Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:25, 11. 4. 2019.

| Politika

Niko neće da vozi južnjake na protest u Beograd, narodnjaci kažu da SNS pritiska prevoznike

Autor:M. Z, B. A, Lj.M, Lj. FIzvor:Južne vesti
protest niš
Hoće li se demonstranti dokopati Beograda?; Foto: Vanja Keser

Kulminacija četvoromesečnih protesta “1 od 5 miliona” zakazana je za 13. april u Beogradu, a opozicionari iz Niša, Pirota, Vranja i Leskovca kažu da u subotu idu za Beograd, ali u privatnoj režiji, jer niko od auto-prevoznika zasad nije pristao da ih za novac organizovano preveze.

Masovne šetnje protiv vlasti Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke traju od decembra 2018, a ove nedelje su organizatori protesta pozvali građane iz cele Srbije da se okupe u Beogradu.

Ipak, opozicionari sa juga Srbije kažu da organizacije ne teče glatko, jer nikako ne mogu da nađu autobuse koji bi ih organizovano prevezli u prestonicu. protest 1 od 5 miliona A čija je država i autoputevi?; foto: Vanja Keser

Šef niških demokrata Miodrag Stanković kaže da su hteli građanima da izađu u susret i organizuju prevoz, ali da od do sada 4 kontaktirana auto-prevoznika niko nije pristao da ih vozi. Zato idu u privatnoj režiji, ko kako može.

Neki prevoznici su rekli da imaju pojačane ekskurzije sada, a neki nisu hteli da ulaze u probleme. Ne bih o imenima, zamolili su da im se imena ne spominju. Biće nas ipak u velikom broju, idemo u sopstvenoj režiji, mnogi idu kolima, mnogi vozom i redovnim autobuskim linijama, neki u petak, neki u subotu - navodi Stanković.

autobusi Naprednjaci nikad nemaju problema sa autobusima: Foto: JVPrvi čovek DS Niš kaže da nisu ni hteli da organizuju “sendvič-autobuse”, nego da građanima koji hoće na miting ponude prevoz po povoljnim cenama. Kaže da će Nišlije naći na unapred dogovorenom mestu u Beogradu i pridružiti se ostalima u protestu koji naziva - početkom kraja Vučićevog režima.

Koja "nevidljiva sila" sprečava auto-prevoznike da zarade novac, pritisci ili auto-sugestija po principu “ne bih, što je sigurno, sigurno” nije poznato. Nijedan auto-prevoznik sa kojim su kontaktirali novinari Južnih vesti nije želeo da komentariše.


Prokuplje, Leskovac, Pirot, Vranje - slična priča

Svi privatni prevoznici u Prokuplju koji imaju autobuse, bar prema izjavama organizatora protesta, uglavnom su "zauzeti“ za 13. april, a i oni koji su u početku usmeno pristali da iznajme autobuse pre dan ili dva, otkazali su.

Upućeni kažu da se radi o pritiscima koje SNS preko državnih organa, najčešće inspekcija, ali i putem "prijateljskih saveta“ sprovodi poslednjih dana. Ipak tu informaciju niko nije potvrdio.

Zato će građani iz Prokuplja i Topličkog okruga najverovatnije za Beograd krenuti privatnim automobilima, navodi jedan od lidera prokupačke opozicije Bata Andrić.

Još uvek nemamo tačan plan, ali je ideja da svi koji imaju mogućnosti, toga dana krenu svojim privatnim prevozom. Ideja je da se okupimo i da formiramo kolonu automobila kako bi zajedno krenuli – kaže Andrić.

Leskovački ogranci stranaka koje su u Savezu za Srbiju kažu da zasad iz ovog grada nema organizovanog prevoza za subotnji građanski protest. Leskovčani imaju 2 problema, kako kažu, besparicu i “tihi bojkot” prevoznika. protest leskovac Počelo je ili tek počinje?, foto: Bojana Antić

Predsednik Gradskog odbora Pokreta Dveri Igor Jovanović kaže da ne može da tvrdi da je u pitanju politički uticaj od strane vladajućeg SNS na prevoznike, ali da je interesantan celokupan sled događaja.

Nama je nekoliko lokalnih prevoznika reklo da nemaju slobodne autobuse jer obavljaju redovan linijski prevoz. Doduše, nismo još sve kontaktirali i ne mogu reći da je u pitanju neki politički pritisak na njih jer nam niko to nije rekao. Ali zanimljiva je celokupna situacija - kaže Jovanović.

Ipak, Leskovčani su odlučni da sa svojim istomišljenicima do Beograda stignu, ako ne autobusima onda svojim prevozom.

Direktori nekoliko leskovačkih preduzeća koje se bave prevozom putnika ni juče, ni danas nisu bili dostupni za komentar.

Ista situacija je i u Pirotu, prevoznici ne žele da komentarišu, a organizatori protesta kažu da ne uspevaju da obezbede prevoz.


Narodna stranka Vranje: SNS pritiska auto-prevoznike

U poslednjih nekoliko dana auto-prevoznici iz Vranja izloženi su neverovatnim pritiscima od strane režima, saopštava Narodna stranka.

Vlasnicima auto-prevozničkih firmi se preti raznoraznim inspekcijama, kao i da će biti izloženi vanrednim tehničkim pregledima svojih vozila, da će im tablice biti skinute sa vozila, te da će po svaku cenu biti isključeni iz saobraćaja ukoliko prihvate da toga dana voze građane na protest u Beogradu - navode iz Narodne stranke.

Međutim, iz stranke koju vodi Vuk Jeremić kažu da se pretnje i pritisci tu ne završavaju, već se vlasnici zastrašuju i zatvaranjem firmi.

Po društvenim mrežama se građani iz cele Srbije žale da imaju muke sa prevoznicima, a kruži i fotografija po kojoj policija traži podatke o grupnim voznim kartama, broju izdatih i vođama tih grupa.

protest Niš Šetnja se seli u subotu u Beograd, ali treba stići do njega; foto: Vanja Keser

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Cinjenica

    23:35 // 12. 4. 2019.

    Pa za promenu neka ne traze one koji ce da ih voze dzabe. Neka ponude da plate prevoz videcete koliko ce se prevoznika javiti. Mada mislim da su im veci problem putnici. Ne mogu da ih nadju.

  • Toma

    23:28 // 12. 4. 2019.

    Ako svih tridesetak pirotskih setaca, nezadovoljnika, odu u beograd, znatno ce povecati planirani skup.

  • Vlada

    21:12 // 12. 4. 2019.

    Ko veruje u DOS nek ide peške,da verujem išao BiH obalo jok

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: