Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:20, 4. 5. 2018.

| Politika

O “zahlađenju” srpsko-hrvatskih odnosa u novom “Zumiranju”

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
zumiranje
Šta je ponovo "ohladilo" odnose između Srbije i Hrvatske? foto: printskrin

Virtuelni lažni rat između Srbije i Hrvatske ponovo je "zahladio" odnose dveju zemalja, a o tome je voditelj Filip Švarm govorio sa dramaturškinjom Borkom Pavićević i novinarom Teofilom Pančićem, u novoj epizodi emisije Zumiranje.

Kako je zaključio Švarm, nakon svakog susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, apsolutno je izvesno novo pogoršanje srpsko-hrvatskih odnosa.

Tako ni ovog puta nisu razočarali svoje pristalice u Beogradu i Zagrebu, a Švarm je podsetio i na najnoviju eskalaciju u odnosima - proglašavanje ministara odbrane za persone non grata, dok su se po tabloidima ponovo “prebrajali tenkovi, topovi i drugo oružje”.

Voditelj Zumiranja je o ovom “virtuelnom lažnom ratu” razgovarao sa Borkom Pavićević i Teofilom Pančićem, koji je rekao da ga nerviraju površni pogledi na odnose Srbije i Hrvatske, koji polaze od toga da je to sve posledica rata i devedesetih, "pa eto nikako da se iskobeljamo iz tih tragičnih odnosa”.

To je temeljna neistina, jer u prvoj deceniji 21. veka odnosi Srbije i Hrvatske, neću da kažem da su bili sjajni i idilični, sigurno da nisu, ali su bili prilično normalni i civilizovani. Ovo kako sada izgledaju srpsko-hrvatski odnosi nije posledica devedesetih, nego činjenice da u ovih nekoliko godina u Srbiji na jedan, u Hrvatskoj na drugi način, ponovo vladaju oni ljudi i one ideologije koje su vladale devedesetih - pojasnio je Pančić.

Podsetio je i da su tri ključne ličnosti u Srbiji u jednom trenutku bili - Tomislav Nikolić predsednik države, Aleksandar Vučić je bio premijer, a Maja Gojković predsednica Skupštine.

Imali smo troje najbližih saradnika sada osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja kao vodeće ljude u državi. U Hrvatskoj nije toliko personalni kontinuitet, ali je ideološki kontinuitet, jer je to HDZ, jer su to baštinici one iste ideologije koja je devedesetih godina znamo kakva bila - dodao je Pančić.

Zaključio je i da “oni ne mogu bolje od ovoga što sada gledamo”, dok je Pavićevićeva podsetila da je prošlo 26 godina od Hrtkovaca, koji se ponovo aktuelizuju.

Šta je još “zahladilo odnose” dve zemlje, kako to utiče na obične ljude u Srbiji i Hrvatskoj, kako je bilo nekada, a kako je sada, pogledajte u emisiji nedeljnika Vreme u nastavku teksta.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Marković

    23:20 // 4. 5. 2018.

    Има ли неких квалитетнијих саговорника од квази драматуршкиње и квази новинара? Имате ли петљу да у своју емисију позовете и неког из владајуће гарнитуре. Ови из цензус коалиције су досадни.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: