Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:52, 17. 9. 2019.

| Politika

Nelegalno smenjeni odbornici u Lebanu skoro 2 godine van skupštinskih klupa

Autor:Bojana StamenkovićIzvor:Južne vesti
lebane
Skoro 2 godine van skupštinskih klupa, foto: B.A.

Za šestoro odbornika u Lebanu kojima su krajem 2017. godine na noćnoj vanrednoj sednici oduzeti mandati, vrata lokalnog parlamenta zatvorena su skoro 2 godine. Iako imaju odluke suda i Ministarstva da im se mandati vrate, opštinsko rukovodstvo na ove zahteve ćuti.

Prema rečima Milana Krivošije, jednog od odbornika kojem je mandat oduzet, situacija je kod njih ista - nelegalno smenjeni odbornici se ne pozivaju na sednice Skupštine, brani im se ulazak u salu, a o vraćanju mandata nije ni bilo reči.

Mi se borimo i nastavićemo da se borimo, jer nas su građani birali i mi smo njihovi legalni zastupnici u lokalnom parlamentu. Od Ministarstva smo dobili odgovor da se razmtra raspuštanje Skupštine, ali od tada se ništa nije desilo. Ovime je parlamentarizam u potpunosti obesmišljen - kaže Krivošija.

odbornici lebane Ne odustaju od borbe za svoje mandate, foto: B. Antić Mandati su, podseća, osim njemu, oduzeti i njegovom kolegi iz Socijalističke partije Srbije Mališi Kostiću, naprednjacima Veliboru Pešiću, Ljiljani Pečenković i Novici Kociću, kao i Ljubiši Spasiću ispred grupe građana.

Nakon oduzimanja mandata, Opštinski odbor Srpske napredne stranke iz svojih redova isključio je nelegalno smenjene odbornike zbog, kako su tada rekli, pokušaja smene aktuelnog rukovodstva u saradnji sa “opozicionim grupicama”. Predstavnici "smenjenih" socijalista, kako kažu, jesu bili na listi, ali nisu bili članovi partije.

Inače, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave razmatra raspuštanje lokalnog parlamenta, a odgovori dokle se stiglo s ovim i da li je predlog poslat Vladi se očekuju.

Komentar predsednika Skupštine Srđana Jovića, kao i predsednika Opštine Ivana Bogdanovića zašto ovim odbornicima i dalje nisu vraćeni mandati nismo dobili jer se niko nije javljao na telefonske pozive, a izostao je odgovor i na pitanja poslata mejlom.

Trenutno vladajuću većinu čini koalicija Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije, dok su u opoziciji dve grupe građana koje imaju 12, dok lokalni parlament ukupno ima 31 odbornika.

Podsetimo, odbornicima su mandati oduzeti na vanrednoj noćnoj sednici krajem 2017. godine, tek nekoliko sati nakon što je Vučić u Lebanu otvorio fabriku vunice turskog investitora.

Iako su se žalili Upravnom sudu, koji je doneo rešenje da im se mandati vrate, odluka nije ispoštovana, te su ovi odbornici krajem marta 2018. godine organizovali protest, a predsednik Opštine Ivan Bogdanović, u saopštenju poslatom nakon protesta, rekao da su se organizovali zbog ličnih interesa, a ne zbog vraćanja mandata.

Ni na sledećoj sednici, održanoj 9. maja 2018. godine ovim odbornicima nije dozvoljeno da uđu, a ulaz je tada bio zabranjen i novinarima jer su odbornici vladajuće većine izglasali da tadašnja sednica bude zatvorena za javnost “iz bezbednosnih razloga”.

Iako su slali otvorena pisma predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i ministrima Branku Ružiću i Neli Kubrović, njihov slučaj do danas nije rešen.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: