Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:59, 23. 8. 2018.

| Politika

O pripajanju Preševske doline Kosovu razgovaraće se u septembru u Briselu?

Autor:J. A.Izvor:N1, Južne vesti
eu parlament
Razgovori u Briselu; arhivska fotografija, foto: A. S.

Zahtev Albanaca sa juga Srbije da se Kosovu pripoji cela Preševska dolina ili ništa, prema najavama iz Prištine, biće tema narednog sastanka Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u Briselu. Trebalo bi da oni o tome razgovaraju u septembru, na jednom od završnih sastanaka o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Ipak, zasada nema potvrde ni iz Beograda, ni iz Brisela.

Kako prenosi N1, pozivajući se na dnevnik Zeri, iz kabineta predsednika Kosova Hašima Tačija su tom listu potvrdili da će tema trećeg sastanka dvojice predsednika, u završnoj fazi dijaloga o normalizaciji odnosa, biti upravo njegov zahtev o “korekciji granica”.

Zasad je poznato da je predsednik Vučić "za razgraničenje" sa Albancima, dok je Tači je više puta rekao da neće biti pomeranja granica i da za 3 opštine Preševske doline Kosovo neće dati ništa zauzvrat, iako je istovremeno "svestan" da će Srbija taj zahtev teško prihvatiti.

Nakon njihovih "prepiranja" oko razgraničenja ili korekcija granica, najmoćnija liderka Evropske unije Angela Merkel nedavno je rekla odlučno “ne” pomeranju granica, ali albanski lideri sa juga ne odustaju od ideje da se Preševska dolina pripoji Kosovu, te su nedavno tražili i Medveđu.

Tačijevu ideju o “korekciji” predstavnici opozicije ocenjuju kao “avanturu”, piše N1, jer to podstiče tenzije, slabi Kosovo naspram Srbije u pregovorima i “šteti državnosti koja je godinama građena”.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je s druge strane rekao da ako dođe do pomeranja granice Kosova tokom završne faze dijaloga, on neće osećati odgovornost.

Tači ima moje poverenje u razgovorima o međusobnom priznanju sa Srbijom, ali ne i da razgovara o granici. Ja nisam učesnik u toj temi. Ako Tači predloži tu temu, učiniće to bez moje podrške - izjavio je Haradinaj.

Podsetimo, nedavno je predsednik Opštine Bujanovac Šaip Kamberi tražio pripajanje cele Preševske doline Kosovu, sa sve Medveđom, što je gradonačelnik Leskovca ocenio kao "nemoguću misiju", prvi čovek Preševa Šćiprim Arifi je istakao da ako je cena pripajanja da Srbija dobije sever Kosova, onda će radije "ostati pod Srbijom".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ne racunaj na mene

    08:26 // 24. 8. 2018.

    Organizovace on referendum,da se sakrije iza ledja "naroda".

  • pamtic referent

    20:27 // 23. 8. 2018.

    Svasta sebi preCednik samovoljno daje za pravo,pod parolom da je "narod birao".

  • Posmatrac

    17:02 // 23. 8. 2018.

    Mislim da je vreme da drzava nabavi jos malo savremenog oruzja i opreme, i da se nadje neko sposobniji od Vulina da vodi relevatno ministarstvo. Nece ovo biti dobro.......

    • Zarko

      08:28 // 24. 8. 2018.

      Pa da... a ti ces i tada biti "Posmatrac" jel tako? A ja da branim vase fotelje? Stvarno mislis da ce iko normalan da ratuje za ovu vlast?! Nek onda bude pod parolom "Da oni budu jos bogatiji"

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: