Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:18, 10. 6. 2021.

| Politika

Novi poverenici u nekoliko SNS odbora na jugu Srbije, ali još ne i u niškom

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
SNS
Još se čeka novi poverenik; foto: Vanja Keser

Naprednjaci u Vlasotincu, Leskovcu i Surdulici nakon beogradske sednice Glavnog odbora SNS od pre nekoliko nedelja, dobili su nove poverenike. Niški odbor je pomenutu sednicu zvanično dočekao bez prvog čoveka zbog nedavne ostavke Zvezdana Milovanovića, a iako se spekuliše sa brojnim imenima, još nema zvaničnih informacija da li će i kada biti popunjena fotelja poverenika.

Od osnivanja niški odbor naprednjaka važi za jedan od najturbulentnijih odbora i onaj u kojem do sada nije bilo unutarstranačkih izbora.

Uvek im je lider na lokalu bio nametnut iz Beograda, a tako je bilo i pre nekoliko godina kada je, na iznenađenje mnogih, poverenik postao Zvezdan Milovanović, do tada poznat samo kao vlasnik kompanije Kopernikus i istoimene televizije.

Očekivalo se da će pomiriti zaraćene struje, obećavao je i izbore unutar odbora, ali nakon 5 godina sve što je dobio je, prema sopstvenom priznanju, narušeno zdravlje.

sns-nis2-JV Milovanović pre 5 godina najavljivao unutarstrančke izbore, ali to se nije desilo; foto: JV arhivaDa je reč o “vrućoj” stolici, pored Milovanovićevog, potvrđuju i primeri prethodnih poverenika, lekara Zorana Perišića i Milana Stanojkovića, koji su takođe na tom mestu bili svega po nekoliko godina.

Ko bi mogao da nasledi Milovanovića nije poznato ni dve nedelje nakon Glavnog odbora SNS na kojem se očekivalo i rešenje situacije u NIšu.

Kao nezvanični kandidati pominju se bivši gradonačelnik i njegov zamenik Darko Bulatović i Miloš Banđur, ali i dugogodišnja sekretarka lokalnog odbora Aleksandra Božanić.

I dok nekada prvi čovek Niša nije odgovorio na pitanja novinara, Banđura su ona, kako je rekao, slatko nasmejala.

Ja takvu informaciju nemam. Slatko ste me nasmejali - rekao je Banđur.

Nakon pomenute sednice u Beogradu, član Glavnog odbora naprednjaka je i dojučerašnji lider niškog SPAS-a Nikola Marinković koji takođe nezvanično figurira kao mogući budući poverenik.

Međutim, i njega je ova informaicja iznenadila.

Stvarno to u ovom trenutku prvi put čujem. Nemam komentar i ne bih komentarisao. Mi jesmo postali deo SNS i ostalo je da se članstvo SPAS-a uključi u rad SNS-a, ali ja prvi put čujem za ovakvu informaciju. To nije bila tema ni na jednom stranačkom organu - rekao je Marinković.

sns niš trojka Mnogo ruku, a samo jedan kolač; Foto: FB SNSNiški odbor, ipak, iako bez poverenika nije prepušten sam sebi. Njime poslednjih godina kooordiniše član Izvršnog odbora stranke i direktor beogradskih Pijaca Bojan Bajagić. Međutim, ni on nije odgovorio na poziv i poruke novinara o daljim koracima unutar niškog SNS.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski koja je takođe u Glavnom odboru SNS ranije je rekla da o poziciji poverenika “nije razmišljala”, a da će uraditi onako kako kaže vrh stranke.

Lično bih volela da to bude neko drugi ko će biti na toj poziciji i raditi sa mnom u istom pravcu. Ako se vrh stranke bude odlučio, onda ću da razmislim, ne mogu da kažem ni da li bih prihvatila ili ne bi. Najviše bih volela da to bude neko drugi ko će raditi paralelno sa mnom i ja paralelno sa njim - rekla je Sotirovski u emisiji Između redova.

Nije htela da licitira sa imenima, ali je naglasila da ima vrlo kvalitetnih ljudi, kao i onih koje bi lično predložila.

Izbore za poverenika Gradskog odbora niko i ne pominje, već se po navici čeka postavljenje "odozgo", a profesor Fakulteta političkih nauka Dušan Spasojević kaže da je Srpska napredna stranka organizovana oko lidera i da su drugi elementi i odbori beznačajni.

Neodržavanje izbora u Gradskom odboru pokazuje lošu praksu centralizacije naših partija i podređenost lokalnih ogranaka centrali. To govori o dominantnoj političkoj kulturi i odsustvu takmičenja i pluralizma unutar stranaka, kao o činjenici da birači nemaju problem s tim, inače ne bi podržavali Srpsku naprednu stranku – kaže Spasojević.


Sotirovski: Živimo kao jedna velika porodica

sns, nis, slavlje 21 jun 2020, foto matija gacic 3 Velika SNS porodica; foto: JV / Matija Gačić arhivaU istoj emisiji je Sotirovski naglasila da u niškom odboru nema frakcija.

Mi živimo kao jedna velika porodica. Dopunjavamo se. I to što se čuju određeni šumovi to je zato što radimo, zato što volimo stranku, volimo svoj grad. Mi koji smo na određenim funkcijama imamo obavezu da funkcije obavljamo u skladu sa zakonom. To mogu da budu samo lični animoziteti jedni prema drugima - rekla je Sotirovski.

Emisija sa njom je snimljena polovinom maja, a već na prvoj narednoj sednici niške Skupštine odbornik SNS Miloš Banđur je pokazao pravu naprednjačku porodičnu atmosferu i otvoreno kritikovao rad izvršne vlasti koju predvodi gradonačelnica. Ukazivao je i na to da ne postoji saradnja unutar same odborničke grupe SNS.

Pre toga je na svom Fejsbuku napisao da strankom u Nišu sada upravljaju oni koji su preleteli iz DS-a, URS-a i drugih stranaka, a protiv kojih se izborni SNS borio.

Podsetimo, nakon sednice Glavnog odbora SNS u Beogradu, kada je ostavku na mesto prvog čoveka beogradskih naprednjaka podneo Nebojša Stefanović, usledile su promene i u nekoliko odbora na jugu Srbije.

Novi poverenici naprednjaka izabrani su u Vlasotincu, Surdulici i Leskovcu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Desko

    00:03 // 12. 6. 2021.

    Bradonja i Bozanicka tandem snova. Goksi spava, a oni orate li orate.
    Jadni mi.
    Pola ovih komentara pisu sami oni sektasi iz SNS.
    Ajd ne zaludjujte se

  • Grale

    15:03 // 11. 6. 2021.

    Gaslja jel to bese onaj iz opstine C.Krat sa carine.....

  • Acko bubanj

    23:57 // 10. 6. 2021.

    Zbog ovakvih kao sto su ta Bozanicka i Sotirovska clanovi sve manje veruju u gro sns Niš. Mnogo je gresaka,mnogo autogolova. Isterali su stare clanove koji su se posteno borili protiv sadašnjih koji vode grad. U niskom sns-u nista ne valja. Nema prave opozicije da to iskoristi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: