Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:04, 1. 7. 2010.

| Politika

Nova vlast u Kuršumliji

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti, Blic
arhivska fotografija

Odbornici Skupštine opštine Kuršumlija izglasali su nepoverenje zameniku predsednika opštine, Dejanu Miloševiću i smenili sve funkcionere njegove grupe građana "Gvozdeni puk".

Na sednici Skupštine grada smenjeni su i zamenik predsednika Skupštine, Branislav Jovanović i člana opštinskog veća Saša Jovanović.

Za smenu je glasalo 17 odbornika iz redova opozicije i dva odbornika iz vladajuće koalicije, dok su odbornicio DS, iz čijih redova je predsednik opštine, Zoran Vučković, bili uzdržani.

Ista većina je za novog zamenika predsednika opštine izabrala Zorana Lakića iz redova SRS.

Obrazloženje o smeni funkcionera “Gvozdenog puka” izneo je Ratomir Vidić (DSS), koji je Miloševića između ostalog, optužio za bahato ponašanje i nenamensko trošenje budžetskih sredstava. Milošević je rekao da je njegovu smenu inicirala prethodna vlast predvođena DSS i neki odbornici vladajuće koalicije.

- Obrazloženje da sam mnogo novca iz budžeta dao kao jednokratnu novčanu pomoć građanima je smešna. Očigledno je nekome zasmetalo što ja nisam hteo da prihvatim ucene odbornika koji su tražili da im se zaposle deca, žene, muževi, ujne, strine i zato sam smenjen - kaže Milošević.

Inače, sednici je predhodio zahtev 19 odbornika za održavanje vanredne sednice na kojoj bi se raspravljalo, kako stoji u zahtevu, o poverenju vladajućoj koaliciji.

Dosadašnja vladajuća koalicija, koju su činili DS (6), GG “ Gvozdeni puk”(6) i GG “Svi zajedno za Kuršumliju” (5) koja se kolektivno učlanila u DS i SPS-PUPS (3), je kao prvu tačku dvevnog reda stavila raspravu o vraćanju mandata odbornicima koji su razrešeni na osnovu blanko ostavki, ali je skupštinska većina odlučila da se ta tačka skine sa dnevnog reda što je i omogućilo izglasavanje nepoverenja „Gvozdenom puku“.

Nakon sednice, niko od odbornika nije znao da odgovori ko u stvari sada čini skupštinsku većinu i da li je ona poslužila samo za smenu Miloševića, za koju su bili i pojedini odbornici DS. 

Prema pisanju Blica, nova koalicija je formirana, a nju čine DS i SRS.

- Ne bojim se reakcije vrha stranke i smatram da će imati razumevanje jer je ova koalicija sačinjena na osnovu odluke skupštinske većine, spontano na ovoj sednici. Zanemarićemo partijske pripadnosti i pokušahcemo da nastavimo da radimo kao što smo i u prethodne dve godine. Stranke nisu bitne, važno je da ovaj narod živi bolje - rekao je Vučković za Blic.

Međutim, ako se zna stav vrha Demokratske stranke da sa radikalima nema koalicije na lokalu, s pravom se postavlja pitanje šta će od svega biti narednih dana.

Nezvanično se priča da Milošević računa na neke odbornike SRS kojima Skupština treba da vrati mandate na osnovu odluke Ustavnog suda, a koji su naklonjeni njegovoj opciji, pa bi on na nekoj narednoj sednici mogao ponovo da zauzme svoje staro radno mesto.


Vrh DS zabranio koaliciju u sa SRS u Žitorađi

Pre nešto više od mesec dana, Demokratska stranka u Žitorađi je pokušala da ostane na vlasti, tako što je htela da napravi koaliciju sa Srpskom radikalnom strankom.

Međutim, neposredno pre početka sednice opštine na kojoj je trebalo da se ozvaniči ova koalicija, Okružni odbor je raspustio kompletan opštinski odbor DS u Žitorađi, a za poverenika koji još uvek obavlja tu funkciju određen je Dragan Mirović iz Prokuplja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gaga

    22:50 // 1. 7. 2010.

    Kakva je sad ovo koalicija DS-SRS. Sram vas bilo demokrate. Za mene vi niste vise demokrate.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: