Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:40, 5. 4. 2019.

| Politika

Niške demokrate peticijom hoće da produže mandat Stankoviću bez stranačkih izbora

Autor:M. Zirojević, S. MarkovićIzvor:Južne vesti
mikica stanković
Ostaje ili na čelu niškog DS?; Foto: JV

Čelniku niških demokrata Miodragu Stankoviću istekao je mandat krajem marta, ali novi izbori za prvog čoveka DS Niš nisu ni raspisani. Iz Izvršnog odbora DS-a kažu da će to uskoro uraditi, a Stankovićeve pristalice u Gradskom odboru peticijom pokušavaju da mu produže mandat bez izbora. Član GO Vladimir Domazet kaže da produžavanje mandata peticijom bez izbora nikada nije bila praksa u istoriji DS.

Stanković je izabran za predsednika GO DS krajem marta 2015, sa mandatom od 4 godine. Na pitanja o isteku mandata, stranačkim izborima i peticiji za njega, Miodrag Stanković izbegao je direktan odgovor.

Odluku o izborima donose nadležni organi Demokratske stranke, u skladu sa odredbama Statuta i drugim aktima Demokratske stranke - rekao je Stanković.

Umesto demokratskih izbora za lidera niških demokrata, članovi GO DS potpisivali su peticiju da Miodraga Stankovića sačuvaju na mestu predsednika do lokalnih izbora 2020.

Prema nezvaničnim informacijama od izvora bliskih vrhu DS, tu peticiju potpisalo je 20 od 26 članova Gradskog odbora.

Da je peticije bilo, potvrdio je advokat, dugogodišnji funkcioner i jedan od najstarijih demokrata po stranačkom stažu Vladimir Domazet. On kaže da ovakva praksa produžavanja mandata predsedniku nikad nije bila u DS.

Peticiji se i sam usprotivio, pa je jedan od retkih članova Gradskog odbora koji je nije potpisao. domazet Vladimir Domazet protiv peticije; foto: arhiva JV

Tačno je da nisam potpisao peticiju, pre svega, zato što smo protiv svake vrste peticija. Nikada nisam bio za to da se peticijama bilo šta rešava. Inače, kad se birao pre 2 godine Gradski odbor, birao se ceo Odbor sem predsednika, jer je njegov mandat navodno bio još u toku. To je bilo pogrešno - ističe Domazet.

Iako je načelno za reizbor predsednika niškog Odbora DS, Domazet kaže da zbog političke situacije ipak nije pravi trenutak za forsiranje unutarstranačkih izbora.

Jedan od onih koji nije potpisao peticiju, prema nezvaničnim informacijama je i predsednik OO DS Medijana Vladimir Milošević. Međutim, on nije želeo da komentariše peticiju uz diplomatski odgovor da očekuje da sve bude demokratski. Postojanje dokumenta kojim se traži političko veštačko disanje Stankoviću ipak je potvrdio. vlada milošević ds Mogući protivkandidat?; Foto: JV

Da, da, ali je jedini nadležan izvršni odbor, ali je to ipak i pitanje za Miodraga. DS je uvek bio primer kako se sprovode unutarstranački izbori i mislim da će i sada tako da bude - kaže Milošević.

Dodaje i da je Stankoviću mandat istekao 28. Marta, ali da su protesti prioritet. Očekuje da će zavrzlamu oko izbora u DS Niš uskoro razrešiti Izvršni odbor stranke, kao nadležan za ovu problematiku.


A šta kaže Izvršni odbor?

Nadležan za unutarstranačke izbore jeste Izvršni odbor DS. Međutim, oni nisu precizirali kada će izbori u Nišu biti raspisani. Demokratska stranka Centrala će ipak raspisati izbore?; Foto: JV / P. Blagojević

Izbori će biti raspisani u skladu sa Statutom kada se za to steknu svi neophodni uslovi. Na jednoj od narednih sednica Izvršnog odbora će se raspisati izbori i za Gradski odbor u Nišu. Tada će se odlučiti i o terminu za održavanje izbora, a mi ćemo vas blagovremeno informisati o donetim odlukama organa Demokratske stranke - kažu iz Izvršnog odbora.

Da li je u centralu stigla niška peticija za “godinu plus” Stankovićevog predsednikovanja, iz Izvršnog odbora nisu komentarisali.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dr jakov Zlatar

    14:22 // 10. 4. 2019.

    Podrška Mikici

  • Dejan Dimitrijević

    01:48 // 7. 4. 2019.

    Ovoliki broj komentara treba da raduje DS, jer znači da se stranka - i pored godina slabljenja - i dalje kod građana doživljava kao značajna. Čak, možda, kao jedina ozbiljna opozicija kartelu na vlasti.
    S druge strane, unutarstranački izbori su u doba pune snage DS bili najbolji način da se ona pregrupiše i iznutra ojača. Izbegavanje izbora pod izgovorima tipa "nije sada vreme" razara stranku!

    • dr Jakov Zlatar

      14:21 // 10. 4. 2019.

      Dejan Dimitrijević@ Dimke, svaka ti je tačna.Ti, Sekula, Muva, treba da se vratite i da ojačate stranku.naročito ti koji si odmeren čovek i vrhunski naučnik.Stranka je najbolje tada i radila, od 1997-2005.

  • Vox populi

    17:05 // 6. 4. 2019.

    Otkud ovaj tekst i zašto sad? Jel to od vlasti dolazi ili se neko"napredno"setio? Jel plate i penzije nisu tema. Od Nove godine cena rada je 1,25 eura, jer je porasla. Pre toga je bila 1 euro. Šta je sa radnicima propalih firmi, ratnim veteranima, izvršiteljima? Ako to nisu teme onda nema razloga da se ide za Beograd 13.04. Ostajemo i rešavamo problem u niškom DS, to je mladima važno za budućnost!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: