Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:16, 9. 10. 2019.

| Politika

Niš prvi u Srbiji dobija moderni e-parlament

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
Skupština Grada Niša
Parlament čeka modernizaciju; Foto: JV

Da će rad niškog parlamenta biti prvi digitalizovan u Srbiji, i to narednih meseci, najavio je predsednik Gradske Skupštine Rade Rajković. Softver finansiraju Ujedinjene nacije i Vlada Švajcarske, a trebalo bi da donese prenos sednica uživo preko skupštinskog sajta, elektronsko glasanje, kao i video i audio arhivu svih sednica.

Skupština grada prva će koristiti verziju softvera prilagođenu radu niških parlamentaraca. Predsednik gradskog parlamenta Rade Rajković kaže da će Niš donacijom dobiti i 78 tableta i računare za monitoring koji će koristiti predsedavajući.

Ovim će se unaprediti efikasnost i transparentnost rada parlamenta. Nastavljamo dobru praksu odnosa sa građanima i medijima. Rad parlamenta biće još transparentniji, a građani blagovremeno informisani - kaže Rajković.

rade rajković Stranci pomažu niškom parlamentu; Foto: JVSkupštinski portal emitovaće sednice uživo i objavljivaće rezultate glasanja u realnom vremenu, kaže Rajković. Procenjuje da je ušteda na neštampanju materijala 2 miliona dinara godišnje. Softver i 78 tableta koštaće 150.000 dolara, a u pitanju je donacija Vlade Švajcarske i programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP).

Postojaće i arhiva da svi mogu da vide sadržaje sednica. Budućnost su i direktni prenosi na skupštinskom kanalu - kaže Rajković.

Ovaj projekat koji se zove “Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu parlamenta” treba da bude realizovan i u Leskovcu.


Stranci bez komentara o mogućnosti da e-parlament bude bez opozicije

Saša Miler iz švajcarske Agencije za razvoj i saradnju koja finansira projekat, navela je da su veoma posvećeni podržavanju lokalnih demokratskih institucija. Dodaje i da je digitalizacija alat za jačanje demokratije.

Od svih lokalnih institucija parlament ima poseban legitimitet zato što za njih građani direktno glasaju i direktno predstavljaju građane - rekla je Miler.

Fransis Pikap, stalna predstavnica UNDP u Srbiji, navela je da ovaj program ima 2 ključna benefita - jačanje transparentnosti i smanjivanje troškova.

Niš je prvi grad koji je uveo ovaj sistem prilagođen poslovniku o radu i potrebama građana Niša. Počeli smo da primamo zahteve i drugih gradova za ovaj program, njih 30 - kaže Pikap.

Obe su navele da se digitalizacijom jača demokratija.

Za 6 meseci u Nišu biće održani lokalni izbori, a opozicija je najavila bojkot. Tako bi budući moderni e-parlament mogao da bude bez opozicije i da ga čine samo predstavnici SNS i njihovih koalicionih partnera.

Međutim, predstavnice Švajcarske i UNDP odbile su da komentarišu takav rasplet i odgovore na pitanje o budućoj demokratičnosti planiranog e-parlamenta, što je i svrha ovog projekta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aca

    21:31 // 9. 10. 2019.

    Samo face kad pogledate bice vam sve jasno, ne moraju uopste usta da otvaraju!

  • Срба

    20:59 // 9. 10. 2019.

    У, јеее... сад кад се испразни сала па сви редом крену из околни кафићи и кафанчићи да се оглашавају с’ најновије телефонче- ки да су присутни! Да се не заморе, случајно- док не легну парице.

  • Ivan

    20:21 // 9. 10. 2019.

    Parlament po nazadnjačkoj formuli. Žali Bože bačenih para...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: