Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:53, 31. 5. 2023.

| Politika

Nema nijednog mladog poslanika sa juga Srbije - "a ni ženske solidarnosti u Skupštini"

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
Skupština Srbije
Od 47 poslanika sa juga Srbije i iz regiona, nema mlađih od 30 godina, žene na 40%; Foto: Ministarstvo pravde

Među 47 narodnih poslanika sa juga Srbije i iz regiona, nema nijednog mlađeg od 30 godina, dok žena poslanica ima 19. Broj mladih u parlamentu treba da se poveća, a i mladi i žene treba da budu uključeniji u donošenju odluka i da se njihov glas čuje, zaključci su konferencije “Moj poslanik”.

moj poslanik, mladi Učesnici panela "Mladi u parlamentu"; foto: S. V. Iako je broj mladih u trenutnom sazivu Skupštine veći nego prethodnih godine, jug i istok Srbije, Raški i Rasinski okrug, koje prati platforma “Moj poslanik” nemaju nijednog predstavnika mlađeg od 30 godina. Panelisti konferencije “Moj poslanik” Miljana Pejić iz Krovne organizacije mladih, Vukašin Grozdanović iz novosadskog OPENS-a i Sanja Stevanović iz “Nove generacije” saglasni su da broj mladih u Skupštini mora da se poveća.

Kao razlog za trenutno stanje navode da mladi najmanje veruju u Skupštinu, ne žele da se uključe u jer misle da su svi političari isti, ali i to što mladi političarima nisu ciljna grupa i retko im se obraćaju. Panelisti ističu da mladi treba da se aktiviraju na prvenstveno na lokalu, što upravo radi Sanja Stevanović iz “Nove generacije”. Iako ima 24 godine, ona kaže da je u politiku ušla jako mlada jer je oduvek smatrala da treba da se izbori sama za sebe i za sve ono što je čeka u životu.

Dolazim iz porodice koja je na tome potencirala, da se sama izborim za svaki svoj uspeh. Ja sam jedna od onih koji žele da ostanu u Nišu jer mislim da ovde ima potencijala i može da se nareduje u svim oblastima. Mladi dolaze u univerzitetski grad, uglavnom zbog školovanja, a da li će tu ostati, otići negde drugde ili vratiti se kući, nije bitno - bitno je da budu mutivisani da nešto promene jer se godinama ništa ne menja - kaže Sanja.

O angažovanju mladih u stranci kaže da to ne mora da se odnosi samo na lepljenje plakata kako mnogi misle, već da mladi mogu mnogo toga da urade.

Lepljenje plakata ne znači ništa loše, ali mladi ne rade samo to u stranci, oni mogu mnogo više. Bitno je samo da se čuje njihov glas, da na vreme krenu da odlučuju o svom životu i da razmišljaju o svojoj budućnosti. Motivacija mladima treba da bude da ukoliko na vreme ne krenu da se bore za sebe, u nekom trenutku će shvatiti da je kasno i što se tiče studija, i posla, i prve nekreatnine - smatra Sanja Stevanović.

Iako u Parlamentu nema mnogo mladih, panelisti smatraju da o pitanjima mladih treba da se izjašnjavaju i drugi poslanici. Kažu da poslanici treba da se približe mladima, da osluškuju njihove potrebe i da se bave omladinskom politikom. Kao dobar primer komunikacije sa mladima naveli su Đorđa Stankovića, koji se kako kažu svojim aktivnostima na društvenim mrežama dobro povezao sa mladima, ali smatraju da treba da to prenese i u parlament.


Nema solidarnosti ni među poslanicima pa ni među ženama

Učešće žena u parlamentu od 40% odnosno 19 poslanica iz regiona koje prati platforma “Moj poslanik” šalje snažnu poruku, ali kako su se učesnici panela “Ženska solidarnost” Bojan Klačar iz Cesida, Maja Kamenov iz Odbora za ljudska prava i narodna poslanica Tamara Milenković Kerković, usaglasili su se da nije bitan broj nego kvalitet.

moj poslanik, žene Učesnici panela "Ženska solidarnost"; foto: S. V. Oni su istakli da glas žena mora da se čuje, da treba da budu slobodne da izraze svoje mišljenje, a ne da se prilagođavaju politici partije iz koje dolaze. Maja Kamenov kaže da poslanice moraju da odlučuju o pitanjima koje se tiču žena i da budu njihov glas.

Nije ni bitno koliko žena ima parlamentu, čak nije ni bitno koliko su se ono javile da nešto kažu, bitno je šta su one rekle prilikom tog obraćanja, kako su iskoristile to vreme, da li su se u svom poslaničkom krugu izborile da tema važna na lokalu bude važna i u Skupštini, da li prenose taj glas žena i generalno građana sa kojima bi trebalo da komuniciraju - kaže Kamenov.

O ženskoj solidarnosti u Skupštini kaže da ne postoji, kao što ne postoji ni solidarnost među narodnim poslanicima.

Teško je govoriti o tome u ovom trenutku kada nam parlament liči na cirkusku arenu, kada ne postoji solidarnost generalno i kad poslanici ne znaju da su predstavnici svih građana. Ženska solidarnost je veoma škatljivo pitanje u parlamentu, svedoci smo da nam i brojevi, ali i činjenice pokazuju da je nema, ali da i dalje preovlađuje stranačka solidarnost pre bilo koje druge - ističe Maja Kamenov.

Na konferenciji je nagradu za najaktivnijeg poslanika sa juga Srbije dobila upravo žena - narodna poslanica i potpredsednica Pokreta Dveri Tamara Milenković Kerkovič, koja je imala preko 150 obraćanja u Skupštini.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan

    11:51 // 1. 6. 2023.

    Parlament nikako ne bi trebalo da ima 250 poslanika već maksimum 100.
    Sećam se, kad je Vučić dolazio na vlast, kako je pričao da će prepoloviti broj poslanika i naravno od tog obećanja nije bilo ništa.

  • moj poslanik sa ovakvim izbornim sistemom ne postoji

    07:24 // 1. 6. 2023.

    Moj poslanik biće onaj za koga ću moći da glasam direktno, a dok je zakucanih listi imaćemo poslušnike zakucane liste.
    Parlamentarci su naša najveća sramota, na direktnim izborima teško da bi ko ušao u NSRS.

  • Боба

    22:55 // 31. 5. 2023.

    Не може младом човеку први посао бити странка (функција, фотеља). Ништа се онда не разликујете од почетака голобрадих асова Вучића, Дачића. Него џаба куцкамо, 30год нас исти јашу, и нема назнака крају, толико о гласачима у Србији.

    • Dubioza

      07:05 // 1. 6. 2023.

      Izdresiran narod jos od Cobija....Glasa za vlast, nebitno kakva je...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: