Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:00, 8. 3. 2019.

| Politika

Nastavljeni protesti na jugu Srbije

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
protest leskovac 6
Šesti protest u Leskovcu, foto: B. A.

I ovog petka nezadovoljni građani protestovali su u Leskovcu, Nišu, Vranju, Aleksincu i Žitorađi. Organizatori su ženama čestitali Međunarodni dan žena i poručili da će nastaviti sa borbom dok god se ovaj sistem i vlast ne promene.

Leskovčani su šesti put zaredom prošetali ulicama grada. Okupljenima se obratio poverenik Levice Srbije za Kruševac Ivan Matić koji je vladajućoj partiji poručio da će nastaviti “dok SNS ne postane prošlost Srbije”. Pozvao je i sve građane da se uključe i podrže proteste koji se, kako kaže, održavaju u više od 60 gradova širom Srbije. protest leksovac 6 Na protestu u Leksovcu govorio Ivan Matić, foto: B. A.

Ova govornica ovde, ona pripada svakom od vas i svi koji imaju nešto da kažu to treba i da urade. Nećemo se deliti na političare, radnike, seljake, profesore, lekare jer svi treba da se pobunimo protiv ove bande koja nam uništava živote već 7 godina. Ulicama grada marširaćemo hrabro, odvažno i nepokolebljivo, do kraja - kaže Matić.

Demonstranti ne odustaju od zahteva - žele ostavku i oduzimanje titule počasnog građanina Aleksandru Vučiću, ostavku gradonačelnika Gorana Cvetanovića i svih lokalnih funkcionera, hitnu smenu direktora Bolnice Nebojše Dimitrijevića, Doma zdravlja Slaviše Božića i direktora Osnovne škole “Josif Kostić” Ilije Đorđevića, kao i vraćanje penzija, ukidanje poreza na poljoprivredno zemljište, prestanak zapošljavanja nestručnih kadrova i donošenje strategije koja će zadržati mlade ljude u Leskovac.

Nakon obraćanja prošetali su ulicama grada, a sledeći protest najavili su za petak, 15. mart, takođe u 18 sati ispred Leskovačkog kulturnog centra.


Baklje, transparent i nalepnice “1 od 5 miliona” na vratima Gradske kuće u Nišu

Kako bi “pitali gradonačelnika da li ih vidi” učesnici protesta “1 od 5 miliona” prošetali su ovog petka do Gradske kuće u Nišu, gde su zapalili baklje, istakli transparente i zalepili nalepnice. Nezadovoljnim građanima obratio se politički analitičar Đorđe Vukadinović i poručio da će sloboda doći iz Niša “ili nekog sličnog grada”. protest nis Nezadovoljni građani lepili nalepnice "1 od 5 miliona", foto: Vanja Keser

Pesmama Pada vlada, Sistem te laže i sličnim, već ustaljenim numerama otpočeo je deveti protest “1 od 5 miliona” u Nišu, a nakon govora Gabrijele Ilić iz Pokreta mladih Niš bez straha i Vukadinovića, građani su pošli u šetnju.

Ovog puta ona je vodila kroz Voždovu, potom kroz, na mahove neosvetljene, ulice Stefana Prvovenčanog i 7. juli do Gradske kuće. Demonstranti su se nešto duže zadržali ispred Suda i zgrade javnog izvršitelja, ispred koje je odjekivalo “lopovi”, a par nalepnica “1 od 5 miliona” završilo je i na njihovim vratima. protest nis Građani nosili transparente, foto: Vanja Keser

Među istaknutim transparentima odskakao je i onaj posvećen ovom danu i uznemiravanju službenice Opštine Brus: “Ženama srećan 8. mart, posebno Mariji Lukić iz Brusa”.

Tokom obraćanja Vukadinović je okarakterisao ovu vlast kao najgoru u novijoj istoriji i zapitao se “ko posle njega” i “ko posle njih”, a potom odgovorio da to može biti i “crni đavo, jer gori biti ne mogu”. Ipak, nišku vlast je ocenio kao goru od bilo koje druge. protest nis Sledeći protest najavili za 15. mart, foto: Vanja Keser

Svuda je slično, samo je ponegde malo gore. Vi ste među onima kojima je gore. Ne zato što niste svetla tačka u okruženju, jeste. Nego zato što je stepen pada veći nego drugde, stepen nesposobnosti vašeg rukovodstva je veći nego drugde, iako nigde nisu sposobni. Ovde kod vas je kukolj veći nego drugde i još se međusobno trebi i razračunava - rekao je Vukadinović.

Sledeći protest zakazan je za naredni petak od 18 sati, ponovo na Trgu kralja Milana.


Dobrosavljević u Vranju: Žene su glavni pokretač budućih promena

Iako je Međunarodni dan žena, istoričar Vladimir Dobrosavljević rekao je u Vranju da on nema šta da im čestita jer su prinuđene da rade za manje plate i trpe šikaniranje od strane poslodavaca. Ipak, smatra da su žene stub porodice i temelj onoga što pokušavaju da urade, a to su promene sistema.

Naše majke, prijateljice, žene, sestre, one su te koje imaju više hrabrosti i odvažnosti da urade nešto. One su glavni pokretač sadašnjih i budućih promena. Nažalost, danas nemamo šta da čestitamo bilo kome jer je Srbija postala teritorija za pljačku - kaže Dobrosavljević.

Dodao je i da nikada u modernoj istoriji Srbije nije “nevaspitanija i pokvarenija struktura zajahala na čelo naše zemlje”. protest Vranje Ponovo protestovali Vranjanci, foto: B. S.

Srbija je zemlja slobodnih ljudi i slobodnih građana. Mi smo narod koji je znao da se izbori za svoju slobodu od stranih okupatora, ali smo znali da se borimo i protiv domaćih diktatora kao što je ovaj koji je, na našu nesreću, i danas na vlasti. E, pa nećemo im tako nešto više dati - rekao je Dobrosavljević.

Na sedmom protestu u Vranju govorio je i predsednik pokreta Dveri Boško Obradović koji je rekao da od protesta neće odustati dok se “država ne oslobodi partijskih parazita i lopova”.


Protesti i u Žitorađi i Aleksincu

Najuporniji stanovnici Opštine Žitorađe i večeras su se okupili u centru grada kako bi ponovili zahteve koje su ranije uputili lokalnoj vlasti.

protest žitorađa Građani Žitorađe ponovili zahteve, foto: Lj. M. Demonstranti žele smenu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednika Opštine Ivana Stanojevića i svih lokalnih funkcionera, kao i odustajanje od rušenja fudbalskog stadiona kako bi na tom mestu napravili bazen.

Ovih dana, pokrenuta je i peticija koju je za kratko vreme potpisalo više od 200 meštana, a narednih dana organizovaće i štand u centru grada.

Večeras je treći protest “1 od 5 miliona” održan i u Aleksincu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • zoran jovanovic

    21:28 // 13. 3. 2019.

    Borite se sa 20 ljudi

  • Bas davimo

    13:41 // 12. 3. 2019.

    Vise pristaje parola protesta u Nisu "Ne davimo Nis"kao sto postoji "Ne davimo Beograd"jer sad imamo teatar u Nisu i sirom Srbije, pa dobre fudbalske prvoligase u Srbiji pa iz Nisa na selo a iz Beograda poslati ljude u Nis na rukovodeca mesta ali pod usvom da Beogad izdvaja novac da bi bili dobri rukvodioci.

  • Dvojka

    11:24 // 12. 3. 2019.

    Nekad je bio "malo prevelik krug" i mogucnosti, sad je malo suzen, mali krug, a morace jos malo da se suzi, a mi moramo da se borimo ma sta to znacilo danas. Bila to i laz iliti obmana.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: