Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:33, 15. 12. 2014.

| Politika

"Neophodna izmena izbornih zakona"

Autor:B.G.Izvor:Južne vesti

Uloga narodnih poslanika je obesmišljena izbornim sistemom u kome Vlada određuje kako će poslanici glasati, upozorava lider Nacionalne koalicije za decentralizaciju Mladen Jovanović.

Kao očit primer Jovanović navodi poslanike koji su u Skupštini glasali protiv interesa gradova i opština iz kojih su došli.

Zatvaranje suda u Majdanpeku je dobilo glas "Za" od strane poslanice iz Majdanpeka. Zamislite dokle je taj politički nonsens došao - kaže Jovanović.

Mladen JovanovićPored činjenice da građani u trenutnom izbornom sistemu glasaju za partije, a ne direktno za kandidate za poslanike, što narodne poslanike oslobađa bilo kakve odgovornosti, Jovanović kao poseban problem izdvaja to što je cela Srbija jedna izborna jedinica.

Znači da svi građani Srbije, kada glasamo za Parlament, stavljamo naš glas u isti koš. To dovodi dotle da kada se zadnji put formirao Parlament, poslanicima iz Beograda je nedostajalo svega 7 glasova da imaju većinu. Imali su 119, a 126 je većina.

Mladen Jovanović Uzrok većine problema Jovanović vidi u nezainteresovanosti građana i njihovom stavu da se ništa ne može promeniti.

Ako se građani osećaju nemoćno, ako ovako veliki procenat, 77 posto građana, kaže da je nezainteresovano za politiku... dok god imamo tako slabu zainteresovanost građana za politiku, ni političari neće osećati odgovornost da menjaju izborni sistem i tako građanima daju veću moć.

Jovanović dodaje da će političari biti prinuđeni da rade u njihovu korist tek onog trenutka kada građani budu imali jasna očekivanja od svojih predstavnika i spremnost da politički reaguju. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Двери Ниш

    13:12 // 16. 12. 2014.

    Госп.Јовановић је апсолутно у праву.То што се многи клоне српског политичког брлога нажалост не доноси решење.Они који остају овде морају да уведу одговорност и у пол.живот и склоне бахате политиканте

  • mornar sa nišave

    17:57 // 15. 12. 2014.

    Još veći nonsens je sa lokalnim skupštinama koje bi trebalo samo da se bave komunalnim problemima. Kako je cela opština jedna izborna jedinica, mnoge mesne zajednice nemaju nikoga da ih predstavlja.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: