Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:30, 3. 2. 2023.

| Politika

Niška Etička komisija o gradskoj Skupštini: Imamo pune ruke posla, kodeks krše i vlast i opozicija

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Skupština Niš
Predlažu govor tolerancije; ilustracija; foto: JV / Jelena Mišić

Svađa na sednici Skupštine Srbije umalo je juče dovela do fizičkog obračuna između poslanika, pa je moralo da reaguje obezbeđenje. U niškom parlamentu rasprave za sada ne idu toliko daleko, ali Komisija za etički kodeks poručuje da ima pune ruke posla, da kodeks krše i vlast i opozicija i zato predlažu da se usvoji govor tolerancije za skupštinskom govornicom.

etička komisija t. r. Komisija treba da daje mišljenja i savete; foto: JV / Tamara RadovanovićKrajem novembra prošle godine došlo je do tuče niških naprednjaka na partijskom sastanku. U gradskoj Skupštini je nešto mirnije, ali razmene uvreda, rasprave o tome ko koliko ima stanova, prekidi televizijskog prenosa tokom obraćanja nekih odbornika, predizborna kampanja za govornicom i šale o terorizmu i isterivanju đavola - nisu nepoznanica.

Komisija koja treba da prati da li i koliko lokalni funkcioneri u Nišu primenjuju etički kodeks, kao i koliko se on poštuje u Skupštini, zasedala je prvi put ove godine.

Sociolog Zorica Tadić Milošević, kao član, zapaža da će ta Komisija imati pune ruke posla i da mora da se radi na poboljšanju rada gradskog parlamenta.

Preduslov svih preduslova za bilo koju javnu funkciju jeste da osoba već ima u sebi načela etičkog kodeksa, a praksa pokazuje drugo. Neke ponese stranačka pripadnost, neke nešto drugo. Mi treba da radimo na poboljšanju, jer su nas stranke i predložile kao ljude od intergriteta - kaže Tadić Milošević.

Skupština Niš Vlast i opozicija u niškoj Skupštini često razmenjuju uvrede; ilustracija; foto: JV / Tamara RadovanovićPredsednica Komisije Danijela Savić, po struci vaspitač, poručila je da i odbornici vlasti i odbornici opozicije u niškoj Skupštini krše kodeks i da se za govornicom treba boriti za javni, a ne za lične interese.

Treba predložiti Skupštini Grada da oni usvoje govor tolerancije za skupštinskom govornicom na sednicama i to je i što se tiče vlasti i što se tiče opozicije - navodi ona.

Nekoliko minuta trajala je diskusija o etici u Skupštini, a ostatak sednice bio je posvećen tehničkim detaljima - članovi su se dogovorali da naprave grupu na Viber-u preko koje će zakazivati sednice, utvrđivali ko nije došao i razmenili brojeve telefona.

Usvojen je i Poslovnik o radu Komisije, uz izmene koje se, između ostalog, tiču toga da dnevni red utvrđuje sama Komisija, kao i da se o njenom radu vodi zapisnik sa podacima o vremenu, mestu, prisutnima i odsutnima.

etička komisija 2 t. r. Održana prva sednica ove godine; foto: JV / Tamara RadovanovićJedna od tačaka sednice bilo je upoznavanje članova sa Vodičem za primenu etičkog kodeksa funkcionera lokalne samouprave, koji je početkom 2021. godine objavila Stalna konferencija gradova i opština. Savić kaže da je Vodič mejlom i u pisanoj formi dostavljen svim članovima.

Inače, osim Danijele Savić i Zorice Tadić Milošević, prisustvovali su Marija Krstić, Dejan Janović, Nina Ranđelović, Milena Savić Mitić i Slađana Petrović, dok je četvoro njih izostalo. Ta Komisija trebalo bi da daje savete i mišljenja, predlaže mere u vezi sa primenom etičkog kodeksa, ali i da razmatra prigovore.

Podsetimo, u novom Etičkom kodeksu funkcionera lokalne samouprave precizirano je kakvo treba da bude njihovo ponašanje i službeno i privatno, koja načela treba da poštuju i kako da budu odgovorni građanima, koji su ih i izabrali.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Drnda

    08:52 // 5. 2. 2023.

    Da nije smešno bilo bi žalosno. Čemu služi ova navodna komisija, osim da članovima obezbedi redovni dinarski dodak za bahaćenje? Jel ta Komisija ima veze sa moralom političara? sa izborom: postavljenika, nameštenika i drugih secikesa? Jel smeju oni da razmišljaju o etici postupaka onih izblajhanih iz 7.jula broj jedan ili dva???

  • TuRb●BOT

    21:43 // 4. 2. 2023.

    Na cetrvrtoj slici "dame plene stilom oblacenja" .
    Auuu brate !?

  • Seljak

    09:28 // 4. 2. 2023.

    Nazovi etičari da znaju šta je etika, ne bi dozvolili da im prva dva čoveka budu optuženici za krivična dela. Prema tome trla baba lan. Bitno je da kanjavaju obične radnike.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: