Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:04, 16. 11. 2020.

| Politika

Niški odbor "Dveri" traži zabranu seče kedrova na Bulevaru Nemanjića

Autor:N. M.Izvor:Južne vesti
protest seča kedrova
Okupili se da spreče seču kedrova; foto: Info služba Dveri;

“Zelenim pismom”, poslatim gradonačelnici Niša, predstavnici Gradskog odbora "Dveri" traže da Grad obustavi odluku o seči 13 stabala kedrova, planiranoj zbog izgradnje ulaza u tržni centar na Bulevaru Nemanjića u Nišu. Zahtevaju i da se poštuje javni iznad privatnog interesa, kao i pravilo izgradnje zgrada po kojem investitor ima obavezu da 10 do 20 odsto parcele bude pod zelenilom.

U borbu protiv seče kedrova, tvrdi predsednica GO Dveri u Nišu Tamara Milenković Kerković, uključili su se i građani koji su jutros okačili transparent na nišku Tvrđavu.

Poruke nadležnima zbog odluke da dozvole seču drveća članovi "Dveri" slali su i transparentima "Zbog koga ubijate kedrove?", "Nišlije niste pitali", "Hoćemo da dišemo", "Sve ste posekli, kedrove nećete" i "Hoćemo zeleni Niš".

Bez ovih stabala. ukazuje ona, vazduh bi bio zagađeniji i dodaje da je prednost i što ovo drveće upija vodu. Tvrđava natpis Na Tvrđavi osvanuo natpis; foto: Info služba Dveri;

Proučili smo dokumenta i videli da prema Programu zaštite životne sredine Niš ima mnogo manje zelenila nego što je u proseku. A i zagađenost vazduha je posledica toga što je stabala sve manje i manje. Svako od tih kedrova apsorbuje po 250 kilograma ugljen-dioksida i prašine, praktično 3.5 tone smoga i teških gasova apsorbuje to drveće, a pritom je i lepo. Pored toga smanjuju tempreaturu leti, a povećavaju zimi - dodaje Kerkovićeva.

Na terenu je videla da radnici seku grane i da bageri stablima prilaze mnogo bliže nego što je to propisano da se ne bi narušio korenov sistem. Zbog toga je usledila polemika sa rukovodiocima radova, nakon čega su radovi nastavljeni.

Prema dojavama koje imamo, veliki broj drveća je posečen na parkingu u Ulici Blagoja Parovića, na uglu Branka Krsmanovića. A i u okviru Toplane je grdno drveće posečeno da bi se pravio kružni tok zbog tog tržnog centra - dodaje ona.

Nadležne pitaju da li je osnovan Katastar zelenih javnih površina i traže odgovor šta je sa novcem koji je za to izdvojen.

Iz dokumenata smo videli da je bivši gradonačelnik Bulatović potpisao rešenje kojim se osniva katastar zelenih javnih površina i drveća u gradu i za to su opredeljena sredstva od 3 miliona i 300.000 dinara. Mi ne znamo da li je to urađeno. Tražimo odgovor na pitanja da li je uspostavljen katastar, ako nije, gde su sredstva utrošena. Tražimo i odgovor da li se u gradu poštuje odluka koju je ova vlast donela da svaki investitor mora između 10 i 20 % od građevinske parcele da napravi zelenu površinu oko građevinske parcele i da tako preda objekat - kažu iz GO Dveri.

Zato su danas uputili “zeleno pismo” gradonačelnici Niša Dragani Sotirovski u kojem su, objašnjavaju, pobrojali sve te probleme i ukazali da je ekološka šteta veća nego materijalna i da se javni interes podređuje privatnom. Dodaju i da odgovor nisu dobili, ali da ga očekuju.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Roditelj

    19:30 // 19. 11. 2020.

    Branimo drveće! Deca neće moći da nam dišu! U dvorištu o.š. ,,Branko Miljković" posečena stabla! Ostrvili se na drveće u Nišu! napreDNO

  • sima

    22:14 // 18. 11. 2020.

    Koji bre kedrovi. Tu se brani svinjac u koji se uvukao neki "biznis" sa građevinskim materijalom. Ono je zmijarnik na najlepšoj lokaciji. Hvala Bogu da se neko setio da to sredi.

  • Naissus

    18:27 // 17. 11. 2020.

    Posekose pola grada. Posecice i ovo sto su naumili.

    Jel smo se bunili? Jesmo ali ovde, na JV.
    Jel cemo da se bunimo? Hocemo, ali opet ovde, na JV.

    Nemamo mi kolektivnu svest, to je najveci problem. Zato nam ovi tu i sede vec toliko godina

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: