Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:30, 24. 1. 2023.

| Politika

Niški profesor o francusko-nemačkom predlogu, Vučićevoj stolici u ćošku u Davosu i stolici za Kosovo u UN

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Ivan Ilić o francusko-nemačkom predlogu
Profesor Pravnog fakulteta u Nišu smatra da Srbija mora da balansira između istoka i zapada; foto: Marko Radojković

Rešavanje pitanja Kosova i Metohije bilo bi veoma značajno za Evropsku uniju, jer bi zbog krize izazvane ratom u Ukrajini pokazali da je situacija i dalje pod njihovom kontrolom, tvrdi docent Ivan Ilić sa Pravnog fakulteta u Nišu, koji kaže da francusko-nemački predlog verovatno znači da Srbija ne blokira ulazak Kosova u Ujedinjene Nacije, ali da bi to značilo i zvanično priznavanje Kosova.

Profesor Krivično-procesnog prava iz Niša smatra da Srbija mora da balansira između Istoka i Zapada, jer želi da postane deo zapadnog sveta, ali trenutno Istok i Rusija svojim vetom u Savetu bezbednosti UN-a, kojim se protivi priznavanju "Republike Kosova", ne dozvoljava Srbiji da se opredeli isključivo ka Zapadu.

Sigurno je da ćemo zbog tog balansa nešto izgubiti i imati negativne konsekvence, ali ćemo možda dobiti nešto na nekom drugom planu. Mi moramo da balansiramo, jer Rusija je trenutno jedina članica Saveta bezbodnosti koja bi uložila veto na bilo kakvu oduku o prijemu tkz. Kosova. Kina bi verovatno ostala uzdržana, ali i sa njima moramo da održavamo dobre odnose jer smo ekonomski mnogo upućeni na njih - rekao Ivan Ilić.


"Razvoj situacije na Kosovu biće podređen ratu u Ukrajini"

Profesor Ilić takođe kaže da francusko-nemačkim predlogom Srbija nije “saterana u ćošak” zbog slične situacije koju Ukrajina ima u određenim delovima svoje teritorije, ali pretpostavlja da je predlog zemalja zapadne Evrope vezan za ulazak Kosova u UN.

Nijedna država to ne može da uradi, nijedan predsednik ne bi trebalo da potpiše bilo kakvo priznanje. Nema potrebe tražiti od Srbije da potpisuje tako nešto, mi svakako trenutno ne ostvarujemo suverenitet na Kosovu, ali zašto bi se tražilo od nas da i formalno to potpišemo. Kao što je Ukrajina ekspresno preko noći postala kandidat za ulazak u EU, tako isto mogu i nama da daju “vetar u leđa” i da nas prime po bržoj proceduri ulaska, pa ćemo tek tada moći da razgovaramo o nekim, potencijalnim, ustupcima, ali ni tada ne bi trebalo da traže da priznamo otcepljenje dela teritorije - kaže Ilić.

Docent Ivan Ilić osvrnuo se na sastanak i poziciju stolice predsednika Aleksandra Vučića, te dodao, da se visoka politika ne vodi tako, te da je možda u pitanju dnevno-politički rijaliti.

Kada sam video tu sliku kako sedi na toj stolici, isto je kao što je bilo prikazivano da je kod Trampa u Beloj kući sedeo na hoklici, ali ta visoka politika se ne vodi tako. Čak i zapadni zvaničnici vide da predstavnici Vlade tkz. Kosova trenutno predstavljaju problem i da ne možete rešiti problem tako što će jedna strana dobiti sve a drugu lišiti svega. Pregovori se vode tako da se mora naći balans, pa jedna strana dobije nešto, ali i izgubi nešto i obrnuto - kaže Ivan Ilić.

Smatra da će pregovarački proces i dalje ići sporo, ali se nada da će na tehničkom nivou doći do pomaka, te da će se problem registracije vozila rešiti tako da će obe strane biti zadovoljne, ali da problem nije samo registracija, već da je to i pitanje ekonomije, u čiji budžet će novac od registracije i taksi ići, ali i želja Srbije da pokaže da i dalje ima suverenitet na Kosovu i Metohiji.

Razvoj situacije na Kosovu, prema Ilićevim rečima, biće podređen ratu u Ukrajini, jer će recesija biti sigurna posledica rata, koju očekuje već ove godine, kao i inflacija, jer su cene energenata već ogromne.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Učitelj Cvetko

    23:41 // 26. 1. 2023.

    Jedna strana da dobije nesto i da izgubi nesto a onda i obrnuto nesto da izgubi ali nesto i da dobije, pozdrav za profesora koji je konacno dao resenje za kojovo

  • Saban

    17:44 // 25. 1. 2023.

    Drzi se ti tenisa profesore :)

    • Torpedo

      19:03 // 25. 1. 2023.

      Izgubio u taj breku !

  • Đuka

    18:42 // 24. 1. 2023.

    Mudro zbori ovaj čovek, deluje opušteno i moderno.
    E, sad.
    Ništa pametno nije rekao.

    • Var tehnolog

      20:49 // 24. 1. 2023.

      Covek ne vidi zaledjinu, ne cita izmedju redova . Koga briga za Kosmet, vazno da se ocuva vlast, privilegije, novac koji se sliva u dzepove funkcionera ! Svi se dodvoravaju AV, jer ako se povuce, ode , bahatost,lagodan zivot, nerad, neznanje...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: