Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:21, 15. 6. 2018.

| Politika

Niška opozicija: “Gradonačelniče, hoće li privremeni organ pokloniti aerodrom?”

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
avion
Opozicija upozorava predstavnike vlasti da građanima i aerodromu nanose nemerljivu štetu; foto: V. K.

Šta će za Niš i građane značiti privremena uprava, koja će biti uvedena ako se do 23. juna ne održi sednica Skupštine, da li će to biti signal investitorima da ne ulažu u Niš i da li će privremeni organ pokloniti Aerodrom “Konstantin Veliki” Republici - neka su od pitanja koja je ujedinjena niška opozicija uputila gradonačelniku Darku Bulatoviću.

U saopštenju opozicije, koje potpisuju niški DS, Dosta je bilo, Dveri, Levica Srbije, Narodna stranka, Niška inicijativa, Nova stranka, Pokret slobodnih građana, Socijaldemokratska stranka i Pokret za preokret, napominju da je Skupština Grada u blokadi skoro puna tri meseca “pod klima(vim) izgovorima ili zbog čekanja da odu gosti sa gradske Slave”.

Niš za to vreme tone sve više, ulice se ne popravljaju mesecima, građani i privreda opstaju sve teže, ali će ova, najnesposobnija i najarogantnija vlast koju je Niš ikada imao, da dopusti da se sudbina Grada stavi u ruke petočlanog privremenog organa - kaže ujedinjena opozicija.

Oni pozivaju gradonačelnika Niša da “ukoliko uopšte na to ima odgovor i ukoliko se uopšte još o nečemu pita” objasni šta će za Niš i građane značiti privremena uprava.

Pored potpune kapitulacije diletantske, nesposobne i samohvalisave naprednjačke niške vlasti, da li će privremena uprava biti jasan signal visokog političkog rizika za strane investitore i hoće li oni odustati od ulaganja koje nam predsednik Republike, kako sam kaže donosi u Niš, čiji građani glupo protestuju? - pitaju niški opozicionari.

skupstina Prazne stolice u Skupštini skoro 3 meseca; foto: arhiva JVOd gradonačelnika traže da objasni i kako će se, ukoliko dođe do privremene uprave, ostvarivati budžet Grada, kolika će šteta biti po privredu i ekonomiju Niša i koliko će se smanjiti plate zaposlenima u javnoj upravi kojom će rukovoditi privremeni organ.

I hoće li privremeni organ, gradonačelniče, umesto raspuštene Skupštine i izabranih odbornika doneti odluku o prenosu svojinskih i upravljačkih prava na Aerodromu “Konstantin Veliki” sa Grada na Republiku? I da li je zbog toga najavljena smena direktora Aerodroma, da li se zbog toga ne obnavljaju ugovori sa zaposlenima na Aerodromu, da li zbog toga gradska vlast već sada urušava poslovanje Aerodroma, kako bi svom pravnom sukcesoru, Vladi olakšala posao uništenja konkurencije? - navode u saopštenju.

Opozicionari kažu da odgovore traže u ime Nišlija i poručuju predstavnicima vlasti da građane ne smatraju političkim idiotima “koji će u borbi za preživljavanje zaboraviti i na nameštene tendere u javnim preduzećima, na ponor niške kulture, na partijska zapošljavanja, kao i na poslednji skandal otimačine niškog Aerodroma”.

Nakon što uvedete Niš u privremenu upravu sve će to na vanrednim izborima građani naplatiti - izričiti su iz udružene opozicije.

Podsetimo, “aerodromska” sednica i dalje nije zakazana i nije poznato kad će. Prvo objašnjenje je bilo da se popravlja klima u sali, a potom da treba sačekati da "odu gosti sa gradske slave". Po zakonu o lokalnoj samoupravi, skupština se može raspustiti ako ne zaseda duže od 3 meseca. Kako je poslednja sednica održana 23. marta, taj rok ističe za nedelju dana.

Ukoliko sednice ne bude, biće uvedena prinudna uprava i Vlada Srbije formiraće Privremeni organ koji će voditi Grad. To telo imalo bi široka ovlašćenja, preuzelo bi poslove i Skupštine grada i Gradskog veća, a stručnjaci tumače da bi Privremeni organ imao pravo da donese i odluku o predaji Aerodroma “Konstantin Veliki” u vlasništvo Republici.

Inače, gradska vlast odlučila je da pokloni aerodrom državi. Nezadovoljne tom odlukom, Nišlije su protestovale, a opozicija i građanska udruženja tražila su smenu gradskog rukovodstva.

Konačnu odluku o svemu trebalo je da donesu odbornici Skupštine grada u utorak 10. aprila, ali je sednica odložena zbog, kako su saopštili iz Parlamenta, "dezinformacija interesnih grupa", a iz vrha niškog SNS-a najavili su Vučićev dolazak u Niš. Ništa značajnije se nije promenilo ni nakon dolaska Vučića u Niš, osim što je on rekao da se neće ljutiti na odbornike svoje stranke koji glasaju po savesti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Superhik

    19:17 // 15. 6. 2018.

    Sta ima da pita vec mu rekao, zato i sve ovo rade.

  • Numancia

    17:01 // 15. 6. 2018.

    Manite se saopstenja i jalovih konferencija,akcija,ako ste sppsobni!

  • Džimi Karter

    13:25 // 15. 6. 2018.

    Vlast u Beogradu "svesno" ide na formiranje privremene uprave!"RAZMIŠLJAJU" da je počelo Svetsko prvenstvo u fudbalu i sezona godišnjih odmora tako da će "glupani" iz Niša "LAKO"ustupiti aerodrum!!!NEKA PROBAJU...!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: