Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:00, 15. 5. 2023.

| Politika

Niške Dveri na Dan porodice traže veću brigu za trudnice i porodilje

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
ginekologija
Smatraju da iako zdravstvo spada u nadležnost republičkih organa i budžeta, lokalna vlast mora više da brine; foto: Vanja Keser

Povodom Svetskog dana porodice iz Gradske organizacije Dveri Niš kažu da će uputiti lokalnoj samoupravi zahtev za veću brigu za trudnice i porodilje. Oni traže da se novac poreskih obaveznika iz gradskog budžeta preusmeri u renoviranje porodilišta i podršku trudnicama i porodiljama.

Niške Dveri smatraju da iako zdravstvo spada u nadležnost republičkih organa i budžeta, lokalna vlast mora da više vodi računa o stanju porodilišta u kome novi život na svet donose sugrađanke.

Umesto u nameštene tendere, partijsko zapošljavanje, reperezenatcije, akva parkove, besmislene projekte, tražićemo da se novac poreskih obveznika iz gradskog budžeta preusmeri u konkretne mere porodične politike, u renoviranje porodilišta i podršku trudnicama i porodiljama - navode iz Dveri.

Zahtev je i deo kampanje “Jedna je majka” koju je Dveri pokrenuo sa ciljem da se obnove sva porodilišta u Srbiji, njihovi materijalni i kadrovski kapaciteti, da se trudnice i porodilje dostojanstveno tretiraju, da se podigne svest o njihovim i pravima novorođenčeta i da se obezbedi bolja ishrana i higijena za porodilje i najbolja postpartalna nega.

Porodilišta su slika društva i budućnosti jednog naroda i društva. Ne sme se dešavati da svaka deseta majka izjavljuje da zbog tretmana u prodilištu ne želi više da rađa, kao i da je porođaj bio najmanje težak ali da je sve drugo bolelo - kažu iz Dveri.

Smatraju da je broj od 63 hiljade živorođene dece u Srbiji rezultat sramnog odnosa države prema trudnicama i porodiljama, te da odnos prema majčinstvu, roditeljstvu i porodičnim vrednostima mora da se menja. Zbog toga, kažu, država mora obezbediti minimum zagarantovanih prava za ženu i dete - njima treba da budu prilagođeni ne samo porodilišta, već i čitavi gradovi, parkovi, igrališta, saobraćaj, socijalna politika, ali i lokalni budžeti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Oscar Pitagor

    20:53 // 15. 5. 2023.

    Trla baba lan da joj prođe ...
    Prazne priče koje smo već čuli i od vladajuće nam koalicije (ili ti vlas') kao od njenog radikalnog verskog krila (ili ti SPC)!
    Vlast neguje porodične vrednosti tako što podržava LGBT, a SPC neguje porodične vrednosti tako što štiti Pahomija!

    Ma idi begaj bre prijetelju!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: