Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:52, 12. 8. 2020.

| Politika

Neizvestan datum pregovora o ulasku bujanovačkih naprednjaka u lokalnu vlast

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti, Bujanovačke
U toku razgovora o razgraničenja sa Kosovom, tribina o srpsko-albanskim odnosima u Pirotu
Mitrović kaže da će se sastati sa predesdnikom Opštine ove nedelje, iz kabineta predsednika da susret nije u planu ; Ilustracija; foto: I. M.

Iako je lider bujanovačkih naprednjaka Nenad Mitrović najavio da bi pregovori o ulasku Srpske napredne stranke u opštinsku vlast trebalo da se realizuju tokom ove nedelje, iz kabineta predsednika Opštine kažu da susret nije u planu. Prema rečima Mitrovića, inicijator razgovora bio je novi predsednik Opštine i lider Demokratske partije Nagip Arifi, rekavši da u koalicionom sporazumu albanskih partija postoji klauzula o ulasku srpskih partija u vlast.

Razgovore o pridruživanju SNS-a vladajućoj koaliciji Arifi je najavio po formiranju vlasti krajem prošlog meseca i rekao da će srpskim strankama biti ponuđene neke funkcije, kao i da postoji mogućnost proširenja koalicije.

Lideri stranaka koje su na lokalnim izborima dobile najviše glasova birača - SNS i Demokratska partija su se, prema pisanju Bujanovačkih, već jednom sastali, ali se do konkretnih rešenja nije došlo, a druge obaveze su jedini razlog što nije bilo novih sastanaka, rekao je Mitrović za taj portal.

Ja sam bio van Bujanovca zbog konstituisanja republičke Skupštine, a Arifi je imao svoje obaveze. Čuli smo se telefonom prošle nedelje i može se očekivati da se sastanemo u narednim danima kako bi nastavili razgovore, ukoliko ne budem imao obaveza u Skupštini - rekao je Mitrović.

Sa druge strane, šef kabineta Nagipa Arifija, Sali Salihi rekao je za portal Folonline da sastanak lidera nije u planu ove nedelje i da su zaokupirani drugim aktivnostima. Kako je Salihi precizirao, u kabinetu se trenutno bave posetom gradonačelnika Kosovske Kamenice.

U međuvremenu, naprednjaci su odlučili da bojkotoju parlament dok ne dobiju deo vlasti, a drže se principa da 40 % vlasti pripada Srbima.

Podsećanja radi, konstituitivna sednica u Bujanovcu koja je bila zakazana za 17. jul , otkazana je zbog nedostatka kvoruma i nepostizanja koalicionog sporazuma i potrebne većine za formiranje vlasti.

Sporazum je trebalo da potpišu SNS i Demokratska partija, koje su ranije postigle usmeni dogovor, kako je lider SNS-a Nenad Mitrović rekao za Južne vesti, ali sporazum nije bio potpisan zato što su sve partije Albanaca bile pozvane na sastanak i od njih se tražilo da se napravi svealbanska većina.

Mitrović je tada rekao da insistiranje na monoetničkoj vlasti nije dobro zbog političke stabilnosti i da se time pravi problem svim građanima u Bujanovcu, bez obzira koje nacionalnosti oni bili.

I pored pregovora između Srba i Albanaca u Bujanovcu o formiranju vladajuće većine, partije Albanaca su na konstitutivnoj sednici Skupštine formirale samostalno većinu. Za predsednika Opštine izabran je Nagip Arifi, a predstavnici Srba su u znak protesta napustili sednicu. Bivši predsednik Opštine Šaip Kamberi je tada rekao da problem nije u Bujanovcu, nego u Beogradu koji je blokirao dijalog o integraciji Albanaca.

Inače, partije Albanaca, koje su na parlamentarnim izborima u Srbiji nastupile zajedno, na sastanku o formiranju nove Vlade od predsednika Aleksandra Vučića tražile su mesto ministra lokalne samouprave, pomoćnika ministra privrede, državnog sekretara u Ministarstvu prosvete i mesto predsednika Koordinacionog tela, saopštio je predsednik Opštine Preševo Šćiprim Arifi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ђура

    19:36 // 12. 8. 2020.

    Тако то раде чувени браниоци тзв. "Прешевске долине". Научили да бране територију из Београда. Храбри јунаци .

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: