Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:37, 27. 9. 2023.

| Politika

Novi DSS: Srbiji potrebna decentralizacija, prioritet promena izbornog sistema

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
Trg kralja Milana Niš
Nova DSS zalagaće se za direktne izbore; foto: T. R.

Srbiji je potrebna decentralizacija jer gradovima na jugu preti nestajanje, smatraju iz Nove Demokratske stranke Srbije. Oni kažu da lokalne samouprave treba da se osamostale, a reforma bi trebalo da krene od izbora, zato će se ta stranka ubuduće zalagati za direktne izbore.

novi dss Miletić ističe da je potrebna hitna decentralizacija; foto: Nova DSS Srbija je jedna od najcentralizovanijih zemalja u Evropi jer je organizacija vlasti kontentrisana oko jednog čoveka, poručuju iz niškog Nove DSS. Potpredsednica Izvršnog odbora te stranke Slađana Miletić ističe da se od 19 devastiranih opština - 15 nalazi na jugu Srbije što još jedan dokaz da je potrebna hitna decentralizacija.

Ako pogledamo i demografske podatke jasno je da se manji gradovi sele u velike, posebno u Beograd. Niš kao centar jugoistočne Srbije, najveći grad južno od Save i Dunava, zdravstveni, naučni, kulturni, obrazovni centar je potpuno zapostavljen od strane države. I ne samo Niš, već i Pirot, Prokuplje, Leskovac, Vranje i svi ostali gradovi i opštine kojima preti nestajanje - kaže Miletić.

Da bi se sprovela decentralizacija, kažu, reforma traba da bude zasnovana na održivosti koju čini dovoljno jasna politička, teritorijalna i finansijska samostalnost lokalnih samouprava. Zato će se Nova DSS zalagati za direktne izbore.

Građani bi direktnim izborima i to na svim nivoima, znali bi koga biraju, zbog čega bi mogli da pozovu i prozovu na odgovornost one koje su glasali na ime i prezime. Izabrani poslanici, odbornici bili bi u obavezi da zastupaju te iste građane koji su ih birali i ukazali im poverenje da zastupaju njihove stavove u Skupštinama gradova, odnosno Republike - smatra Slađana Miletić.

Najavljuje da će cilja stranke biti zaokruživanje samostalnosti lokalne samouprave i uspostavljanje decentralizacije u Srbiji koja će podrazumevati jasno definisanje nadležnosti i finansiranja različitih nivoa lokalne samouprave. Kako ističe, do sada se pokazalo da se više od 50% ukupnih sredstava za sprečavanje nezaposlenosti “sliva” u region Grada Beograda, dodajući da je to region koji prema statističkim podacima ima najmanju nezaposlenost.

Tako stanovnici beogradskih opština imaju prosečne plate preko 100.000 dinara, dok na drugoj strani, na juga ljudi zarađuju daleko manje od republičkog proseka.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pera

    09:40 // 28. 9. 2023.

    Potpuno tacno!!!
    Ovaj izborni sistem odgovara samo centralama stranaka pa samim tim i Beogradu. Diretni izbori su jedino resenje!!!

    • Jova

      14:02 // 28. 9. 2023.

      Pa jeste bili na blasti sto niste menjali.Sad kukate.

  • Auttrikter

    20:59 // 27. 9. 2023.

    Ogoljeno ,receno- sateliti sns !

  • Filozof

    18:37 // 27. 9. 2023.

    Novi DSS?
    Jel' to bese onaj Milos Jovanovic sto je dobio sablju od vlasti za doprinos nacionalnoj bezbednosti? Jel' to onaj sto je nagradu primio za doprinos bezbednosti nakon 2 masakra u Ribnikaru i Mladenovcu?
    Jel' to taj "Novi DSS"?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: