Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:38, 17. 10. 2017.

| Politika

Niški odbornici počinju da koriste tablet računare tokom zasedanja

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
skupština grada
Gomila papira više "nije u modi" ni za odbornike; Foto:JV

Hrpa štampanih materijala koja se decenijama koristi za sednice Skupštine Grada, mogla bi da postane deo prošlosti. Odbornici su dobili tablete, za koje će pre sutrašnje sednice imati polučasovnu obuku, navode iz Skupštine, a koristiće ih u svom budućem radu.

Digitalno doba polako stiže i u nišku Skupštinu 2017. godine. Pre prethodne sednice, koja je kasnila zbog nedostatka TV prenosa, odbornici su na revers dobili tablet računare. Već ih koriste, primili su materijal za predstojeću sednicu u digitalnom obliku, a sutra će imati ove računare pred sobom u skupštinskim klupama, kako navodi predsednik niškog Parlamenta Rade Rajković. Ovim će se, objašnjava, postići ušteda novca i veća efikasnost.

Ogromna cifra je išla na štampanje, kopir aparati su dotrajali, tehnički je sve to bilo katastrofalno. Materijali su bili po 600-800 strana nekad, ogromni su to troškovi, treba sve to i da se čuva, ovako će biti u elektronskoj memoriji - objašnjava Rajković.

Posle 2 - 3 sednice, kad se odbornici uhodaju, dodaje Rajković, planira se i uvođenje elektronskog glasanja, kao što je slučaj i u republičkom parlamentu, pa će “dizanje ruku i prebrojavanje” otići u istoriju.

Kolika je bila cena nabavljenih tableta, zasada, novinari Južnih vesti nisu uspeli da saznaju.


E-pošta i “javna slušanja”, novine u radu niških odbornika

Građani će od 1. januara 2018, po navodima predsednika Skupštine Grada Radeta Rajkovića, imati i direktnu elektronsku komunikaciju sa svojim izabranim predstavnicima. Naime, građani će mejlom postavljati pitanja odbornicima, koja će kasnije biti izneta pred Skupštinu.

“Javna slušanja”, kako ih naziva Rajković, treća su promena u radu niških odbornika ubuduće. Naime, predsednik Rajković planira da sa odbornicima iz različitih stranaka 2 puta mesečno ide po mesnim kancelarijama i salama, na teritoriji grada, kako bi građanima “došli na noge”.

Da svako pita i dobije odgovor, da građani vide ko su odbornici i da kažu svoje probleme. Nekad se čini da je problem ogroman i nerešiv, a u suštini može da se reši vrlo brzo - kaže Rajković.

Podsetimo, prošla sednica trajala je samo sat vremena zbog problema sa TV prenosom, u međuvremenu je Niška televizija dobila tender za prenose odborničkih zasedanja, a na sutra će Skupština Grada, kao dopunu dnevnog reda, imati raspravu o predlogu novih direktora javnih preduzeća u Nišu, koje je danas usvojilo Gradsko veće.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Numancia

    18:41 // 18. 10. 2017.

    Njima tableti,radnicima Gorice obecanja umasto plate.Ej,pa mogli bi i dnevnice da povecate,da vam se plati funcionalno opismenjivanje.

  • Pera

    08:19 // 18. 10. 2017.

    Sve je ovo lepo, pohvalno, napredno, inovativno, ekonomski isplatljivije... Bravo iz mog ugla!
    Bojim se samo da se to ne svede na igranje igrica.

  • Nilko Stevic

    07:52 // 18. 10. 2017.

    Odlicna prilika za nase poslanike da uzivaju u Youtube klipovima i igraju Angry Birds za vreme sednica. I ovako ne rade apsolutno nista a sada se bar nece dosadjivati

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: