Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:57, 1. 7. 2019.

| Politika

Niška inicijativa pisala nadležnima o fašizmu u gradu - traže odgovornost i zajednički stav

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
protest protiv fašizma
Jedni su šetali, drugi salutirali i skandirali; Foto: Južne vesti arhiva

Tužilaštvu su predstavnici Niške inicijative dostavili, kako kažu, konkretne dokaze o povezanosti nekih udruženja, navijačkih grupa i neformalnih nacističkih grupa u Nišu. Od političkih činilaca traže zajednički stav o antifašizmu koji bi trebalo da se usvoji i na Skupštini Grada, a sve zbog poslednjih dešavanja koja su povezana sa fašizmom - ubadanja studenta, nacističkih pozdravi i poruka na Keju.

Pored organizacije šetnje protiv fašizma, predstavnici Niške inicijative su rešili da se ovim problemom u gradu i ozbiljnije pozabave, pa su zato zvanične dopise poslali Tužilaštvu, Gradonačelniku Niša i predsedniku Skupštine Grada.

Tužilaštvu smo dostavili dokaze o povezanosti nekih udruženja, navijačkih grupa i neformalnih nacističkih grupa u Nišu. Isti su odgovorni za sve probleme u javnosti, nacističke aktivnosti i grafite, kao i jedan broj nereda na utakmicama. Od svih tražimo da pokažu spremnost da reše ovaj problem, od odborničkih grupa da zauzmu stav koji će biti i stav Skupštine grada - poručuju iz Niške inicijative.

Naglašavaju da je nedopustivo da grad u kome imamo Spomen-park Bubanj, logor Crveni Krst i još mnogo spomenika iz dalje prošlosti, grad koji je dao mnogo žrtava, sada “trpi teror nacističkih grupa koji su povezani sa navijačkim grupama, a sve to uz ćutanje države".

Podsećamo vladare Srbije, da država služi da se uvede red i pravo u svaki segment društva, primenjuje zakone i kažnjava kršenje istih. Kada država ne radi više svoj posao, građani su prepušteni sami sebi da regulišu nepravdu i nasilje u društvu. Molimo državu da počne da radi svoj posao - piše u saopštenju Inicijative.

Oni podsećaji i da je njihov odbornik Dragoslav Petrović bio zatočen u niškom logoru i da je, zajedno sa majkom, preživeo.

Sada doživljava da 70 godina kasnije omladina u centru grada pozdravlja građane naci pozdravom - kažu u Niškoj inicijativi.

Podsetimo, 21. juna na Keju kola srpskih sestara, 25-godišnji mladić je izboden, kako je sam rekao, jer je nosio majicu sa antifašističkim natpisom, a par dana kasnije policija je privela 33-godišnjaka zbog sumnje da ga je izbo.

Nakon saslušanja u policiji privedeni su pušteni iz pritvora.

Tokom šetnje protiv fašizma grupa mladića skandirala je Velikoj Srbiji i Nediću.


LSV: Uvesti školski čas o antifašizmu

Reagujući na ubadanje nožem i neonacističke pozdrave i skandiranje Nediću u Nišu, Liga socijaldemokrata Vojvodine zatražila je, kako piše Danas, da se u osnovnim i srednjim školama od jeseni uvede barem jedan čas nedeljno o antifašizmu i tekovinama Narodnooslobodilačke borbe.

Ovo su ozbiljna upozorenja o tome kuda nas je odvelo svakodnevno prekrajanje istorije i mitomanija. Ako odmah krene, Ministarstvo prosvete ima dovoljno vremena da se taj, jedan čas nedeljno, pripremi do jeseni. Đaci koji bi učili o zlu koje su zajedničkim snagama u Drugom svetskom ratu pobedili narodi i nacionalne zajednice nekadašnje Jugoslavije i kakve žrtve i stradanja su podneli, sigurno ne bi vikali "Srbija Srbima" - piše u saopštenju LSV,a prenosi Danas.

LSV je podsetila da je „zighajlovanju“ u Nišu i veličanju Milana Nedića prethodilo „prošlogodišnje zighajlovanje i skandiranje na skupu u Beogradu, kada su očito prošli nekažnjeno“.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • MOJ STAV

    11:24 // 2. 7. 2019.

    Sram bilo sve one koji daju minuse na komentare koji OSUDJUJU FASIZAM! Sram bilo grad koji nema zvanicno saopstenje i osudi fasizam!

  • Чоек зброковима

    09:14 // 2. 7. 2019.

    Треба законом забранити фашистичке изливе, слажем се у потпуности.
    Само што би то исто потом требало применити и на комуњаре, које се по броју невиних жртава (барем у Србији) сигурно не разликују много.

    Топли поздрав.

  • Oscar Pitagor

    19:06 // 1. 7. 2019.

    1930-е психијатар Винтроп Келог је усвојио младунче шиманза и почео да га одгаја потпуно исто као и свог сина Доналда. Након 9 месеци је експеримент прекунут. Доналд почео да се понаша као шимпанза. Очекивало се обрнуто.
    Брине ме ако омладина копира понашање неке државе. И према својим грађанима и према суседима.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: