Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:15, 19. 8. 2020.

| Politika

Novi predstavnici lokalnih vlasti sutra se biraju u 10 gradova i opština na jugu Srbije

Autor:B. Stamenković, A. KostićIzvor:Južne vesti
pirot opstina
Naprednjaci u svim opštinama Pirotskog okruga mogu sami da formiraju vlast, foto: arhiva JV

Pored Niša, novog predsednika Skupštine, gradonačelnika, njihovih zamenika, ali i predstavnika građana u četvrtak, 20. avgusta dobiće Pirot, Babušnica, Bela Palanka i Dimitrovgrad. Konstitutivne sednice Skupštine za sutra su zakazane i u Vlasotincu i Lebanu, a novo rukovodstvo biraće se i u Svrljigu, Blacu i Kuršumliji.

Zasedanje u Pirotu je najavljeno za 10 sati, a na dnevnom redu su, osim izbora predsednika Skupštine i sekretara, i izveštaj Gradske izborne komisije, obrazovanje Verifikacionog odbora i izbor članova Odbora za mandatno-imunitetska pitanja.

Planirano je i da na sednici potvrde mandate novim odbornicima, a sednica će se, zbog epidemiološke situacije, održati u sali Doma kultrue.

Najveću podršku građana na nedavno održanim izborima dobila je Srpska napredna stranka i oni će imati 36 od 56 odbornika.

U lokalni parlament ulazi još 5 stranaka - "Najbolje za Pirot" imaće 7 predstavnika, Socijalistička partija Srbije 6, Pokret "Rođeni za Pirot" 4, 2 odbornika imaće POKS, a jednog Srpska desnica.

Naprednjaci u svim opštinama Pirotskog okruga mogu sami da formiraju vlast - u Beloj Palanci imaće 24 od 29 odbornika, Babušnici 16 od 23, a u Dimitrovgradu 19 od 29 predstavnika.

Skupštinsko zasedanje za sutra najavljeno je i u Nišu.


Novo rukovodstvo bira se u Vlasotincu i Lebanu

Sednica lokalnog parlamenta na kojoj će se mandati potvrditi odbornicima i birati predsedik Skupštine i Opštine i njihovi zamenici zakazana je i u Vlasotincu za četvrtak, 20. avgusta od 10 sati.

Sednica će se zbog epidemije virusa korona održati u zgradi Kulturnog centra.

Novo rukovodstvo sutra će dobiti i Lebane, a sednica je zakazana za 10 sati.

Podsetimo, u svim opštinama Jablaničkog okruga najviše mandata osvojili su naprednjaci, a do sada su Skupštine konstituisane u Leskovcu i Bojniku.


Konstitutivna sednica Skupštine i u Svrljigu

Predsednika Skupštine i Opštine, kao i njihove zamenike dobiće i Svrljig, a sednica je takođe zakazana za četvrtak, 20. avgusta u 10 sati.

Mandati će biti verifikovani odbornicima, a biraće se i sekretar Skupštine. Očekuje se da će ranije najavljeni kandidat Ujedinjene seljačke stranke Miroslav Marković, aktuelni direktor Centra za turizam, kulturu i sport, biti izabran za predsednika Opštine ispred koalicije Ujedinjena seljačka stranka - Srpska napredna stranka.

Za mesto predsednika Skupštine spekuliše se između dva imena - koliko je verovatno da na čelu ostane dosadašnja predsednica Tanja Lazarrević, isto je tolika mogućnost da dođe i do promene, ali će se svakako na čelu Skupštine naći žena - tvrde poznavaoci lokalnih političkih prilika.

U samoj koaliciji neće biti puno promena u odnosu na dosadašnji period, pa će kadrovi USS zauzeti čelne pozicije, dok će se mestima raznih pomoćnika, zamenika i većnika ili u ponekoj komisiji zadovoljiti kadrovi lokalnog SNS.


Nova vlast bira se i u Blacu i Kuršumliji

Nakon Prokuplja, gde je novo rukovodstvo izabrano pre 2 dana, Skupština će biti konstitusana u još dve opštine Topličkog okruga - Blacu i Kuršumliji. U obe opštine sednica je zakazana za četvrtak, 20. avgust od 10 sati.

U Kuršumliji će naprednjaci imati 17 od 25 odbornika, dok će i lokalni parlament ući i SPS, SRS, Grupa građan "Spasimo Kuršumliju - vreme je" i Pokret "Metla".

Većinu će SNS imati i u Skupštini Blaca - 19 od 25 odbornika, a pored njih, predstavike će imati i SPS i DSS.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • tigrovac

    21:16 // 19. 8. 2020.

    Nova-stara vlast.Zivite naredne 4 godine sa 2 000din,kilo secera i litrom ulja.Babusnicu ceka katanac sa sve tigrom.

  • Ouzo

    21:06 // 19. 8. 2020.

    Nema nikakve razlike izmedju Nisa i svih ostalih navedenih gradica ,varosica i selendri ! Treci grad Srbije, a najveca kasaba !

  • Džimi Karter

    16:39 // 19. 8. 2020.

    Kim Džong Un iz Severne Koreje je "MALA MACA" za ove naše "vođe"!!! Prema nezvaničnim informacijama večeras "specijalnim letom "dolazi iz Severne Koreje da sutra prisustvuje konstitutivnoj sednici u Nišu i lično se uveri da nije "jedan jedini jedinstveni..."

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: