Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:33, 2. 11. 2022.

| Politika

Niški odbornici usvojili: Menja se naziv Regionalnog centra, v. d. direktora Aca Stojiljković

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Skupština Niš
Hitna sednica; foto: JV / Tamara Radovanović

Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Nišu menja naziv u Centar za stručno usavršavanje, a novi vršilac dužnosti direktora biće Aca Stojiljković, odlučili su na hitnoj sednici odbornici Skupštine Grada. Većnica za obrazovanje Marija Ranđelović kaže da će se već na narednoj sednici odlučivati o tome da se ta ustanova i Narodni univerzitet, čiji radnici već mesecima ne primaju platu, spoje zbog uštede, problema u poslovanju i pronevere.

Boban Džunić Džunić kaže da opozicija nije predložila ništa drugo; foto: JV / Tamara RadovanovićDva meseca Regionalni centar je bez direktora, pošto je Danijela Marković 2. septembra podnela ostavku. Na hitnoj sednici niške Skupštine usvojen je predlog Odbora za imenovanje da na njeno mesto dođe diplomirani ekonomista Aca Stojiljković, koji je već radio u Službi za finansije te ustanove.

Jedna od tačaka danas je izbor v. d. direktora Regionalnog centra za profesionalni razvoj, imajući u vidu da je prethodna direktorka Danijela Marković podnela ostavku 2. septembra. Mi smo to odmah na sednici 9. septembra konstatovali. Od tada do danas nismo dobili predlog za imenovanje v. d. direktora, tako da onog momenta kada smo od Odbora za imenovanje dobili predlog, zakazali smo hitnu sednicu - objašnjava predsednik Skupštine Boban Džunić.

Dodaje da je imenovanje novog vršioca dužnosti direktora neophodno da bi institucija mogla da funkcioniše, kao i da će ona dobiti novi naziv, Centar za stručno usavršavanje, jer će pružati neke nove usluge. Na redovnoj sednici 15. novembra, kako ističe, odbornici će odlučivati o usvajanju statuta i rebalansu budžeta ustanove.

Iz koalicije “Niš, moj grad” ponovo su istakli da ima važnijih tema u gradu koje bi mogle da budu povod za hitnu sednicu, ali Džunić tvrdi da oni nisu predložili ništa od toga.

Imajući u vidu da neki od opozicionih odbornika govore da je reč o licima koji su rasuti biseri i da je bilo i važnijih tačaka, zašto ti odbornici nisu dostavili predloge Skupštini, odnosno predsedniku, da se te, kako kažu, važne tačke, uvrste u dnevni red? Mi bismo to razmatrali na sastancima šefova odborničkih grupa, koje održavam sa njima - poručuje Džunić.

Skupština Niš Odbornici izglasali; foto: JV / Tamara RadovanovićNa narednoj sednici Skupštine Grada biće reči o spajanju Regionalnog centra i Narodnog univerziteta, navodi većnica za obrazovanje Marija Ranđelović. Pojašnjava da je to potrebno zbog uštede, jer se te dve ustanove bave sličnom delatnošću, a februara ove godine osnovana je i radna grupa koja je to razmatrala.

Međutim, Ranđelović dodaje da je spajanje nužno i zato što obe ustanove imaju poremećaje u poslovanju - u Regionalnom centru je direktorka podnela ostavku i zaposlila se u jednoj osnovnoj školi, a na Narodnom univerzitetu je došlo do pronevere u periodu od februara do jula prošle godine.

Do 2020. bila sam direktorka te ustanove. Prilikom primopredaje ostavila sam negde oko 110.000 evra oročenih sredstava, što je bilo dovoljno za 10-11 plata svih zaposlenih u Narodnom univerzitetu. To sada više nije predmet rasprave, nažalost, desilo se šta se desilo, mi sada kao lokalna samouprava i osnivač moramo da donesemo odluku u interesu zaposlenih obeju ustanova - zaključuje većnica.

Potvrđuje da zaposleni na Narodnom univerzitetu mesecima nisu primili platu i da nemaju zdravstveno osiguranje, ali tvrdi da će spajanjem ustanova taj problem biti rešen.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Student

    19:59 // 3. 11. 2022.

    Ako u ovom gradu Ranđelovićka i Džuna nešto objašnjavaju o obrazovanju, to znači da smo kao narod popr.eli.

  • Tajanstveni Alan

    21:29 // 2. 11. 2022.

    Odlicno, da ovi sto ne primaju platu, povuku ove sto je primaju u zajednicki ponor ! Propast se ,vec, siri i na komunalna preduzeca, Goricu, Trznicu, Nisstan... Ali, bas nas zabole, vazno da politicari,udomljeni, primaju platu a ako ima neki nas, kod ovih propalih, udomicemo ga, da nista ne radi i da primi platu !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: