Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:03, 17. 6. 2020.

| Politika

Niški poslanici prema istraživanju "CINS-a" koštali 67 miliona dinara, u vrhu liste Svrljižanin Miletić

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti, CINS
skupćina
Poslanici ukupno koštali preko 1,4 milijarde dinara; Foto: arhiva JV

Osamnaest niških poslanika u Narodnoj Skupštini Srbije za protekle 4 godine koštali su građane bezmalo 67 miliona dinara, pokazuje istraživanje novinara Centra za istraživačko novinarstvo (CINS). Od 402 poslanika koja su imala mandat u proteklom izbornom ciklusu, na 6. mestu CINS-ove liste nalazi se predsednik Ujedinjene seljačke stranke Milija Miletić koji je koštao građane 9,1 milion dinara.

Istraživanje CINS-a i njihova baza podataka pokazuje da je od 2016. do kraja 2019. godine na narodne poslanike otišlo 1,4 milijarde dinara, a pored plata, za šta je utrošeno najviše novca, novac svih građana je potrošen i na putne troškove u zemlji i inostranstvu i iznajmljivanje stanova i hotela.

milija miletic Milija Miletić "najskuplji" poslanik sa juga; Foto: MIRCNiš je u dosadašnjem sazivu parlamenta imao najviše predstavnika - 18 poslanika iz najvećeg grada na jugu Srbije bitisalo je u parlamentu, ali pri vrhu liste je nekadašnji predsednik Opštine Svrljig i predsednik Ujedinjene seljačke stranke Milija Miletić.

On je od početka do kraja ovog saziva bio poslanik, a za njegovu platu tokom celog perioda izdvojeno je 3.489.500 dinara. Na ime poslaničkog dodatka Miletić je dobio skoro 1,4 miliona dinara, dok je za gorivo zbog dolaska na sednice i odbore plaćeno preko 3,6 miliona dinara. Iz budžeta su plaćena i njegova službena putovanja u zemlji i inostranstvu, pa je građane Srbije ukupno "koštao" 9,1 miliona dinara.

Na 9. i 11. mestu poslanika koji su najviše "koštali" su i naprednjaci iz Leskovca Žarko Bogatinović i Olivera Pešić koji su od 2016. do 2019. godine uzeli po više od 8 miliona pojedinačno na ime plata i drugih troškova, a mesto između njih nalazi se njihov partijski kolega iz Bujanovca Nenad Mitrović sa skoro 8,4 miliona dinara.

"Najskuplji" niški poslanik je Milorad Hadži Stošić iz Partije udruženih penzionera Srbije i on se nalazi na 14. mestu. Od novca građana za njegovu platu, poslanički dodatak, korišćenje sopstvenog automobila, parking i službena putovanja tokom 4 godina izdvojeno je preko 8,2 miliona dinara.

U vrhu liste su i poslanica SNS-a Ljubica Mrdaković Todorović (21. mesto) sa 7, 8 miliona dinara koliko je otišlo na njenu troškove, kao i Milan Lapčević, koji je izabran sa liste Demokratske stanke, sa nešto preko 7,1 miliona dinara i nalazi se 44 mestu. Oboje su u sazivu bili od početka do kraja prethodnog mandata.

Građane je prema istraživanju CINS-a od niških poslanika najmanje koštala poslanica SNS-a Adriana Anastasov sa samo 841.000 dinara, ali je ona samo tokom 2016. godine bila poslanica.

Istraživanje je pokazalo da je Nišlija Goran Ćirič, šef poslaničke grupe DS-a od 2016. do kraja 2019. na poslaničkoj funkciji građane "koštao" 2,9 miliona dinara, a za to vreme je, kako piše CINS, za relaciju Beograd- Niš naplatio gorivo u iznosu od 1,5 miliona dinara, iako živi u glavnom gradu gde radi i kao specijalni savetnik u Pošti Srbije.

U vrhu liste na 19. mestu nalazi se i Pirotski naprednjak Radmilo Kostić koji je građane Srbije koštao 8 miliona dinara, dok se Dalibor Radičević, takođe poslanik SNS-a iz Aleksinca, nalazi na 27. mestu sa utrošenih preko 7,7 miliona dinara.

Odmah iza njega, među 50 poslanika na čije plate i druge troškove je utrošeno najviše para, nalazi se i Bujanovčanin Fatmir Hasani iz Partije za demokratsko delovanje na 28. mestu, dok se Vranjanac Slaviša Bulatović (SNS) nalazi na 31 mestu sa preko 7,5 miliona dinara.

Kompletnu listu i bazu podataka CINS-a pogledajte ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Filozof

    19:54 // 17. 6. 2020.

    Ne traba izostaviti jos jednog patriotu iz Niske price odnosno Rasimovog SDPS-a, naime Predrag Jelenkivic je kostao drzavu samo 6.063.966,95 din. Zamislite samo koliko Vam je meseci rada potrebno za ovu sumu ... Ako se odlucite za izlazak na Izbore pomislite samo da ce najmanje toliko kostati sve nas B. Vasiljevic, pravnica Objedinjene Naplate Sanja Jefic poznata preletacica i drugi ...

  • Jovan

    17:39 // 17. 6. 2020.

    Mi smo jos veca goveda, kada trpimo ovakuv stoku.

  • beograđani se lepo zezaju

    12:10 // 17. 6. 2020.

    Nikako da sračunaju, u skladu sa brojem stanovnika, koliko svaki veći grad treba da da poslanika, a koliko poslanika treba da ima svaki region. Onaj nišlija koga ne biram na direktnim izborima nije moj predstavnik, nego beogradski predstavnik koji neće smeti nikada da pita gde ponire niški novac. Poslanik koji na zvonce glasa je šamar koji nam servira SNS, nikako ne i naš predstavnik.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: