Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:00, 6. 4. 2018.

| Politika

Navodne "dezinformacije" ili neizvesna većina odložile sednicu o aerodromu?

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
Gradska uprava
Neki još ne znaju kako će glasati, foto: JV / P. Blagojević

Iako gradski parlament saopštava da se sednica o predaji aerodroma odlaže zbog “dezinformacija interesnih grupa”, istraživanje Južnih vesti pokazuje da poklanjanje aerodroma nema još uvek garantovanu većinu. Dok Srpska napredna stranka podržava odluku, njeni koalicioni partneri tvrde da još nisu odlučili. Opozicija se izjasnila protiv.

Od 61 odbornika u Skupštini grada Niša, Srpska napredna stranka ima 21. Za većinu su potrebne 32 ruke. Šefovi odborničkih grupa Socijalističke partije Srbije, Jedinstvene Srbije i Srpske radikalne stranke tvrde da još uvek nisu zauzeli konačan stav o poklanjanju aerodroma.

Iz Partije ujedinjenih penzionera Srbije nisu odgovarali na pozive, a šef odborničke grupe Pokreta socijalista Dimitrije Ljujić rekao je novinaru Južnih vesti da će ga pozvati kasnije, ali to nije učinio.

Grupa PUPS-a ima 3 odbornika, a PS-a 6, pa čak i sa njima, brojka onih koji znaju kako će glasati bila bi - 30.

Ostali iz vladajuće koalicije najavili su da će odluku doneti neposredno pre prethodno zakazane sednice u utorak 10. aprila, koja je jutros otkazana.

Šef odborničke grupe SPS Aleksandar Cvetković, pre otkazivanja sednice, rekao je da su “oni vlast i da je logično da se očekuje da se i tako ponašaju”. Grupa SPS ima 7 odbornika.

Mi ćemo sesti zvanično i dogovoriti se. Ali, ajde, da sačekamo utorak da vidimo - rekao je Cvetković.

Šef odborničke grupe “Jedinstvena Srbija - Ruska stranka” Nikola Ilić tvrdi da “nisu još uvek” doneli odluku kako će glasati. Ova grupa ima 5 odbornika.

Nismo još uvek, najverovatnije u ponedeljak. Svih 5 ćemo biti na Skupštini i u ponedeljak ćemo doneti definitivnu odluku - naveo je Ilić.

Vojislav Šešelj je navodno niškim radikalima naložio da glasaju protiv, ali šef odborničke grupe Nikola Savić nije želeo to da komentariše. Radikali imaju 5 odbornika.

Ja o tome ne mogu da vam kažem i ne mogu da komentarišem. Ja ništa ne znam šta je on doneo, ali pre Skupštine imaćemo sastanak na kojem ćemo odlučiti šta ćemo glasati i kako ćemo glasati - rekao je Savić.

Prelaskom Marine Dejanović iz DS u pro-vladinu Srpsku narodnu partiju, ova stranka postala je parlamentarna u Nišu. Lider SNP u Nišu Boban Mihajlović takođe je naveo da još nisu odlučili kakav će stav zauzeti.

Odluka će sigurno biti u interesu građana Niša - rekao je Mihajlović.

Protiv odluke o poklanjanju aerodroma izjasnio se Goran Đorđević iz DSS-a.

Ranije su “stav protiv” istakle ostale opozicione odborničke grupe. DS koji ima 3 odbornika, Grupa “Niš, moj grad” sa takođe 3 odbornika, 4 isključena člana DJB - sada u grupi “Niška inicijativa”, 1 odbornik DJB, kao i Momir Stojanović, izabran na listi “Iskreno za Niš”.

Podsetimo, gradska vlast odlučila je da pokloni aerodrom državi. Nezadovoljne tom odlukom, Nišlije su protestovale, a opozicija i građanska udruženja tražila su smenu gradskog rukovodstva. Ministarka saobraćaja došla je u Niš i rekla da referendum o predaji aerodroma nije potreban. Dodala je i da niška vazdušna luka nema nikakve veze sa koncesijom za beogradski aerodrom. Predsednik Vučić demantovao je ministarku, ali je i dodao da "Nišlije mogu da zadrže aerodrom, ali da ne traže pare". U debati Južnih vesti, učesnici su naveli da su "sva opravdanja za poklanjanje aerodroma laž". Vrh niškog SNS pozvan je na tajni sastanak u Beograd. .Konačnu odluku o svemu trebalo je da donesu odbornici Skupštine grada u utorak 10. aprila, Građanska inicijativa "Ne damo niški aerodrom" pozvala je građane na protest u vreme održavanja sednice, a odbornike na odgovornost. Sednica je, ipak, otkazana, a poverenik SNS najavio je da Vučić dolazi u Niš

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Р Е П У Б Л И К А - Н И Ш К А

    07:54 // 8. 4. 2018.

    Нишлије треба да се изборе за статус Р Е П У Б Л И К Е као у CHF. Београд већ деценијама даје "милостињу" Нишу кад Нишлије буду "добре" од пореских пара грађана Ниша.
    Где је нестао југоисток?

  • Milan Gale

    08:27 // 7. 4. 2018.

    Pitao bih odbornike gde oni žive, imaju li komšije sa kojima piju kafu, imaju li prijatelje i rođake kod kojih idu na slave, šta pomisle i koga vide kada stanu ispred ogledala. Gospodo odbornici, da li imate decu i gde će ta deca živeti i da li će se vaša deca stideti vas zbog podaničkog mentaliteta i zarad plate u Skupštini? Vi ste beda ljudskog materijala, što bi rekao pok. Dragoš Kalajić

    • Cobi

      14:24 // 7. 4. 2018.

      Bolje rečeno, umišljena(zadnjeklasna) elita. Nemaju svoje "ja".

  • Josip, bravar

    06:51 // 7. 4. 2018.

    Država ne ume sa "Teslom" i daje ga Vansiju.
    A Vansi velikodušno Državi kroz razne tantijeme, Ugovorom predviđene, toliko daje da mu mrvice ostaju !?
    E sad, da Država ne bude bez aerodroma, naviknuta, šta li drugo, uzima "Konstantina".
    Šta Nišlijama preostaje? Pa da naprave DRUGI.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: