Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:45, 3. 6. 2022.

| Politika

Nema "četvrtog kruga" u Trnovcu, sledi žalba ili formiranje Skupštine Srbije

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
izbori glasanje
Sledi rasplet u Trnovcu; ilustracija; foto: A. K.

Dva meseca od izbornog dana, Srbija i dalje nema Skupštinu, ni Vladu, a konačni rezultati parlamentarnih izbora sada bi mogli biti proglašeni, nakon što je Opštinska izborna komisija u Bujanovcu odbila prigovor Koalicije Albanaca za ponavljanjem glasanja u Velikom Trnovcu. Ipak, Albancima ostaje da prigovor podnesu RIK-u i žale se pred Ustavnim sudom, a ukoliko prihvate prigovor, Trnovčani će i po četvrti put na izbore, a Srbija će još čekati formiranje parlamenta.

Na drugom ponovljenom glasanju, održanom 27. maja na biračkom mestu 6 u Velikom Trnovcu, lista Šaipa Kamberija osvojila je 598 glasova, a Kamberi je time za 12 glasova izgubio poslaničko mesto u novom sazivu Skupštine.

Poništavanje glasanja Koalicija Albanaca tražila je od Opštinske izborne komisije, a primedbu su imali na to da je narušena tajnost glasanja i omogućeno glasanje osobi bez dokumenata.

Opštinska izborna komisija u Bujanovcu odbila je prigovor Koalicije Albanaca doline kojim se tražilo poništavanje ponovljenog glasanja na parlamentarnim izborima koje je održano 27. maja na biračkom mestu 6 u Velikom Trnovcu - saopštavaju iz CRTE.

Lider Partije za demokratsko delovanje Šaip Kamberi, koji predvodi listu Koalicije Albanaca, nije odgovorio Južnim vestima da li će poništavanje glasanje tražiti i od Republičke izborne komisije i Ustavnog suda, ali je ranije najavljeno da će to učiniti.

Trnovčani su 27. maja treći put glasali za narodne poslanike, jer su prethodna dva glasanja - 3. i 28. aprila poništena zbog nepravilnosti.

Posle prvog ponovljenog glasanja i ulaskom Kamberija u Skupštinu, SPS je izgubio jedan poslanički mandat, a poslednjim glasanjem se situacije preokrenula u korist SPS-a.

Prema zakonu, 10 dana nakon proglašenja konačnih rezultata, RIK dodeljuje mandate kandidatima za narodne poslanike po njihovom redosledu na izbornoj listi. Prvu sednicu Narodne skupštine zakazuje predsednik iz prethodnog saziva, tako da se sednica održi najkasnije 30 dana od dana proglašenja konačnih rezultata izbora. Tada se potvrđuju poslanički mandati, dok je rok za formiranje Vlade 90 dana od konstituisanja Skupštine.

Na polaganju zakletve za novi mandat, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio da očekuje da će Vlada biti formirana do kraja jula i da će konsultacije o njenom sastavu početi po formiranju skupštinskog saziva.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Poltron

    22:25 // 5. 6. 2022.

    Celo selo šmrće..... Brašno

  • Gaga

    17:03 // 4. 6. 2022.

    ...a u opsttini Bujanovac prinudna uprava!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: