Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:39, 30. 12. 2019.

| Politika

Niški DS zbog zagađenosti vazduha predlaže da se poništi tender za prevoz

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
Demokratska stranka
Kakvi nam autobusi trebaju; Foto: JV / P. Blagojević

Kao hitnu meru, niške demokrate predlažu da se nedavno sproveden tender za izbor javnog prevoznika poništi, a kako bi se smanjilo zagađenje vazduha šef DS u Nišu predlaže da se uvedu autobusi sa EURO 4 i EURO 5 motorima, kao i oni na električni pogon. Stankovićeva ideja je i da 2 dana u nedelji javni prevoz bude besplatan da bi se smanjio broj automobila. Naprednjaci odgovaraju da je DS imao priliku da sprovede svoje ideje.

Tenderom predviđa novog prevoznika ili prevoznike od 1. februara 2020, a demokrata Stanković podseća da je predviđeno da autobusi imaju EURO 3, a ne EURO 4 i EURO 5, za koje kaže da su standard javnog prevoza.

U cilju zaštite vazduha koji je u Nišu ekstremno zagađen (prema nedavnim izveštajima najzagađeniji u Evropi). Stepen zagađenja je 5., što je najviši stepen zagađenja i podvodi se pod opisnu ocenu- “jako zagađen”. Imajući u vidu katastrofalno stanje vazduha u Nišu, opravdano bi bilo da se osim EURO 4 i EURO 5 motora traže i vozila koja imaju električni pogon - navodi Stanković.

Miodrag Stankovic Traži poništavanje; foto: Demokratska strankaUvođenje dva dana besplatnog javnog prevoza u Nišu, posebno u vreme visoke zagađenosti vazduha, drugi je predlog demokrata kojim bi, kako kaže Stanković, vozači privatnih automobila bili podstaknuti da koriste javni prevoz, a ne automobile koji zagađuju. Demokrate traže hitnu reakciju.

Zato predlažem da grad Niš, u ovoj fazi, poništi tender i raspiše novi, kojim bi definisali kao obavezne standarde motora EURO 5 i EURO 6, kao i električni pogon, da prihavati predlog predloženih mera, kako bi zaštitio zdravlje i standard građana Niša. Što bi trebalo da bude prioritet svake vlasti, pa i ove, najnesposobnije u istoriji Niša - istakao je Stanković.

Ovakve izjave i ideje demokrata izazvale su reakciju drugog Stankovića, Nenada iz Direkcije za javni prevoz koji podseća DS da su priliku za realizaciju svojih ideja već imali. nenad stankovic Stanković smatra da su demokrate imale šansu; foto: S. M.

Nemoj samo oni da se javljaju sa svojim pametnim idejama. Ostavili su 300 miliona duga za razne kamate. Zagađenje je bilo i u vreme njihove vladavine, pa što tada nisu uveli takve autobuse (EURO 4 i EURO 5) - odgovara Stanković iz Direkcije.

Podsetimo, novi autobusi trebalo bi da izađu na niške ulice od februara, tender je sproveden, ali još nije završen jer traje žalbeni postupak. Prošli tender za javni prevoz iz 2015 bio je kontroverzan zbog sumnje za nameštanje, tada je gradonačelnik bio Zoran Perišić, a zamenik direktora Direkcije bio je Nenad Stanković.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • niski76

    01:59 // 31. 12. 2019.

    I sta ces da dobijes time? Smanices zagadjenje za 3%. Informisi se malo vozila zagacuju mnogo malo, individualna lozista na ugalj, drva itd. i toplane bez filtera su zagadjivaci. Pa razmisli samo logicno ta ista vozila voze i leti pa nema zagadjena. Prosto zar ne?

    • Aca

      13:30 // 31. 12. 2019.

      Miodrag je predlozio tek prvu meru. Da krenemo sa resavanjem problema. Tek ce da predlozi konkretne mere.

  • Milijana

    23:11 // 30. 12. 2019.

    Zivimo u gradu u kome su svi tenderi namesteni, gde vlast rasprodaje javno dobro i zaposljava stranacke vojnike. Pored svega ne razmislja ni o vazduhu. Briga njih sto autobusi truju narod.

  • Euro 6

    20:45 // 30. 12. 2019.

    Što se tiče zagađenja, postoje razni programi i planovi i mere protiv istog (ovde se o tome uopšte ne vodi računa bez obzira ko je na vlasti), a što se tiče prevoza to je druga priča. E3 zagadjuje 12 puta više od E4, u Nišu ima 120-150 gradskih autobusa, i to nije strašno, međutim bolje bi bilo da su vozila E5, EEV ili E6, električna su skupa i to nema šanse. Ipak je E5 stupio na snagu 2009-te.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: