Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:56, 19. 5. 2023.

| Politika

Niški socijalisti predlažu da se postavi spomenik vili Naisi nasred Nišave

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
Vlada Srbije ponovo u Nišu
Pokreću inicijativu, idejni plan skulpture već izgrađen; foto: Vanja Keser

Gradski odbor za kulturu Socijalističke partije u Nišu uputiće Skupštini Grada tri inicijative među kojima je izgradnja sklupture vili Naisi nasred reke Nišave. Oni navode da je ideja da spomenik bude kod Oficirskog doma, a idejni plan skulpture je već izgrađen.

Predsednik odbora za kulturu i član Upravnog odbora Udruženja stvaralaca Niša Siniša Stamenković kaže da će velika skulptura Naise koja će se izdizati iz reke, postati novi simbol Niša. Ističe da će se na taj način “vili Naisi i njenom narodu vratiti carstvo”, ali i da će skulptura skretati pažnju mnogih turista, naročito noću uz adekvatno osvetljenje.

Pokrenuo sam ideju da se jedna skulptura Naisa izgradi većih dimenzija i da bude postavljena na Nišavi, usred reke, između Oficirskog doma i Kajakaškog kluba Gusar. U Nišu se daje ta nagrada najboljem glumcu, onda sam ja pitao neke s kojima smo sedeli iz raznih struktura, šta je to Naisa. Može li negde da se vidi Naisa? Ne, jer nema te skulpture. Mislim da je red da Niš ima takvu jednu skulpturu koja je simbol Niša i Filmskih susreta - navodi Stamenković.

vila naisa Niš neki nazivaju vilin-gradom; foto: SPS Kako dodaje Stamenković, jedan vajar iz Beograda je oduševljen idejom i već napravio idejni plan skulpture.

Stare priče kažu da vila Naisa i danas živi u skrivenim rukavcima reke Nišave krijući se od ljudi koji su tu reku zatrovali, tuguje za izgubljenim bratom i svetom koji je nekad bio njen. Zato neki Niš i nazivaju vilin-gradom, izgubljenom prestonicom Naisinog carstva koja će jednom biti vraćena njoj i njenom narodu - navodi.

Stamenković kaže da je već odavno pokrenuo tu ideju kod nekadašnjeg gradonačelnika Bulatovića, i tadašnje načelnice Nišavskog okruga Dragane Sotirovski, a sada će podneti inicijativu Skupštini Grada.

Odbor za kulturu niškog SPS-a predlaže i da se ustanovi nagrada za najboljeg glumca debitanta na Filmskim susretima, koja će nositi ime glumca Ljubiše Samardžića Smokija, kao i da se osnuje Saveza amatera u kulturi, koji bi okupljao brojna kulturno-umetnička društva i udruženja koja neguju tradiciju i kulturu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • VHS

    22:35 // 20. 5. 2023.

    Aj prvo završite kružni tok i sačuvajte akvadukt na Somborskom, završite Radomira Putnika i pokrpite udarne rupe na ulicama...
    I pozabavite se novom rasvetom koja sporadično radi!

    Dokle se stiglo sa izmeštanjem pruge? Akva park? Probijanje Somborskog bulevara prema bulevaru N.T?
    A koncertna dvorana? Nađoste li joj konačno lokaciju?
    Šta bi sa stadionom? Rekoste od maja, samo ne koje godine

  • Laki

    13:06 // 20. 5. 2023.

    Sace Srbijavode dati dozvolu za Vilu a za Vrezinski most nemoze, boze oprosti im neznaju sta rade. Pa jedna prepreka vise za šut grane.

    • Smuk II

      15:27 // 20. 5. 2023.

      @Laki : Nadovezujem se na tvoj komentar ... ne mora av,av da izranja iz vode - neka ga tamo a Naisu staviti na postament tj. Vrežinski most ! To će biti sprega, simbolika našeg "StrašnoZlatnog doba" !
      A, grane će olistati decembra meseca , samo strpljenja dok Dačić ne brkne u koferče i zapeva "Miljacka Naisina" !

    • Ucitelj

      22:50 // 23. 5. 2023.

      Mnogo si bre nepismen !

  • Robin Hud

    09:12 // 20. 5. 2023.

    Dobar nacin da se uradi za tajnu enormnu sumu (kao spomenik Nemanjicu) i obezbede pare za dzepove vladajuce sekte

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: