Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:30, 25. 4. 2023.

| Politika

Niški odbornici ukinuli pravo na korišćenje pašnjaka selima Jasenovik i Gornji Matejevac

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
skupstina
Reč je o zemljištu državne svojine na površini od oko 90 hektara; foto: S. V.

Odlukom odbronika niške Skupština ukinuto je pravo korišćenja pašnjaka selima Jasenovik i Gornji Metejevac i oni su vraćeni u državno vlasništvo. O nameni tih površina dalje će odlučivati Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a nadležni najavljuju da će uskoro biti raspisan konkurs, da će taj prostor biti izdat i da će Grad prihodovati od toga, ali ne navode o kakvim investicijama je reč.

skupstina, ruzica djordjevic "Uskoro ćemo mi i imati konkurs"; foto: S. V. Reč je o zemljištu državne svojine na površini od oko 90 hektara koje se prostire u selima Jasenovik i Gornji Matejevac, a kako kaže, načelink Uprave za Uprave za imovinu i održivi razvoj Ružica Đorđević ti pašnjaci, odnosno utrine, nisu iskorišćeni. Odlukom na hitnoj sednici Skupštine selima je ukinuto pravo na korišćenje pašnjaka i državni organi će odlučiti o daljoj nameni.

Pašnjaci odnosno utrine nisu korišćeni shodno nameni za koju su dati. S obzirom da se radi o zemljištu koje je u državnoj svojini nisu mogli da izdaju u zakup takvo zemljište. To se radi samo javnim nadmetanjem, jedino ga država sprovodi, ali preko lokalne samouprave. Uskoro ćemo mi i imati konkurs, odnosno javno nadmetanje kojom će to zemljište biti dato u postupak nadmetanja i omogućiće se svim zainteresovanim, pravnim i fizičkim licima, da učestvuju u licitaciji - kaže Đorđević.

Ona je dodale da su poljoprivredni inženjeri bili na terenu i utvrdili da je to dobro osunčano područje, ali nama šume, niti bilo kakve vegetacije osim sitnog rastinja, pa je zaključak da ga treba istoristiti i omogućiti zaineresovanima da u njega investiraju.

skupstina, dzunic Od zakupa 60% ide Republici, a 40% Gradu Nišu; foto: S. V. To zemljište je odlukom Skupštine Grada Niša dato selima na zakup 1994. godine, a kako kaže predsednik Boban Džunić, Grad od tog zemljišta nije imao nikakve prihode, pa očekuje da se novom odlukom to promeni.

Od eventualnog zakupa i davanja na korišćenje nekom pravom ili fizičkom licu po sprovedenom postupku 60% ide Republici, a 40% Gradu Nišu u budžet. To je još jedan razlog za hitnu sednicu kako bismo omogućili da se budžet Grada i na ovaj način puni i da se doprinese Gradu - kaže Džunić.

Kao glavni razlog sazivanja hitne sednica, predsednik niške Skupštine navodi da je krajnji rok za izmene godišnjeg programa korišćenja poljoprivrednog zemljišta 30. april.


Opozicija smatra da je odluka nezakonita

skupstina, bane Jedna tačka na dnevnom redu i to nejasna; foto: S. V. Odbornik Branislav Jovanović iz koalicije “Niš moj grad” smatra da nema osnova za sazivanje hitne sednice, a o jedinoj tački na dnevnom redu kaže da je nejasna.

Ja sam nezvanično čuo da se raditi neki solarni paneli, što bismo mi i podržali da su nam rekli. Međutim, odluka je nezakonita, po Statutu je to nadležnost gradskih opština. Ekonomski je neodrživo, to je bogatstvo tih sela i mislim da će bilo koja investicija biti promašaj. Ne vidim ni jednu sličnu investiciju koja je ovde zaživala, govorilo se i o biomasi, deponiji, ali ništa od toga - kaže Jovanović.

Odbornik Miodrag Stanković kaže da je pre donošenja odluke trebalo da se organizuje javna rasprava sa meštanima sela.

Nisu se pitali meštani tih sela šta se dešava sa tom utrinom, da li njima to treba. Najveći problem je što se ne zna ni namena - ističe Stanković.

I on je istakao da morao da se čuje stav Gradske opština Pantelej, međutim Džunić kaže da prema Statutu Grada, Gradske opštine nisu nadležne za zemljišta već da se one samo staraju, odnosno vode brigu o njima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Alex

    07:35 // 1. 5. 2023.

    Jedna dobra solarna elektrana sa fotonaponskim panelima bi mogla tu da radi punom parom. Da ima struje i za izvoz. Da vidimo da li će neko da se seti toga i da iskoristi te površine? Ajmo investitori!

  • Seljak

    07:21 // 28. 4. 2023.

    Ako Džunić DR. Boban kaže da treba oduzeti, onda treba. Čovek je doktorirao na takvim temama. Ponos i dika ovog grada, sve sa zamenikom, em su obrazovani, iskustveni u toj oblasti, a i čiste su rođene nišlije već 300 godina. Samo još da oduzmu: pašnjake, utrine, njive, voćnjake, možda i stoku. Aerodrom su već oduzeli. Da poruše Vrežinski most, Medoševački most i Kalču, to im je garancija uspeha.

  • Tajanstveni Alan

    19:20 // 25. 4. 2023.

    Ma, cepaj samo, kad se naredi ,ruke gore ! Ko nesto pita od vladajuce vecine ili se protivi, zglajznuce i odose privilegije ! Pa,dadoste aerodrom, te necete utrinu !

    • Luča Mikrokozma

      20:05 // 25. 4. 2023.

      U pravu ste. I to sa kakvom lakoćom podignu ruke...Kao da nije njihovo... A i nije,,,,

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: