Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:30, 10. 5. 2012.

| Politika

Nišlijke konačno među poslanicima

Autor:Ana JovanovićIzvor:Južne vesti
zene u politici

Prema pivremenim rezultatima izbora, u novi saziv Skupštine Srbije ući će čak 3 žene iz Niša, dok ih je od 1991. godine do danas ukupno bilo svega 5.

Po svemu sudeći prvi put u skupštinske klupe sešće Ljubica Mrdaković-Todorović (50) iz SNS, Ivana Dinić (27) iz SPS i Sanja Jefić (28) iz LDP.

Podaci koje je sakupila Nacionalna koalicija za decentralizaciju pokazuju da je pre njih, od uvođenja parlamentarizma u Srbiji, 1991. godine, interese građana Niša zastupalo samo 5 žena, ali nikad 2 istovremeno.

Marija Peternel, dugogodišnja aktivistkinja za ženska prava iz Niša ocenila je ovo kao "sjajnu vest" i izrazila očekivanje da one neće biti zamenjene muškim poslanicima.

- To pokazuje da smo mi na dobrom putu demokratizacije društva i ispunjavanja standarda Evropske Unije, ali i da smo svesni značaja rodne ravnopravnosti u svim institucijama gde se donose odluke. Ja bih se jako radovala da će poslanice, koje će se naći u sazivu Parlamenta ti u ostati i da će zastupati potrebe i interese građanki Niša - kaže Peternel.

Osim Sanje Jefić koja je već nekoliko godina PR niških Liberala, preostale dve političarke prilično su nepoznate javnosti. Zbog toga se po gradu mogu čuti komentari da su "one tu samo da bi se ispunila zakonska obaveza o broju žena na listi".

Međutim, Nevena Petrušić Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, inače Nišlijka, kaže da ipak veruje da su one tu zahvaljujući isključivo svojom trudu.

- Ja verujem da su se one sa razlogom našle na listi. Možda to nije poznato široj javnosti, ali verujem da su na tim mestima upravo zato što su u svojim partijama dale određeni doprinos. Sigurna sam i da su partije vodile računa o tome ko će se naći, budući da je sada redosled na listi veoma bitan i mora se poštovati - kaže Petrušić.

Vredi pomenuti i da je Demokratska stranka jedina koja među svojim kandidatima iz Niša nije ni imala nijednu ženu.

Da problem postoji pokazuje i činjenica da među parlamentarnim strankama u Nišu samo jedna stranka ima damu u svom najvišem rukovodstvu. Dr Lelica Kostić, odlazeća predsednica Opštine Crveni Krst, potpredsednik je Gradskog odbora Srpske radikalne stranke u Nišu.


Istorija ženskog parlamentarizma u Nišu

Nišlijki nije bilo u prvom sazivu Skupštine Srbije iz 1991. godine, dok je u drugom, od januara do oktobra 1993. Niš predstavljala Danijela Ilić iz SRS. 

Potom 1994. i 1997. opet nije bilo poslanica iz Niša, pa je tek Ana Tasić iz Stranke srpskog jedinstva ušla u Parlament 2002. godine i ostala do kraja mandata 2004.

Nevena Karanović, tadašnja predsednica G17 u Nišu ušla je u Skupštinu januara 2004, ali nepuna 3 meseca kasnije nju je zamenila Milka Silajev iz iste stranke.

Nakon toga jedino je još Radikalka Zorica Stevanović bila član Parlamenta od februara 2007, ali u skraćenom mandatu, do aprila naredne godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Branislav Petrovuć

    12:29 // 11. 5. 2012.

    Ovde je u pitanju rodna ravnopravnost.
    Srećno damama u parlamentu.

  • hm

    10:58 // 11. 5. 2012.

    Ovo forsiranje broja zena mi lici na komunisticko postavljanje funkcionera "po kljucu". Znaci mora biti jedan Hrvat, jedan Srbin... nema veza koliko su kvalitetni.

  • Boban

    08:54 // 11. 5. 2012.

    Nevena Petrušić je baš "neobaveŠtena"KAKAV crni trud???Poslanica SNS ,LJubica Todorović je kao kadar DSS bila načelnik GINEKOLOGIJE u Domu Zdravlja u Nišu,pa pošto je njen otac pukovnik,a Moma Stojanović pukovnik,LJubica je postala i narodna poslanica i odbornica u Skupštini grada Niša??TAČNO 100%,KOJI CRNI TRUD,VEĆ NEPOTIZAM I LIČNI INTERESI.

    • Nišlija

      12:02 // 11. 5. 2012.

      Moma Stojanović je general u penziji, a ne pukovnik. Toliko o tvom poznavanju pomenutih osoba.

      Čim se neko pomene u nekom tekstu, odmah krene neosnovano pljuvanje i vređanje. Molim Boga da se nikad imenom i prezimenom ne pojavim na ovom sajtu, da ne bih prošao kao većina sugrađana koji se spomenu u nekom tekstu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: