Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:34, 11. 6. 2013.

| Politika

Niški parlamentarci “ustaju” za Nišvil

Autor:Maja MicićIzvor:Južne vesti
Untitled.jpg

Poslanici Skupštine Srbije iz Niša kažu da je odluka Ministarstva kulture da ukine finansijsku podršku Nišvilu skandalozna i da će se pred Parlamentom zalagati da se festivalu dodeli novac.

Funkcioner DS-a i član Parlamenta Dušan Milisavljević kaže da ukidanje sredstava za “jedan od najboljih džez festivala u Evropi” nije udar samo na Nišvil i Niš, već i na “civilizovanu i modernu Srbiju”.

- Koristiću svaku priliku da skrenem pažnju na ovaj problem jer polako klizimo u turbo-folk Srbiju. Odluka Minisratstva kulture da prestane da finansijski podržava Nišvil koji je brend Srbije udar je na modernu državu i civilno društvo - kaže Milisavljević.

d Skupština Srbije, arhivska fotografija On je dodao da “nema ništa protiv ljudi u Ministarstvu kulture koji slušaju narodnu muziku”, ali da neće dozvoliti da Niš izgubi festival koji je već poznat među poštovaocima džeza u celoj Evropi.

Milan Lapčević (DSS) pred Parlamentom je od Ministarstva zatražio da se dostavi spisak svih korisnika budžeta za kulturne projekte raspoređene po regionima.

- Zahtevao sam od Ministarstva da preispita svoju odluku i da Nišvilu dodeli sredstva kako bi Festival ostao jedan od najboljih brendova Srbije - kaže Lapčević.

Poslanik iz Niša podsetio je u Parlamentu da je 80 odsto celokupnog budžeta namenjeno institucijama i manifestacijama kulture u Beogradu, dok je u Niš, od ukupno 176 miliona koliko Ministarstvo dodeljuje za sve kulturne projekte na nivou države, došlo negde oko 1,5 odsto.

Zoran Radovanović (SPS) kaže da je i ranije Vladi Srbije postavljao pitanje finansiranja Nišvila od strane Ministarstva kulture, ali da je uvek dobijao odgovor da za ovaj Festival nema para.

- Reč je o umetničkom festivalu sa tradicijom i bilo bi dobro da Ministarstvo pomogne jer u Nišu nema firme koja bi to mogla da podrži - kaže Radovanović.

On dodaje da će se u narednom periodu raditi rebalans budžeta, pa da je to jedina šansa da Nišvil dobije novac.

Podsetimo, narodna poslanica i funkcioner "Niške priče" Sanja Jefić Branković pozvala je niške parlamentarce da se "ujedine oko skandalozne odluke" Ministarstva kulture.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Merli

    11:27 // 12. 6. 2013.

    ako nišlije ne dignu glas protiv farmerske srbije i raznih poslastičarevića koji je uređuju, niš će sve više tonuti u provincijalizam.

  • kude je taj Niš

    11:21 // 12. 6. 2013.

    Bravo! Sve što je lepo,dobro i svetsko a dolazi sa juga treba saseći u koren. Ma kude je taj Niš!

  • Svevladovic

    09:23 // 12. 6. 2013.

    Ma kakva "Niska prica"?!? LOL

    Svevladovic 00:25, 07.06.2013.
    "I gde su sada poslanici iz Nisa??????????"

    http://www.juznevesti.com/Kultura/Nista-za-Nisvil-od-Ministarstva.sr.html?c=Komentari

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: