Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:53, 6. 3. 2020.

| Politika

Nišlije tek od 60. mesta na Vučićevoj poslaničkoj listi

Autor:Milan ZirojevićIzvor:Južne vesti
sns slogan izbori 2020
Lista ponovo nosi Vučićevo ime, foto: B. S.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić često kaže da mu je Niš među prioritetima, ali to ne pokazuje izborna lista koja nosi njegovo ime gde je prvi naprednjak tek na 65. mestu - aktuelni predsednik Opštine Pantelej Bratimir Vasiljević. Broj južnjaka na izbornoj listi vladajuće Srpske napredne stranke je 30 od ukupno 250. Najbolje rangirani su pirotska pravnica Olja Petrović na 12. mestu i vranjski student ekonomije Milan Ilić na 18. mestu, oboje tridesetogodišnjaci.

Najbolje rangirani naprednjaci Petrovićeva i Ilić polaznici su naprednjačke Akademije mladih lidera.

Da, jesam - potvrdila je za sebe Olja Petrović.

Posle njih, prvi sledeći naprednjak je aktuelni poslanik Ljubiša Stojmirović iz Crne Trave na 56. mestu.

Prva Nišlijka koja se pojavljuje na listi nije iz SNS, već iz Socijaldemokratske partije Srbije Rasima Ljajića, a reč je o Sanji Jefić Branković na 60. mestu, nekadašnjoj poslanici Liberalno-demokratske partije u sazivu 2012-2014.

Sledi Prokupčanin Darko Laketić na 64. mestu, poslanik u poslednjem sazivu i predsednik Komisije za utvrđivanje posledica bombardovanja. Za neke je iznenađenje visoka pozicija predsednika niške Opštine Pantelej Bratimira Vasiljevića koji je 65, a ne nosi listu na svojoj opštini. Mesto posle Vasiljevića je poslanica iz Leskovca Olivera Pešić.

Sledeći južnjaci na naprednjačkoj listi nisu iz SNS, Milija Miletić iz Ujedinjene seljačke stranke je 84, a Nišlija Hadži Milorad Stošić iz PUPS-a je 87.

Na izborima 2016. godine lista oko SNS osvojila je 131 poslaničko mesto. Do te brojke sada su na listi aktuelni poslanici Slaviša Bulatović iz Vranja i Žarko Bogatinović iz Leskovca, obojica naprednjaci.

Kao 120. je kandidovan Momir Stoilković, nekadašnji direktor vranjskog komunalnog preduzeća Komrad, smenjen maja 2019, za kojeg je tada Slaviša Bulatović rekao da je izvršio političko samoubistvo. Stoilković je "vaskrsao" kao kadar Pokreta snaga Srbije Bogoljuba Karića koji su na Vučićevoj listi.

Nevenka Kostadinova iz Bosilegrada je 131. na listi, a bila je poslanik i u ovom mandatu parlamenta.


"Gde je ovde Niš"?

U prvih 50 na listi SNS za narodne poslanike nema predstavnika iz Niša, konstatuju iz Građanskog pokreta “Ne damo Niš”, a ne očekuju ni da bolje bude na listama ostalih stranaka, pa pitaju - “gde je ovde Niš”. bojan avramović Kritika centralizacije; Foto: JV

Univerzitetski i kulturni centar južne Srbije, bio je nekada drugi a sada treći, peti ili možda pedeseti grad u Srbiji. Sve ovo je moguće samo u ovakvom izbornom sistemu i to je uzrok, a posledice svakodnevno živimo. Stranke su duboko centralizovane, izborni sistem je u potpunosti depersonalizovan i kao rezultat imamo potpunu beogradizaciju Srbije u svim segmentima života - navode iz ovog pokreta.

Prema njihovim rečima, nijedna beogradska stranka nema nameru da na republičkom nivou Srbiju podeli na izborne jedinice koje garantuju ravnomernu zastupljenost svih opština, gradova i regiona u Narodnoj Skupštini.


Ko je ispod kvote 131?

Možda najveće iznenađenje na naprednjačkoj listi jeste pozicija Jelene Žarić Kovačević koja je bila najaktivnija poslanica sa juga, ali je u drugoj polovini liste, na 144. mestu. Ona inače nosi opštinsku listu naprednjaka u niškom Crvenom Krstu.

To nije pitanje za mene, već za onog ko je sastavljao listu. Što je do mene, ja sam bila aktivna i dala sam sve od sebe u Skupštini i uradila bih to ponovo. I na poslaničkom i na bilo kom drugom mestu, ja tako shvatam svoje poslove, svoje obaveze i svoje funkcije - objašnjava Žarić Kovačević.

Jelena Žarić Kovačević Najaktivnija poslanica SNS sa juga na 144. mestu; Jelena Žarić Kovačević, foto: Arhiva JVDa li očekuje da bude poslanica ili možda predsednica Opštine Crveni Krst kaže da o tome nije razgovarala.

Ne znam, nisam o tome još razgovarala, mislim da je za to rano, ima još vremena do tada - kaže Žarić Kovačević.

Boljem rezultatu SNS nego li 2016. nada se i Nišlija Vladica Maričić koji je 147. na listi.

Ostali kandidati redom su:

149. - Slađana Nikolić, predsednica Opštine Babušnica;

163. Nenad Mitrović, lider bujanovačkih naprednjaka i poslanik;

173. Nenad Ilić, predsednik Opštine Trgovište kojem su i otac i deda bili predsednici Opštine;

174. Ana Čarapić, poslanica iz Kuršumlije;

177. Branimir Spasić, advokat iz Lebana;

178. Miloš Banđur, zamenik gradonačelnika Niša;

181. Dalibor Radičević, poslanik iz Aleksinca i bivši direktor TV ALT;

190. Petar Vesović, prokupački lekar Hitne pomoći;

198. Jelena Kocić, potpredsednica leskovačkog odbora SNS;

202. Jelena Jović, nastavnica matematike iz Vlasotinca;

212. Andrijana Vasić, sociološkinja iz Leskovca;

218. Vanja Stojković, diplomirani žurnalista i portparolka Nacionalne službe za zapošljavanje u Nišu;

224. Jasmina Ilić Ljubić, konstruktor tehničar iz Niša;

246. Danijela Đorđević, inženjer tehnologije iz Leskovca;

Izbori su raspisani za 26. april, a naprednjaci su prvi podneli listu. S obzirom da veći deo opozicije bojkotuje izbore i nižerangirani na listi SNS očekuju mandate.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Crna ovca

    20:38 // 8. 3. 2020.

    Sanja Jefić Branković je nagrađena jer je u Skupštini grada Niša bila jedna od onih koji su izdali svoj grad u interesu vladajuće klike iz Beograda i glasala za otmicu aerodroma. Poslušnik koji bi sve izdao i prodao za sitan ćar, idealan kadar za SNS. A i u LDP-u je bila "beli medved".

  • Vrh vrhova

    19:37 // 8. 3. 2020.

    Prodali ljudi prodatu Komercijalnu banku koja vredi duplo vise kao sto kaze njen osnivac.Jos nesto ide i drzavi od prodaje.

  • Deda

    19:31 // 8. 3. 2020.

    Svi znaju hebrejski a vodja da nesto stvarno vredi bio bi pozvan u London kao pravi diplomata.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: