluke njihovi predstavnici koje su birali na izborima – pojašnjava Ristić.

Njegove navode demantuje predsednik Skupštine Dejan Lović koji pojašnjava da je prinuđen da skupštinska zasedanja održava u kancelariji predsednika, jer ne želi da izaziva incidente, s obzirom na činjenicu da, kako kaže, „nekoliko opozicionih odbornika, kritikujući bez argumenata, pokušava da opstruiše rad skupštine".

Jeste da se odbornik, nakon što smo se prebacili u kancelariju predsednika, udaljio sa govornice, ali kako da ja znam da se neće vratiti. Mi imamo samo jednog čuvara u službi obezbeđenja i ne želimo da produbljujemo sukob. Zato su opštinske službe i pozvale policiju, kako bi bili prisutni. Oni su stajali na vratima, ali odbornicima i onima koji su učestvovali u radu Skupštine, kao i novinarima, niko nije uskratio prisustvo. Uslovi nisu dozvoljavali da građani prisustvuju, ali je javnost u radu nesporna – komentariše Lović dešavanja sa poslednje sednice.

Podsetimo, i prethodna sednica je prekinuta i to nakon incidenta koji je počeo ukazivanjem pojedinih odbornika predsedniku Skupštine na kršenje poslovnika i pokušaja odbornika opozicionog "Gvozdenog puka" Slavka Ilića da ukaže na neregularnosti, a posle sat vremena sednica je nastavljena u kabinetu predsednika, ali samo sa odbornicima vladajuće većine koju čine SNS i SPS.

Inače, Skupština ima 25 odbornika, a većinu čine Srpska napredna stranka sa 14 i Socijalistička partija Srbije sa 3 odbornika. U opoziciji su GG Gvozdeni puk, Dveri i SRS sa po jednim odbornikom. U lokalnom parlamentu sede i po 2 odbornika DSS i Grupe građana, kao i jedan odbornik DS.


Sutra protesti u Kuršumliji

Zbog, kako tvrde, opšteg nezadovoljstva i stanja u ovoj opštini, kuršumlijska opozicija organizuje i poziva sve građane na protest koji je zakazan u četvrtak u 18 sati.

Organizatori tvde da je skup otvoren za sve nezadovoljne i ugrožene stanovnike, jer je, kako naglašavaju "krajnje vreme da se Kuršumlija probudi".

Želimo da ukažemo na problem iseljavanja, jer nas je sve manje, mladi odlaze, a na to ih tera kriminalna vlast koja sagledava samo svoje istomišljenike. S obzirom da nam državni funkcioneri u dva navrata za kratko vreme najavljuju otvaranje 2 fabrike, za koje niko u ovom gradu ne zna, odlučili smo da tokom protesta izvedemo peformans i konačno, i pored toga što su nevidljive, mi ih otvorimo u virtuelnom svetu u kome vlast živi – rekao je Slavko Ilić, jedan od organizatora protesta i odbornik Grupe građana Gvozdeni puk.

On dodaje da očekuje masovni dolazak svih nezadovoljnih poljoprivrednika, radnika, profesora, podršku većine stanovnika i naglašava da će se protesti nastaviti i u narednom periodu, uz radikalizaciju u vidu blokade saobraćajnica.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: