Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:55, 7. 12. 2022.

| Politika

Niški opozicioni poslanici kritikuju predlog republičkog budžeta i poziciju Niša u njemu

Autor:T. T.Izvor:Južne vesti
Skupština Srbije
Zakon o Budžetu zanemario jug; Foto: Đorđe Stakić

U Budžetu Republike Srbije, kada je reč o jugu i Nišu kao njegovom najvećem gradu, predviđen je mali broj projekata koji bi doprineli razvoju tog dela zemlje, kažu opozicioni poslanici iz Niša. Smatraju da osim izgradnje auto-puta Niš-Merdare, deonica Niš-Pločnik i pruge Beograd-Niš, novi Zakon o Budžetu ne predviđa ništa osim transfera novca lokalu.

Prema Budžetu za 2023. godinu nenamenski transfer za Grad Niš biće tačno 633.996.549 dinara. Među kapitalnim investicijama u kojima se pominje Niš osim izgradnje auto-puta Niš-Merdare na deonici Niš-Pločnik, rekonstrukcije pruge Niš-Dimitrovgrad, kao i Beograd-Niš, opredeljuju se sredstva i za gradnju gasnog interkonektora Niš-Dimitrovgrad. Đorđe Stanković Stanković priželjkuje više kapitalnih investicija za Niš; foto: Printscreen

Narodni poslanik Đorđe Stanković ne spori značaj ovih projekata, ali ističe da te investicije nisu direktno planirane zarad razvitka Niša, već jer su od nacionalnog značaja, a da sem toga nema drugih značajnijih ulaganja u jug zemlje.

Nikako ne sporim značaj auto-puta i pruge Beograd-Niš, ali su to stvari koje su na dugačkom štapu jer su rokovi do 2030. godine. Niš je jedino pomenut u dve pozicije Naučno-tehnološkog parka. Prvo je podrška od 30 miliona dinara, a drugo je izgradnja druge faze NTP-a od 15 miliona evra. Van toga nema ništa vezano za Niš - kaže Stanković.

Podršku u radu dobiće niški Univerzitet, a od ostalih institucija pominju se i Univerzitetski klinički centar, kao i KPZ.

Poslanica Dveri iz Niša Tamara Milenković Kerković, smatra da budžet za 2023. godinu donosi Srbiji novi visok deficit u budžetu od 3.3 odsto bruto društvenog proizvoda, što je manjak od 2.15 milijarde evra, kaže. Tamara Milenković Kerković Milenković Kerković saglasna da je jug zanemaren; foto: Pokret Dveri

Više od polovine ovog fiskalnog deficita (1.2 milijarde evra) posledica je katastrofalnog SNS partijskog upravljanja javnim preduzećima u energetskom sektoru (EPS i Srbijagas). Pored ove velike rupe u budžetu, koja će Vlada pokušati da napuni novim zaduženjima, kreatori budžeta predvideli su da država izda još milijardu evra novih garancija za novo zaduživanje, što i ne ulazi u deficit - navodi Kerković.

Ona je saglasna da je jug zemlje, kao i Niš zanemaren u Budžetu za 2023. godinu, koji osim već pomenutih projekata ne predviđa ništa osim transfera lokalu.

Za transfere Republike lokalnim vlastima su potrebni urađeni projekti lokalnih samouprava. Niski kapaciteti i nesposobnost niške lokalne vlasti neće omogućiti da se novac iz budžeta u Nišu iskoristi za izmeštanje pruge, izgradnju Kreativnih centara za mlade, stvaranje Slobodne carinske zone ili kanalizaciju i vodovod u niškim selima - objašnjava ona.

Smatra da je povećanja penzija i najvljeno povećanje plata u javnom sektoru, inflacija već "pojela" i zaključuje da Zakon o budžetu ne vodi računa o potrebama osiromašenih građana, mladih koji odlaze i Juga Srbije koji se gasi.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Decak

    06:04 // 13. 12. 2022.

    Ne shvatam zasto nasa vlast insistira na izgradnji nacionalnog stadiona u Surcinu, kad Beograd vec ima dva velika stadiona. Mozda je sad prilika da drzava, umesto velikog nacionalnog stadiona, ulozi novac u klasicne fudbalske terene sirom Srbije, da se sportom bavi srpska omladina a ne beogradski navijaci-huligani-dileri.

  • MAKAR DA PROMENE IZBORNE ZAKONE DA GRADONAČELNIKA BIRAMO DIREKTNO

    07:59 // 8. 12. 2022.

    direktan izbor odbornika, predsednika opštine i gradonačelnika bili bi korisni za grad, kada već iz budžeta redovno dobijamo veliko ništa.

    • Robin Hud

      10:35 // 8. 12. 2022.

      Direktan izbor je potreban i za Skupstinu SRB a ne samo na lokalu, jer to je jedini filter istih ljudi na vlasti. Gde ima zastupljenosti drugih mesta ako 90% poslanika je iz BG??

  • Var tehnolog

    19:37 // 7. 12. 2022.

    Dok ovi nastavljaju da unizavaju Nis, a gradsku vlast boli briga, jer gleda samo svoje dzepove, vi se bavite kritikama ??? Gde ste medju narod, da ga pozivate, gde ste kod onih koja je ova vlast srozala i napravila socijalne slucajeve ? Mnogo ste im zapretili !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: