Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:02, 26. 5. 2020.

| Politika

Novaković: Borićemo se za decentralizaciju, regionalni javni servis i Niš kao administrativni centar

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
Novakovic
Novaković na optuženičkoj, a da li će biti i u odborničkoj klupi?; foto: R. P.

Iako je većina odbornika SPS podržala poklanjanje Aerodorma “Konstantin Veliki” državi, a njegovu borbu da “Jugoistok” ostane niški završio iza rešetaka, Igor Novaković, drugi na listi SPS-JS za predstojeće izbore, kaže da je decentralizacija jedan od prioriteta. Najavljuje i bolje pozicioniranje Niša i regionalnu televiziju, iako to zakon ne dozvoljava.

U državi gde su sve oči uprte u jednog čoveka, a on odlučuje i o lokalnoj i spoljnojpolitici, ali i dovozi respiratore u gradove i opštine, decentralizacija je “skupa” reč.

Ipak, to je jedan od prioriteta u izbornoj kampanji niških socijalista, kako kaže Igor Novaković.

Sa ovom trojkom Novica Tončev, Mile Ilić i ja zagarantovana vam je debeogradizacija i decentralizacija. Jer ja znam da u prethodnom periodu što smo više pričali o decentralizaciji, centralizacija je bila veća. U ovom periodu mogu da vam obećam da ćemo se boriti da Niš bude administrativni centar jugoistočne Srbije. To je ideja Tončeva i nas socijalista i mi ćemo se boriti za tu ideju - rekao je Novaković.

Međutim, upravo su socijalisti u prethodnom mandatu podržali ideju centralizacije koja je potekla iz SNS-a i svojim glasovima u parlamentu su podržali poklanjanje aerodroma.

U proteklih 8 godina, koliko su SNS i SPS na vlasti, Niš je ostao bez Jugoistoka, aerodroma i Regionalne privredne komore. Smanjeni su transferi koji se iz republičkog budžeta na osnovu plaćenih poreza raspoređuju lokalnim samoupravama, a centralistički su deljeni pokloni u milionima dinara gradovima po izboru Vlade Srbije.

Na pitanje da li će SPS, ukoliko dođe na vlast, revidirati ove odluke, Novaković odgovara tražeći podršku glasača.

Ljudi, ako hoćete da baš implementiramo politiku socijalista onda mi moramo da imamo većinu. Mi smo politički mudra partija, zahvaljujući 30-godišnjem iskustvu mi želimo i imamo šta da prenesom na ove mlade ljude. I u tom smislu dajte nam glasove pa ćete videti šta ćemo da uradimo - kaže Novaković.

Njegovi pokušaji oko sprečavanja centralizacije Jugoistoka završili su se neslavno. Preduzeće je formalno ugašeno, on smenjen, a kasnije i uhapšen zbog sumnji na finansijske malverzacije.

U Višem sudu u Nišu Južnim vestima je potvrđeno da Novakovićev proces još nije okončan i da je on i dalje na optuženičkoj klupi. To nije sprečilo ni njega, ni rukovodstvo partije da bude i na drugom mesti liste SPS-JS.

Ja kad sam se borio za decentralizaciju ostao sam usamljen u toj svojoj borbi. Da bi nakon 5 ili 6 godina svi videli, da je nešto na čemu sam insistirao da razumeju, probem sa kojim se suočavamo sada, a to je manje para u budžute i 20 milijardi dinara manje u efektu prelivanja na nišku privredu. Ja sam se borio koliko sam mogao. Tada sam bio usamljen, ali sada sam siguran da neću biti usamljen u toj borbi - kaže Novaković.

U istraživanjima, kako kaže Novaković, u 69% slučajeva, kako kaže, SPS je drugi izbor i zato očekuju najbolji rezultat u Nišu u poslednjih 20 godina.


“Menjaćemo zakon, stvaramo regionalnu NTV”

Novaković je najavio deo kampanje i rekao da će se SPS zalagati za vraćanje Niške televizije.

Ponovno vraćanje Niške televizije i uvođenje novog kulturnog obrasca i mnogo toga što će uticati na pravi razvoj grada Niša - kaže Novaković.

On je pojasnio da pod idejom “vraćanja” misli na stvaranje Regionalnog javnog servisa Niška televizija, koja je kao lokalna televizija i nastala devedestih godina u vreme najveće snage socijalista u Nišu.

Na konstataciju da Zakon o javnom informisanju prepoznaje samo jedan regionalni javni servis - RTV, Novaković kaže:

Menjaćemo zakon.

Podsetimo, socijalisti su listu predali juče, na Dan madosti i to je sedma po redu predata lista za predstojeće izbore u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • žika

    19:56 // 27. 5. 2020.

    Ni Kurta, ni Murta!

  • Nišlija

    17:34 // 27. 5. 2020.

    A što se do sada niste za to borili. Sad ste vodili da je Nišlijama došlo do nokata pa će sad se borite za Niš a sve vreme uzivate na vlasti i bogatite se. Ako neko nasedne na vašu priču da će sad da se borite za to onda stvarno. Aerodrom Eps sve ste dali Beogradu i glasali ste svi za to!

  • TuRb●BOT

    16:45 // 27. 5. 2020.

    Jedni te isti decenijama. Dokle !? Oni se bore za vlast, samo se rotiraju.Ajmo mi, narod, da se borimo da sve lopove napokon smestimo u mardelj !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: