Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:50, 25. 12. 2018.

| Politika

Novi poslovnik leskovačke Skupštine - vlast bez komentara, opozicija kritikuje

Autor:B. AntićIzvor:Južne vesti
opstina leskovac
Odbornici će sutra diskutovati o novom poslovniku, foto: B. A.

Leskovački parlament diskutovaće u sredu o nacrtu novog poslovnika, a jedna od novina je i da će, umesto dosadašnjih 5 minuta po odborniku za diskusiju po tački dnevnog reda, odbornici imati 3 minuta. Opozicija smatra da se donošenjem novog poslovnika u lokalnom parlamentu neće čuti, ali i da je ceo postupak nezakonit i netransparentan, dok vlast odbija da bilo šta komentariše pre sutrašnje sednice.

Predlog novog poslovnika Skupštine grada Leskovca predviđa znatno manje vremena za diskusiju po tačkama dnevnog reda, čime će se, smatra predsednik odborničke grupe “Za Leskovac zajedno” Nebojša Cakić, ugroziti rad opozicije u lokalnom parlamentu.

Predloženi poslovnik je apsolutno nezakonit, nestatutaran i ima samo jedan cilj - onemogućavanje opoziciji da govori o temama koje su na dnevnom redu. Očigledno je da je inferiornost odborničke grupe izvršne vlasti, gradonačelnika i direktora nije moguće rešiti na drugačiji način, nego zabraniti da govorimo o tačkama dnevnog reda - kaže Cakić.

Novim poslovnikom, objašnjava Cakić, uvodi se nekoliko mogućnosti za “ućutkivanje” opozicije. Jedna od njih je da se po tački dnevnog reda diskutuje najviše 4 sata, što je, podeljeno sa brojem odbornika - 3 minuta po članu lokalnog parlamenta.

Članom 112. uvodi se pravo gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i izvestioca da pričaju 20 minuta, gradski većnici, načelnik Gradske uprave po 10 minuta. Ukupno predstavnici izvršne vlasti imaju pravo da, preko reda, pričaju 175 minuta od predviđenihh 4 sata. Za odbornike ostaje 65 minuta, a pošto predsednik Skupštine daje reč, može doći do toga da opozicija uopšte ne izađe za govornicu - objašnjava Cakić.

Odluka da se izradi novi poslovnik, kaže Cakić, doneta je još u septembru 2017. godine, a da su namere vlasti da ih “ućutka” istinite, govori činjenica da su predlog dobili 19. septembra i da su imali svega 2 dana da daju sugestije.

Na pitanja šta se tačno menja, koji su “sporni” članovi koje kritikuje opozicija i u čemu je problem, predsednik Skupštine Aleksandar Đurović (SPS) odgovorio je da će o svemu govoriti na sutrašnjoj sednici.

Da li će predstavnici vladajuće većine - SNS i SPS podržati nacrt novog poslovnika saznaćemo sutra, jer niko od predstavnika ovih partija nije želeo da komentariše nacrt novog poslovnika. Komentar je izostao i od predstavnika odborničkih grupa Bolje Srbije i Srpske radikalne stranke, jer se niko od njih nije javljao na telefonske pozive novinara.


DS, SDS i JS traže povlačenje predloga sa dnevnog reda

Zbog toga što smatraju da Odbor za normativna akta nije ispunio osnovni zadatak, a to je, kako navode u saopštenju, povećanje transparentnosti Skupštine i približavanje ovog tela građanima, odborničke grupe Demokratske stranke, Socijaldemokratske stranke i Jedinstvene Srbije tražile su da se o nacrtu novog poslovnika uopšte ne glasa.

U procesu izrade novog poslovnika ove odborničke grupe nisu konsultovane. Naše mišljenje iz kratke analize je da je novi poslovnik neustavan, nezakonit, da su pojedine odredbe kontradiktorne, a pre svega protivne zdravom razumu - navode u saopštenju.

Iako su se ove odborničke grupe protivile, predlog novog poslovnika, kako su nam potvrdili u Odeljenju za poslove Skupštine grada, stavljen je kao prva tačka dnevnog reda sutrašnje sednice lokalnog parlamenta.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Saopštenje SDS, DS i JS (preuzmi) - 112.03 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: