Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:54, 17. 12. 2018.

| Politika

Niški budžet za 2019. godinu između optimizma vlasti i mogućeg zaduživanja

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
Skupština grada
Budžet uvek kamen spoticanja; Foto: JV

Dok vlast tvrdi da je budžet za narednu godinu konačno razvojni jer se štedelo poslednjih godina, opozicija odgovara da je budžet planiran kao deo predizbornih obećanja i izbora koji dolaze 2020. Gradska kasa planirana je na 10,8 milijardi dinara, za izgradnju oko 2,5 milijardi, vlast očekuje veći prihod od poreza na zarade, ne isključuje i kredit, a opozicija sve cifre ocenjuje nerealnim.

Opozicija je svoju kritiku crpila iz realizacije ovogodišnjeg budžeta, pa odbornik grupe “Niš, moj grad” Branislav Jovanović navodi da je izvršenje za prvih 9 meseci bilo 5,2 milijarde dinara, a da će na kraju biti do 8 milijardi, pa je sve preko 8 - “prazna priča”.

Nećemo glasati za budžet, pre svega što je nerealan. Kako oni misle da izvrše budžet sa 10,8 milijardi? Ono što treba lokomotiva razvoja ovog Grada da bude, to je Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, izvršenje za prvih 9 meseci je 80 miliona dinara, a predviđaju da u narednoj godini to bude 10 puta više - kaže Jovanović.

Odbornik Jovanović ne veruje ni u budžet predviđen za izgradnju u 2018. od 2,5 milijarde, rekavši da je izvršenje bilo 143 miliona ove godine.

Problem sa ciframa ima i šef odborničke grupe Demokratske stranke Miodrag Stanković, pa nerealnim ocenjuje projektovani prihod od poreza na zarade koji je postavljen na 4,2 milijarde dinara u 2019, a od januara do septembra ove godine na osnovu ove stavke u budžet se slilo 2,5 milijarde.

Vlast se očigledno sprema za izbore, očigledno da su naduvali prihode, očigledno da vlast iako to nije predvidela u budžetu, razmišlja i o kreditu jer sve ono što su oni naveli u ovoj oblandi kao spisku lepih želja, nije ostvarivo bez uzimanja kredita. Da li sam u pravu ili ne, videće se u nekom narednom periodu - rekao je Stanković.

Taj naredni period mogao bi da bude april naredne godine, po rečima gradonačelnika Darka Bulatovića, kada će se odlučiti da li će se Niš zadužiti ili ne. Bulatović veruje u dinamiku prihoda, ali ne isključuje kredit.

Već u aprilu mesecu pravimo projekciju u tom smislu i ukoliko se desi da idemo u podizanje kredita, onda bi to podrazumevalo da ćemo u Skupštini doneti odluku kako će taj novac biti utrošen, a taj novac, ukoliko i dođe do toga da se odlučimo na tako nešto, onda će se trošiti isključivo za projekte koji će biti na spisku odluke Skupštine, isključivo za izgradnju i investicije - naveo je Bulatović.

Za prihode na zarade, projektovane na 4,5 milijardi, gradonačelnik kaže da je trend u gradu dobar, pomenuvši dolazak novih fabrika i računajući u širenje poslova u IT-u, gde su plate velike.

Podsetimo, i prve asocijacije stručnjaka na predloženi budžet bile su - nerealan, politički i predizborni. Odbornici bi o budžetu trebalo da glasaju na sednici koja je počela jutros i još traje.

Redovni lokalni izbori trebalo bi da budu održani marta 2020.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ouzo

    07:33 // 19. 12. 2018.

    Ima li ovaj nekadasnji grad opoziciju ? Sramota da vas je,samo Banana im oponira,svi drugi ste u misijim rupama!

  • MAŠANA

    20:51 // 17. 12. 2018.

    Sad će Guska da vam ispeče sve zadatke, a to je dokaz koliko smo kao društvo sposobni. BRAVO

  • prof dr CVETKO Prvi

    20:12 // 17. 12. 2018.

    Naslov članka bi trebao biti : "Niški budžet za 2019.godinu izmedju zaduživanja vlasti i mogućeg optimizma"!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: