Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:04, 28. 6. 2013.

| Politika

Neuspela smena Zorana Jonića

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
pantelej-opstina.jpg
Odbornici SNS u sali

Zbog nedostatka kvoruma Skupština niške Opštine Pantelej nije odlučivala o smeni odbornika i lidera Ujedinjenih regiona Srbije u toj opštini.  Zoran Jonić Zoran Jonić, arhivska fotografija

Prva tačka prvobitno predloženog dnevnog reda bilo je upravo oduzimanje mandata Zoranu Joniću, koje je naložila Agencija za borbu protiv korupcije, konstatujući da je Jonić u sukobu interesa jer je istovremeno i direktor Predškolske ustanove "Pčelica".

Predlog dnevnog reda izmenjen je pre početka sednice, pa je odbornicima dostavljen materijal iz koga je obrisana prva tačka, ali je ostavljeno potvrđivanje mandata odborniku koji bi trebalo da zameni Jonića.

Međutim, u 10 sati, za kada je zakazana sednica, u sali je pored rukovodstva Skupštine, sedelo samo 6 odbornika vladajuće Srpske napredne stranke i jedan odbornik opozicionog LDP. Predstavnici opozicije (Niška priča, DS), ali i SPS, URS i DSS, koji čine vlast u toj Opštini, bili su ispred zgrade.

- Naši odbornici su tražili da se o oduzimanju mandata glasa, ali je predsednik Skupštine tražio da se njegova smena samo konstatuje bez glasanja. To za nas nije bilo prihvatljivo - kažu u Ujedinjenim regionima.

Acas Jonic deo Odluke Agencije Inače, Vasiljević potvrđuje da je o tome razgovarao sa predstavnicima URS-a, ali da nisu uspeli da pronađu prihvatljivo rešenje. Vasiljević podseća da u odluci Agencije piše da Joniću "mandat prestaje po sili zakona, o čemu će odluku doneti Skupština Opštine", i da je jasno šta to znači.

- Državni organ je doneo odluku. Mi smo tu samo da to potvrdimo, ne možemo o tome da glasamo. To bi značilo da možemo, eventualno, i da izglasamo da odbijamo da sprovedemo rešenje Agencije za borbu protiv korupcije, što nije pravno moguće - kaže Vasiljević.

Zoran Jonić nije želeo da komentariše dešavanja dok, kako je rekao, Skupština ne bude donela konačnu odluku.

* Predsednik Skupštine Opštine Bratimir Vasiljević javio se redakciji nakon objavljivanja teksta, tvrdeći da je odbornik DSS Ivica Dimitrijević, samo privremeno bio van sale, ali da je potpisao zapisnik po kome je izrazio spremnost da učestvuje u daljem radu.


Smenu tražio URS?

Izvor Južnih vesti iz gradske Opštine Pantelej tvrdi da su inicijalno iza ideje da se protiv Jonića pokrene postupak pred Agencijom za borbu protiv korupcije, bili upravo funkcioneri URS.

- Tražili su od predsednika Opštine, Predsednika i sekretara Skupštine,.. da se Agenciji podnese prijava. A, nedavno, kad je stiglo konačno rešenje iz Agencije bukvalno svakodnevno su tražili da se što pre stavi na dnevni red Skupštine. Čak su pozivali i odbornike opozicije da pitaju da li će i kako glasati o tome.

Inače, javna je tajna da već duže vreme postoji veliki sukob između predsednika URS-a u Nišu Branislava Jovanovića i nekoliko visokih partijskih funkcionera, direktora gradskih preduzeća i ustanova.

Navodno je najveći sukob upravo sa Zoranom Jonićem, koji slovi za drugog najuticajnijeg čoveka niškog URS.


Agencija već intervenisala

Zbog nepotizma u Opštini Pantelej, na zahtev odbornika "Niške priče" Miljana Hadžovića, Agencija za borbu protiv korupcije već je donela nekoliko odluka.

Ćerka opštinskog većnika (SPS) Miodraga Lazarevića i supruga većnika Dejana Nikolića (SPS) koje su bile odbornici, podnele su ostavke na te funkcije.

Međutim, prema nepotvrđenim informacijama, Agencija i dalje vodi postupke protiv još dvoje odbornika zbog sukoba interesa.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sasa Begovic

    19:29 // 4. 3. 2015.

    U zakonu stoji da skupstina utvrdjuje prestanak mandata, a ne donosi odluku.Svaka skupstina odluke donosi glasanjem, a presude i odluke visih organa utvrdjuje ili konstatuje...

  • Gordana Janković

    17:44 // 30. 6. 2013.

    @ Sonic_Youth
    Kad odrasteš kaz'će ti se samo !

  • Miroslav

    09:37 // 29. 6. 2013.

    Jonić je običan karijerista i uvlakač i treba ga izbaciti iz vlasti. Neka radi svoj posao da predaje fizičko.

    • dekan

      08:01 // 1. 7. 2013.

      Mislis da predaje na fakultetu, posto je covek doktor nauka?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: