Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:06, 19. 12. 2021.

| Politika

Niški naprednjaci se pridružili osudama i uvredama Markovića - “džukac” i “primitivna zver”

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
Sotirovski i Džunić
Sotirovski i Džunić osudili izjave reditelja; foto: Zvanični FB profil Dragane Sotirovski

Funkcionerima SNS-a koji su uputili osude i uvrede reditelju Goranu Markoviću pridružili su se i predstavnici vladajuće partije u Nišu, pa je član GO SNS i predsednik Skupštine Grada Boban Džunić naveo da je u Markovićevoj ličnosti satkana deponija ljudskog morala i opisao ga kao “džukca”, dok je članica Predsedništva SNS gradonačelnica Dragana Sotirovski poručila: “Bože oprosti im - ne znaju šta čine”.

Nakon što je Upravni odbor Filmskog centra Srbije bez obrazloženja odbio da podrži njegov film, Marković je rekao da režim želi da odstrani svakog ko nije njen sluga i da se nada da predsednik Vučić pred očima ima Čaušeskov kraj.

Reditelj je išao i na protest, poručivši da je njegov jedini zahtev “da Vučić ode”, a usledile su reakcije brojnih predstavnika vlasti, kao i optužbe da poziva na streljanje Vučića. Marković je inače poznat kao opozicionar i neko ko aktuelni režim kritikuje poslednjih godina.

Sada su se oglasili i niški naprednjaci, ali su njihove rečenice zapravo blaćenje i vređanje proslavljenog reditelja iza kojeg stoje filmovi poput "Tito i ja", "Variola vera", "Specijalno vaspitanje" i drugi. Boban Džunić je naveo da je Marković samo prividno čovek i da je “primitivna zver na lancu opozicionih tajkuna”.

Privid je samo da je ,,reditelj" čovek, jer čovek nije ,,džukac" niti su čoveku moralne vrednosti poziv na streljanje, ubistvo drugog bića! Javlja se pomenuti ,,džukac" povremeno iz svog moralnog mulja, pozivajući svoj ,,streljački vod" da nas povede u bolje sutra - kaže Džunić.

Dodao je da je reč o reditelju niskih strasti, kome nije evoluirao korteks, da su mu izjave bestidne i da je u njemu satkana deponija ljudskog morala.

“Bože oprosti im - ne znaju šta čine” - poručila je gradonačelnica Niša i članica Predstavništva SNS-a Dragana Sotirovski.

Predstavnici opozicije i njihovi glasnogovornici su slabići koji ne mogu dostojanstveno da prihvate poraz i izađu na crtu na izborima pa priželjkuju streljanje prema rumunskom scenariju iz 1989. godine. Nisu takve pretnje kultura, one su više od nekulture. Zagovornici nasilja nisu, kako smo mislili, pripadnici kulturne elite i svetosavlja - oni su samo dželati - navodi Sotirovski.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević ranije je na Instagramu napisala da je Marković frustriran, agresivan, umetnički impotentan i bez nacionalnog identiteta.

Oglasio se i poslanik SNS-a Vladimir Đukanović i poručio reditelju da su jedino merilo izbori, a ne ulica, dok je premijerka Ana Brnabić podržala poruke da treba sazidati ludnicu za Markovića i njemu slične.

Osude su stigle i od predsednikove bivše supruge Ksenije Vučić, koja kaže da Markoviću nije trebalo omogućiti korišćenje budžetskih para, a reagovao je i sam Vučić i upitao zašto hoće da ga streljaju.

Mnogi su stali i u odbranu čuvenog reditelja i ocenili da su uvrede vlasti sramne, a među njima su glumac Tihomir Stanić, karikaturista Dušan Petričić, kao i predstavnici Pokreta slobodnih građana, Stranke slobode i pravde i Narodne stranke.

Akademik Dušan Teodorović pokrenuo je i peticiju za odbranu Gorana Markovića i njegovog dela.

Mi, građani Srbije, ustajemo u odbranu velikog srpskog reditelja Gorana Markovića i njegovog dela. Ustajemo u odbranu umetnosti, kulture, prosvete, nauke, pristojnosti i morala pred naletima primitivizma, prostakluka, nepoštenja, korupcije i šovinizma koji vladaju Srbijom - piše u peticiji.

Među potpisnicima su epidemiolog Zoran Radovanović, profesor sa Fakulteta savremenih umetnosti Ivan Lalić i drugi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Slavko

    09:47 // 21. 12. 2021.

    Goran Marković je jedno od najvećih imena srpske kinematografije.Ko su Džunic i Sotirovska.Paraziti na ledjima naroda.

  • ms

    14:55 // 20. 12. 2021.

    Film "Variola Vera" puštati neprekidno sve dok svi ne ukapiraju o čemu se radi. To je prikaz totalnog sumraka jednog društva na svim nivoima. Sve je primenjivo i danas, ništa se nije promenilo.

  • ЦСКА

    13:30 // 20. 12. 2021.

    Мизерно!!! До те мере, да не постоје речи којима би се размере мизерије описале.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: